Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Η επιμονή παράγει οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του Άρη για πρώτη φορά

 



  

Το Perseverance rover, που προσγειώθηκε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου, κατάφερε να παράγει οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του πλανήτη, το οποίο είναι 96 τοις εκατό διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτό αναφέρθηκε στον ιστότοπο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA). Το rover πέρασε την αντίστοιχη δοκιμή στις 20 Απριλίου, την 60η ημέρα της παραμονής του στον πλανήτη.

Η επιμονή μετέτρεψε το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο χρησιμοποιώντας την πειραματική συσκευή MOXIE, παράγοντας 5,4 γραμμάρια οξυγόνου.
Αυτό το ποσό θα ήταν αρκετό για να αναπνεύσει ένας αστροναύτης για 10 λεπτά. Αναμένεται ότι η συσκευή θα μπορεί να παράγει έως και 10 γραμμάρια οξυγόνου ανά ώρα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στο μέλλον, μια τέτοια μέθοδος θα καταστήσει δυνατή την απόκτηση και αποθήκευση οξυγόνου στον Άρη, η οποία θα είναι χρήσιμη για επανδρωμένες πτήσεις σε αυτόν τον πλανήτη.

Το Perseverance ξεκίνησε στον Άρη τον περασμένο Ιούλιο.
Τον Φεβρουάριο, το rover προσγειώθηκε και στις αρχές Μαρτίου πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική του κίνηση.
Η συσκευή θα πρέπει να επιλύσει τέσσερα κύρια επιστημονικά καθήκοντα: να αξιολογήσει την καταλληλότητα του πλανήτη για τη ζωή, να αναζητήσει ίχνη ζωής, να συλλέξει δείγματα για περαιτέρω αποστολή στη Γη και επίσης να προετοιμαστεί για την προσγείωση ενός ανθρώπου στον Άρη.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου