Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Στο «φως» νέο άγαλμα μοάι, σε κρατήρα ηφαιστείου της Χιλής

 
Είναι μια πραγματικά μοναδική ανακάλυψη, καθώς είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα μοάι μέσα σε μια λιμνοθάλασσα σε έναν κρατήρα του Rano Raraku.


Ένα νέο άγαλμα μοάι ήρθε στο φως στην κοίτη μιας ξηρής λίμνης σε έναν κρατήρα ηφαιστείου, όπως ανακοίνωσε η κοινότητα των ιθαγενών που διαχειρίζεται την περιοχή στο νησί της Χιλής. Πρόκειται για τις χαρακτηριστικές μονολιθικές σκαλιστές πέτρινες φιγούρες, με επιμήκη πρόσωπα και χωρίς πόδια.

«Αυτό το μοάι έχει μεγάλες δυνατότητες για επιστημονικές και φυσικές μελέτες. Είναι μια πραγματικά μοναδική ανακάλυψη, καθώς είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα μοάι μέσα σε μια λιμνοθάλασσα σε έναν κρατήρα του Rano Raraku», ανέφερε η κοινότητα των αυτοχθόνων Ma’u Henua σε ανακοίνωσή της. Αρκετά αγάλματα στο νησί αυτό είχαν υποστεί ζημιές μετά από δασική πυρκαγιά τον περασμένο Οκτώβριο. 
«Αυτό το μοάι βρίσκεται στο κέντρο μιας λιμνοθάλασσας που άρχισε να στεγνώνει το 2018.


Το ενδιαφέρον είναι ότι, τουλάχιστον για τα τελευταία 200 ή 300 χρόνια, η λιμνοθάλασσα είχε βάθος τρία μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αφήσει το μοάι εκεί σε αυτό το διάστημα» δήλωσε ο διευθυντής της κοινότητας Ma’u Henua που διαχειρίζεται το εθνικό πάρκο Rapa Nui, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο.
-------------------------------------------------------------
Τα μοάι είναι αγάλματα που βρίσκονται στο Νησί του Πάσχα.
Περισσοτερα στους παρακάτω συνδέσμους:

Το Νησί του Πάσχα και τα μυστηρια του

Τα μυστήρια Σπήλαια της Νήσου Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου