Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Η εκστρατεία συλλογής υπογραφών στοχεύει στην υιοθέτηση νομοθεσίας η οποία θα εγγυάται το δικαίωμα στην πρόσβαση όλων στο πόσιμο νερό και θα αποκλείσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων βάση των κανόνων της ενιαίας αγοράς.








Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί με προσοχή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών και την εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα να προχωρήσει στην υιοθέτηση νομοθεσίας η οποία θα εγγυάται το δικαίωμα στην πρόσβαση όλων στο πόσιμο νερό και θα αποκλείσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων βάση των κανόνων της ενιαίας αγοράς.

Η πρωτοβουλία «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» έχει ήδη συγκεντρώσει 1,84 εκατ. υπογραφές, εκ των οποίων 1,3 εκατ. στη Γερμανία, εξήγησε η επιτροπή πολιτών που οργάνωσε την πρωτοβουλία, της οποίας βασικός υποστηρικτής είναι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων των Εργαζομένων Δημοσίων Υπηρεσιών (FSESP).

Οι υπογράφοντες –μεταξύ αυτών και πολίτες της Ελλάδας–, υποστηρίζουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε αποχέτευση, και ζητούν «η προμήθεια του αγαθού αυτού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μην υπαχθούν στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και οι υπηρεσίες παροχής νερού να αποκλειστούν από την απελευθέρωση της αγοράς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο να αποσύρει τον τομέα του νερού από ένα σχέδιο νόμου με θέμα την εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης λόγω των φόβων που δημιούργησε η ιδιωτικοποίηση του τομέα στη Γερμανίας, όπου τον έλεγχο έχουν οι δήμοι.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» ξεκίνησε στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών της Γαλλίας στον τομέα διαχείρισης του νερού, όπως η Veolia και η Suez, οι οποίες θα ήθελαν να «εξάγουν» το μοντέλο τους, τη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλέσει τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας να υποβάλουν τα επιχειρήματά τους στους επόμενους τρεις μήνες κι αναμένεται να γίνει μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό. Κατόπιν η Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα αντιδράσει και πώς. Η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να μην δώσει συνέχεια.

Η πρόσβαση στο νερό έχει αναχθεί σε ανθρώπινο δικαίωμα από το 2010. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διευκρινίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, επαρκούς ποσότητας και αποδεκτής τιμής.

Στην Ευρώπη, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε επαρκή ποσότητα δεν είναι εγγυημένη σε χώρες όπως είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η τιμή διάθεσης, που είναι πρόβλημα για τα νοικοκυριά με τα πιο χαμηλά εισοδήματα σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζεράρ Παγιέν, πρόεδρος της Aquafed, μιας διεθνούς ένωσης εταιρειών διαχείρισης και διάθεσης υδάτινων πόρων, η οποία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «υποκύπτει έναντι των λόμπι της Γερμανίας».

Από την 1η Απριλίου 2012 έχει τεθεί σε ισχύ ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, που επιτρέπει σε κάθε πολίτη να πάρει μέρος στη ζύμωση των ευρωπαϊκών πολιτικών απευθύνοντας πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προτείνει νομοθεσία σε τομείς όπου η ΕΕ έχει αρμοδιότητα να νομοθετεί. Κάθε Πρωτοβουλία πρέπει να συγκεντρώνει το λιγότερο 1 εκατομμύριο υπογραφές πολιτών από τουλάχιστον 7 εκ των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωτοβουλία «το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» ξεπέρασε το όριο υπογραφών που απαιτούνταν καθώς ανταποκρίθηκαν πολίτες από την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι συγκεντρώνει επαρκή αριθμό έγκυρων υπογραφών στη Δανία, τη Γαλλία και την Κροατία. Η πρωτοβουλία απέτυχε στη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου