Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Μεγαλοπρεπές «όχι» από την Σουηδία στα σχεδία του του Bill Gates να χαμηλώσει το φως του Ηλιου


 



Η Σουηδική Διαστημική Εταιρεία (SSC) ακύρωσε ένα αμφιλεγόμενο πείραμα γεωμηχανικής το οποίο θα ψέκαζε ένα νέφος αερολυμάτων για να μειώσει τις ακτίνες του Ήλιου, κατά άλλους να χαμηλώσει το ηλιακό φως, για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης κλιματικής αλλαγής.
  






Το πείραμα εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από τον Bill Gates.

Το λεγόμενο Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (ή SCoPEx) σχεδίαζε να εκτοξεύσει ένα μπαλόνι μεγάλου υψομέτρου στην ατμόσφαιρα που αργότερα θα απελευθέρωσε ένα σύννεφο ανθρακικού ασβεστίου (πιο γνωστό ως σκόνη κιμωλίας), προκειμένου να μελετήσει τις επιπτώσεις της πάνω στις ηλιαχτίδες που φτάνουν στην Γη.

Το έργο, ωστόσο, αποδείχθηκε πολύ αμφιλεγόμενο και προκάλεσε έντονη αντίδραση από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και ιθαγενείς. Η Σουηδική Διαστημική Εταιρεία (SSC) απάντησε ότι ακυρώνεται μια δοκιμαστική πτήση για τον Ιούνιο, δίνοντας στον διεθνιστή ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι».

Σημειώνεται πως ο Bill Gates είναι εκείνος που προτείνει στους απανταχού πολίτες να τηρούν τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, ενώ χρηματοδοτεί τα εμβόλια της εταιρείας Moderna και όχι μόνο, αλλά και πρότζεκτ εμβολίων στην Αφρική με θεωρίες συνωμοσίας να κάνουν λόγο για παρενέργειες στείρωσης.

Ο Gates θέλει να αναπτύξει μία τεχνολογία που θα χαμηλώνει την ένταση του ηλιακού φωτός, με σκοπό, όπως ισχυρίζεται να επιφέρει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα στον πλανήτη μας, με αφορμή την «υπερθέρμανση», παρότι βέβαια χιόνισε μέχρι και στην έρημο Σαχάρα.

Η έρευνα φέρει το όνομα «Stratospheric Controlled Disturbance Experiment» , ή SCoPEx εν συντομία και διεξάγεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στόχο έχει να «χαμηλώσει τα φώτα».

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η λύση που μελετάται είναι ο ψεκασμός τόνων ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3) στην ατμόσφαιρα.

Όπως είχε ανακοινωθεί, οι πρώτες δοκιμές θα γίνονταν τον ερχόμενο Ιούνιο κοντά στην πόλη Kiruna στη Σουηδία. Ωστόσο, μετά το μεγαλοπρεπές «όχι» των Σουηδών, τα σχέδια αναθεωρούνται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου