Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Δεν σταματάμε να γελάμε επειδή μεγαλώνουμε, «μεγαλώνουμε» επειδή σταματάμε να γελάμε.



Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ



Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη προβλήματα και υποχρεώσεις: πόνοι στο στήθος, πόνοι στην πλάτη, πόνοι στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, ρεψίματα, ξινίλες, κούραση είναι συνηθισμένα συμπτώματα στο σύγχρονο άνθρωπο. Για την καταπολέμηση των αντικοινωνικών πιέσεων (αυταρχισμός, καταναλωτισμός κλπ) που δημιουργούν πάρα πολλές ασθένειες και συμπτώματα, έχουμε διάφορα....«φάρμακα» όπως τα «χόμπι», ασκήσεις, υγιεινή διατροφή, περπάτημα και άλλα πολλά.



Τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση στον δυτικό κόσμο για τη θεραπεία με το γέλιο. Στη Βρετανία ιδρύθηκε η πρώτη κλινική γέλιου, όπου εφαρμόζεται η γελωτοθεραπεία.

Το γέλιο διευκολύνει την αναπνοή, ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία, ελέγχει την πίεση του αίματος, ηρεμεί τους μυς, ανακουφίζει από τους πόνους. Όταν ένα χαμόγελο μετατρέπεται σε ξεκαρδιστικό γέλιο, οι μύες του προσώπου συσπώνται, με αποτέλεσμα να διεγείρονται τα υποκείμενα αγγεία του αίματος, που οδηγούν στον εγκέφαλο, και να αυξάνεται η ροή του αίματος προς αυτόν.

Η «άσκηση» αυτή συμβάλλει στην αύξηση της παροχής αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου και την τροφοδότηση αυτού με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, η αύξηση της παραγωγής ενδορφινών και άλλων ορμονών προκαλεί ευφορία και ηρεμία.

Το γέλιο είναι πολύ καλό αντίδοτο στις αντικοινωνικές πιέσεις. Όταν υποφέρουμε από αυτές, το συμπαθητικό τμήμα του αυτόνομου νευρικού συστήματος ενεργοποιείται. Εκκρίνεται αδρεναλίνη, αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση του αίματος, επιταχύνεται η αναπνοή και το αίμα κατευθύνεται προς τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μύες. Εκκρίνεται επίσης κορτιζόλη, η οποία κάνει πιο «παχύρρευστο» το αίμα, πράγμα που διευκολύνει την ανάπτυξη θρόμβων, ενώ αυξάνονται και τα επίπεδα οξέων στο στομάχι. Η πέψη, τέλος, επιβραδύνεται και το συκώτι αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μόλις όμως ξεσπάσει ένας άνθρωπος σε γέλια, το σώμα ηρεμεί. Το γέλιο καταστέλλει τις ορμόνες κορτιζόλη και αδρεναλίνη, επιτρέποντας στον οργανισμό να ανακτήσει τη φυσιολογική κατάστασή του. Ένα γνήσιο, ξεκαρδιστικό γελιο από την κοιλιά μπορεί να γυμνάσει τους μύες και τα όργανα του κυρίως κορμού, όπως επίσης και να τονώσει τα νεύρα. Ένας άνθρωπος που γελάει από την κοιλιά για μια ώρα καταναλώνει 500 θερμίδες. Οι υπάρχουσες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν να κινούνται όλοι σχεδόν οι μύες του σώματος την ώρα που γελάει ένας άνθρωπος, και αρκετοί από αυτούς θα οδηγήσουν στην παραγωγή αρκετών ενδορφινών, για μια υψηλής έντασης εσωτερική αεροβική δραστηριότητα.

Από το Σεπτέμβριο του 1991, που ιδρύθηκε η Κλινική Γέλιου του γιατρού, ψυχολόγου και ψυχίατρου Χόλντεν, η πρώτη στη Βρετανία, περισσότεροι από 5000 γιατροί έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια και τις διαλέξεις που διοργανώνει, για να ενημερωθούν σχετικά με τους τρόπους γελωτοθεραπείας. Οι ασθενείς εξάλλου, που έχουν έως τώρα σταλεί στην κλινική, έπασχαν από παθολογικές καταστάσεις, όπως η υπέρταση και τα ψυχολογικά προβλήματα.

Τα σεμινάρια του κ. Χόλντεν συνήθως αρχίζουν με μια άσκηση που λέγεται «προσποιητά χαμόγελα». Ο κ. Χόλντεν ζητάει από τους ασθενείς του να θυμηθούν την τελευταία φορά που πραγματικά ήταν εύθυμοι και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να ξαναζήσουν εκείνη τη στιγμή. Στις άλλες ασκήσεις συμπεριλαμβάνονται η «χαρούμενη αναπνοή», ένα είδος βαθιάς αναπνοής που προάγει την χαλάρωση, η «αναβίωση του παιδιού μέσα μας», κατά την οποία καλούνται οι ασκούμενοι να ανακαλύψουν και να αφήσουν να εκφραστούν τα παιδιά που κρύβουν μέσα τους, και ο «καγχασμός», κατά τον οποίο περνούν λίγα λεπτά μπροστά σε ένα καθρέφτη γελώντας με τον εαυτό τους.

Μολονότι γνωρίζαμε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, οι επιστήμονες άρχισαν πρόσφατα να κατανοούν τα σωματικά οφέλη που προσφέρει. Οι έως τώρα μελέτες έχουν αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, ότι ενώ ο θυμός που δεν εκφράζεται διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (όπως συμβαίνει και με τον ανεπαρκή ύπνο και τη βουλιμία), το γέλιο, η ευτυχία και η χαρά μπορεί να διεγείρουν τη λειτουργία του. Διάφοροι ερευνητές στην Ευρώπη και την Αμερική ανακάλυψαν ότι το γέλιο «πείθει» το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει κύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, αδρεναλίνης και αυξητικής ορμόνης στο σώμα.

Αφού τα ευρήματα της ψυχονευροανοσολογίας αποδείχνουν αληθινό ότι το μυαλό να επηρεάζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, το γέλιο μπορεί να αποδειχθεί ένας από τους σημαντικότερους τρόπους προστασίας από τον καρκίνο. Όπως εξηγεί ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς ειδικούς σε θέματα ψυχοσωματικής ιατρικής, ο Δρ Τζων Μότυλ, όταν ένα καταπιεστικό γεγονός καταγράφεται στον εγκέφαλο, ορισμένα νευρικά μονοπάτια υπερφορτίζονται. Ο εγκέφαλος έχει τότε δύο επιλογές: είτε θα στείλει μήνυμα στην κινητική περιοχή για να προκληθεί σωματική αντίδραση, είτε μεταφέρει το μήνυμα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το λόγο, για να εκφράσουμε λεκτικά τα αισθήματά μας. Αν δεν εμφανιστεί καμιά απ’ αυτές τις επιλογές, η αντίδραση μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος μεταβιβάζεται στο ανοσοποιητικό. Αν αυτό συμβεί επανειλημμένα, μπορεί να οδηγήσει και σε καρκίνο. Αρκετοί γιατροί πιστεύουν πλέον ότι ο κύκλος αυτός μπορεί να διασπαστεί από ένα απλό γέλιο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν την ευτυχία να τους χτυπήσει την πόρτα, αντί να την αναζητούν. Ένας από τους πιο σίγουρους δρόμους προς την ευτυχία είναι η αναζωογόνηση του παιδιού που ο καθένας μας κρύβει μέσα του. Ένα παιδί γελάει 150 φορές την ημέρα, ένας ενήλικας 6.






.



Γελάστε σιγά, δυνατά, αυθόρμητα, πονηρά, πηγαία. Σκορπίστε το γέλιο σας όσο περισσότερο μπορείτε. Σύντομα δεν θα είστε μόνο πιο χαρούμενοι, αλλά και πιο υγιείς.Το γέλιο είναι πολύ πιο σημαντικό απ' ότι ένα μικρό διάλειμμα καλής διάθεσης. Παρατηρήστε τους γελαστούς ανθρώπους γύρω σας. Θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι απλώς ευδιάθετοι, αλλά και ήρεμοι, χαλαροί, γεμάτοι ζωντάνια, επομένως και πιο γοητευτικοί. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να εντάξετε το γέλιο στη ζωη σας.

Το γέλιο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού-Μας βοηθά να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις λοιμώξεις. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου των Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν τακτικά κωμικές ταινίες ενίσχυαν το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατά 40% περισσότερο. Έχει υπολογιστεί ,δε, ότι ύστερα από ένα ξέσπασμα γέλιου, το σώμα απελευθερώνει μεγαλύτερη ποσότητα φυσικών αντισωμάτων στη μύτη και στο αναπνευστικό σύστημα, τα οποία το προφυλάσσουν από τις επιθέσεις ιών και μικροβίων.

Το γέλιο χαλαρώνει-Όταν γελάμε, αυξάνεται στον οργανισμό η παραγωγή ενδορφινών, των χημικών δηλαδή ουσιών του οργανισμού που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση. Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Εναλλακτικών θεραπειών της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι μετά την παρακολούθηση μιάς καλής κωμωδίας, τα επίπεδα κατάθλιψης και θυμού ενός γκρούπ ασθενών έπεσαν κατά 98%.

Το γέλιο ευεργετεί την καρδιά-Όταν γελάμε προκαλείται διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και να αυξάνεται η ποσότητα που φτάνει στους ιστούς του σώματος. Αυτό απλά σημαίνει ότι η καρδιά αιματώνεται καλύτερα και λειτoυργεί πιό εύρυθμα.

Το γέλιο τονώνει την αναπνευστική λειτουργία-Οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν ότι το γέλιο είναι μία από τις αποτελεσματικότερες ασκήσεις για ασθενείς με άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα.

Βάλτε γέλιο στη ζωή σας! Γίνετε εξωστρεφείς, βγείτε από το σπίτι, αποκτήστε χόμπυ και νέους φίλους. Η παρέα με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εμάς είναι συνήθως πολύ ευχάριστη. Εκφράστε τα παράπονά σας, μην κρατάτε αυτά που σας ενοχλούν μέσα σας, για τον εαυτό σας, έτσι φεύγει ένα βάρος από μέσα σας και νιώθετε χαρά και ανακούφιση. Κι έτσι το γέλιο προκύπτει αυθόρμητα.

Σταματήστε να αναζητάτε διαρκώς την κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, να βγείτε με φίλους, να πάτε για ψώνια......καμία στιγμή δεν είναι κατάλληλη αν δεν την κάνετε εσείς. Σταματήστε λοιπόν να αναβάλλετε όσα νομίζετε ότι μπορούν να σας κάνουν πιό ευτυχισμένους/ες και χαμογελαστούς/ες



Δεν σταματάμε να γελάμε επειδή μεγαλώνουμε, «μεγαλώνουμε» επειδή σταματάμε να γελάμε.



Βάλτε γέλιο στη ζωή σας επειγόντως!



Γέλιο, το καλύτερο φάρμακο

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: http://aemos.blogspot.com

ΥΓ. ΠΟΤΕ ΓΕΛΑΣΑΤΕ ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΥΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ;;;;; ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ .. ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ, ΚΥΝΗΓΗΣΤΕ ΤΟ , ΕΠΙΔΙΩΞΤΕ ΤΟ , ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟΝΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ , ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ  ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΓΕΛΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ..

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου