Κυριακή 4 Απριλίου 2021

O Ουρανός εκπέμπει ακτίνες Χ και αυτό είναι πιο περίεργο από ό,τι ακούγεται



Ο πιο 'περίεργος πλανήτης' του ηλιακού συστήματος, ο μόνος που περιστρέφεται υπό γωνία 90 μοιρών προς τους άλλους πλανήτες, γίνεται ακόμα πιο περίεργος με την εκπομπή ακτινών Χ. Τι ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

  

O Ουρανός και ο Ποσειδώνας είναι γνωστοί ως 'παγωμένοι γίγαντες' (ή 'γίγαντες αερίων') του ηλιακού συστήματος. Ήταν και οι δυο πλανήτες στους οποίους δεν είχε παρατηρηθεί εκπομπή ακτινών Χ. Τώρα έμεινε μόνο ο Ποσειδώνας.



Ο Ουρανός έχει τη φήμη του πιο περίεργου πλανήτη:

Ο Ουρανός είναι ο δεύτερος πιο μακρινός πλανήτης από τον ήλιο και ο τρίτος μεγαλύτερος του ηλιακού συστήματος. Η μάζα του είναι 14.5 φορές μεγαλύτερη της γης και η διάμετρος τέσσερις φορές αυτή του πλανήτη που βρίσκεσαι. Επίσης, δεν έχει επιφάνεια όπως τη ξέρουμε. Διαθέτει πετρώδη πυρήνα, στο μέγεθος της Γης. Τον καλύπτει ένας βαθύς 'ωκεανός' νερού και αμμωνίας που περιβάλλεται από ατμόσφαιρα υδρογόνου,ηλίου και μεθανίου.

   
Επίσης, περιστρέφεται υπό γωνία 90 μοιρών προς τους άλλους πλανήτες (είναι σαν να 'κυλάει' πάνω στην τροχιά του). Απόκλιση που δεν έχει εξηγηθεί μέχρι σήμερα. Δεδομένου ότι οι δορυφόροι και οι δακτύλιοι περιστρέφονται κάθετα στον ισημερινό του πλανήτη, κάθε πόλος έχει 42 γήινα χρόνια νύχτας και ισάριθμα ημέρας.

Η τελευταία ανακάλυψη αστρονόμων -που δημοσιεύτηκε στη Journal of Geophysical Research- κάνει ακόμα πιο μυστηριώδη τον 'παγωμένο γίγαντα'. Οι αστρονόμοι εντόπισαν ακτίνες Χ να εκπέμπονται από τον Ουρανό, για πρώτη φορά. Είναι κυρίως αντανακλάσεις του ήλιου στα δυο σετ δακτυλίων που το περιβάλλουν -κάτι που ήδη ήταν γνωστό από το ταξίδι και τις καταγραφές του Voyager 2 το 1986 και ισχύει και για τον Κρόνο και το Δία. Εν τούτοις, τουλάχιστον ένα από τα 'σήματα' εκπέμπονται από τον ίδιο τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν τις εικόνες που 'τράβηξε' το Chandra X-ray Observatory (έχει σχεδιαστεί για να μελετάει τις εκπομπές Χ-ray) της NASA το 2002 και το 2017, παρατήρησαν μια σαφή ανίχνευση ακτίνων Χ την πρώτη φορά και πιθανή λάμψη ακτίνων Χ τη δεύτερη.

Εξήγησαν πως ο ήλιος δεν είναι η μόνη πηγή ενέργειας και ότι υπάρχει η πιθανότητα να παράγουν τις ακτίνες Χ τα 'δαχτυλίδια' που περιβάλλουν τον πλανήτη, πριν σημειώσουν ότι εάν επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις, θα αλλάξει ο τρόπος που έχει γίνει κατανοητός ο Ουρανός "ως προς την ατμοσφαιρική και επιφανειακή σύνθεση, αλλά και αυτήν του πλανητικού δακτυλίου" που είναι αυτοί που περιβάλλουν τον πλανήτη και οφείλονται σε μακροχρόνιες συγκρούσεις μεταξύ σωμάτων στο διάστημα. Προφανώς και το φαινόμενο θα μελετηθεί περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου