Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Βρέθηκε μυκηναϊκή γραφή σε κάστρο της Βαυαρίας









Γραμμική Β εντοπίστηκε σε δύο σφραγίδες από ήλεκτρο που φέρουν, κατά τα φαινόμενα, συλλαβογράμματα Γραμμικής Β γραφής. 












Οι σφραγίδες ήταν μέρος χρυσών αντικειμένων Αιγαιακής εμφάνισης που είχαν βρεθεί το 2000 στην επιβλητική οχυρή ακρόπολη του Bernstorf, κοντά στο Μόναχο, η οποία καταστράφηκε από πυρκαϊά γύρω στο 1300 π.Χ.
   

 Δεδομένου ότι τα αντικείμενα θεωρήθηκαν ξενόφερτα, δεν έτυχαν σύμφωνα με το archaiologia.gr ιδιαίτερης προσοχής.
 Μάλιστα η αυθεντικότητα των σφραγίδων αμφισβητήθηκε, από ό,τι φαίνεται άδικα. 
 Τώρα όμως, σε ομιλία του με τίτλο «Γραμμική Β στη Βαυαρία; 
Από τον θησαυρό του Bernstorf στο βασίλειο της Πύλου», στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου, ο καθηγητής Richard Janko (Πανεπιστήμιο Michigan) θα υποστηρίξει ότι: «Μια νέα ανάγνωση των συλλαβογραμμάτων υποδεικνύει σύνδεση με ομάδα υπόδουλων γυναικών που εμφανίζονται στα αρχεία πινακίδων Γραμμικής Β γραφής, τόσο της Πύλου όσο και της Κνωσού, με την ονομασία Ti-nwa-si-ja ή Ti-nwa-ti-ja». 
Η πρόταση του καθηγητή R. Janko είναι «πως τόσο οι σφραγίδες όσο και ο θησαυρός ήταν σύμβολα εξουσίας μιας μυκηναϊκής πόλης ονόματι Tinwanthos, η οποία έπαψε να υπάρχει και οι γυναίκες της οποίας υποδουλώθηκαν όταν ενσωματώθηκε στο βασίλειο της Πύλου.

  
Αριστερα της εικόνας: Η τιάρα στέμμα και η λεγόμενη μάσκα του Αγαμέμνονα από τον άξονα τάφο ΙΙΙ των Μυκηνών. Φωτογραφία: Αρχαιολογικό Nationalmusem Αθήνα. Δεξιά της εικόνας: Τα ευρήματα της Bernstorff

 Οι ηγεμόνες της Πύλου θα είχαν στείλει τα πολύτιμα αυτά αντικείμενα σε μακρινούς εμπορικούς τους εταίρους, έτσι ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθούν από κανένα». 
Η Γραμμική Β είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, μεταγενέστερη μορφή της Γραμμικής Α, , και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή Περίοδο από τον 17ο ως τον 13ο αιώνα π.χ. 
Η 3η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, στις 19:00, στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (Upper House, Σουηδίας 52). Η ομιλία θα δοθεί στα αγγλικά.



Η τιάρα κορώνα μετά την αποκατάστασήε βάρος περίπου 110g. της. Φωτογραφία: Μ. Eberlein

Συνολικά, οι ταινίες χρυσό λεπτές που ε'ιχε διασωθεί.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου