Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΚΑΡΥΣΤΟΣ: Σπάνιο φαινόμενο, δίνες και αυξομειώσεις στην στάθμη της θάλασσας.

 




Πανίσχυρες δίνες, αυξομειώσεις στην στάθμη της θάλασσας πάνω από μισό μέτρο ανά 10 λεπτά , βάρκες που άγγιξαν τον πυθμένα και ένα παράξενο βουητό!

Αυτά περιγράφουν οι κάτοικοι του νησιού που κατέγραψαν το σπάνιο αυτό φαινόμενο, σήμερα το απόγευμα Κυριακής της 18ης Απριλίου 2021.

Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και κατέβηκε αρκετές φορές από 40 ως 50 πόντους.







Στα βίντεο που τραβήχτηκαν βλέπουμε την στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να φυσάει καθόλου.

Ακόμα και με δυνατούς νοτιάδες ποτέ μέχρι σήμερα δεν ανάβλυζε νερό, σαν σε ποτάμι, μέσα από τα βράχια του λιμενοβραχίονα, από την μέσα μεριά του λιμανιού.

Επιπλέον υπήρχε μία έντονη βοή. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πού μπορεί να οφείλεται αυτό το φυσικό φαινόμενο.

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό βίντεο:






Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας και το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Πρόκειται για φαινόμενο που κάποιες φορές είναι πιο έντονο. Πάντως, δεν είναι ούτε προοιωνίζεται κάτι επικίνδυνο, επισημαίνουν επιστήμονες.

Το φαινόμενο καταγράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως οι καλές καιρικές συνθήκες έκαναν πιο αισθητή την εξέλιξή του.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε στο MEGA ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, σε περίπου 10 μέρες το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση περιμένοντας και πάλι το πέρασμα του χρόνου και την ευθυγράμμιση των πλανητών για να το επαναλάβουν.

ΠΗΓΕΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου