Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Αρχαίο Θέατρο Ασπένδου.

  








Η Άσπενδος ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη περιοχή της Παμφυλίας στη Μικρά Ασία περίπου 40 χλμ. ανατολικά από τη σημερινή παραθαλάσσια πόλη Αττάλεια της Τουρκίας.
  




   
Σχεδιάγραμμα της αρχαίας Ασπένδου



Ιστορία:

Η Άσπενδος ήταν μεσόγεια αλλά παρόχθια πόλη επί του ποταμού Ευρυμέδοντα που ήταν πλωτός και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τις εβολές του στη Μεσόγειο.
 Αποτελούσε αποικία Ελλήνων από το Άργος που φέρεται να την ίδρυσαν περί το 1000 π.Χ.. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. η Άσπενδος αποτελούσε το σημαντικότερο κέντρο εμπορίου στη περιοχή με μεγάλες εξαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.


Το 333 π.Χ. την πόλη κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος και το 190 π.Χ. περιέρχεται στους Ρωμαίους μετά από μεγάλη καταστροφή. Από το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου και στη συνέχεια κατά η Βυζαντινή η Άσπενδος έλαβε μια λατινογενή προσωνυμία καλούμενη "Πριμόπολις" λόγω της εμπορικότητάς της, η οποία όμως άρχισε σιγά σιγά να φθίνει.


Από τα λείψανα της αρχαίας πόλης που βρίσκονται παρακείμενα του σημερινού λόφου Μπαλκίς πάρα τον ποταμό Μπάλκε Σου ή Κιοπρού Σου, (όπως λέγεται σήμερα ο αρχαίος Ευρυμέδοντας ποταμός), ξεχωρίζουν το αρχαίο ελληνορωμαϊκό θέατρο και το ρωμαϊκό υδραγωγείο.

Αρχαίο Θέατρο Ασπένδου:

  



Το αρχαίο θέατρο της Ασπένδου θεωρείται ένα από τα καλλίτερα διατηρημένα αρχαία ελληνικά θέατρα στο κόσμο. Έχει διάμετρο 96 μ. και χωρητικότητα καθισμάτων 7.000 θεατών.
 Κτίσθηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Ζήνωνα τον Κιτιέα το 155 (μ.Χ.) στην ελληνιστική περίοδο. 
Το κοίλο ήταν κατασκευασμένο αμφιθεατρικά και έφερε τρία διαζώματα, (το κάτω,το μεσαίο και το άνω με θολωτές καμάρες) ενδιάμεσα των οποίων φέρονταν ανά είκοσι σειρές μαρμάρινων καθισμάτων.
   
Είσοδος στη σκηνή το θεάτρου


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη παρουσιάζει η μεγάλη πρόσοψη της σκηνής που το ύψος της έφθανε περίπου τα 14 μ.
 Ολόκληρο το χώρο της σκηνής φέρεται να σκέπαζε λοξή ξύλινη στέγη που εξασφάλιζε επίσης και ηχομόνωση.
 Η στέγη αυτή ήταν κρεμαστή σε ιστούς που ήταν περασμένοι σε 58 πακτωμένους προβόλους στο άνω μέρος της σκηνής και που με σχοινιά σύρονταν περιμετρικά από τις θολωτές καμάρες του άνω διαζώματος. 

    
Ο εσωτερικός διάκοσμος της σκηνής



Το θέατρο αυτό ήταν δωρεά δύο πλουσίων Ασπενδίων εμπόρων της εποχής.

Κατά την Βυζαντινή περίοδο το θέατρο είχε μεταληθεί αρχικά σε καραβάν-σεράι (=σταθμό καραβανιών), αργότερα όμως μετά την καταληψη της περιοχής από τους Σελτζούκους αποτελούσε Σελτζουκικό ανάκτορο. 

Μέχρι πρόσφατα στο θέατρο αυτό παρουσιάζονταν διάφορα θερινά καλλιτεχνικά φεστιβάλ, λόγω όμως φθορών που σημειώθηκαν έχουν ανασταλεί παρόμοιες εκδηλώσεις, που συνεχίζονται όμως σε παρακείμενο κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.



 
















Ακρόπολη:






Ακρόπολη

Αν και οι περισσότεροι τουρίστες είναι εδώ για να δουν απλά το θέατρο, αν έχετε κάποιο χρόνο μέχρι το μανίκι σας στα αξιοθέατα, υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε. Αμέσως πάνω από την κάτω πόλη της Ασπενδούς ανεβαίνει το 40μ ακρόπολη λόφος. Πέρα από τα ερείπια ενός μικρού ναός και το αγορά βρίσκεται το νυμφείο (σιντριβάνι), μιά φορά μνημειακή δομή αρθρωμένη με διπλές στήλες, αλλά τώρα εκπροσωπείται μόνο από τοίχο μήκους 32 μέτρων με 10 κόγχες για αγάλματα. Ακολουθώντας αυτό στο βορρά είναι τα θεμέλια ενός άλλου κτιρίου, πιθανώς του bouleuterion ή συμβούλιο αίθουσα.
Υδραγωγείο



Υδραγωγείο

Ακριβώς στα βόρεια της οροσειράς της Ασπενδού, ακρόπολη λόφο είναι τα ερείπια ενός θαυμάσιου αρχαίου υδραγωγείου και δύο συνδεδεμένους πύργους νερού, που θα παρείχαν αρχικά νερό για την πόλη.

Τοποθεσία: Η Ασσενδός βρίσκεται 50χλμ. Ανατολικά της Αττάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου