Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Οι πρώτες ηχογραφήσεις από τον βυθό στην τάφρο των Μαριανών είναι ανατριχιαστικές σαν κόλαση

Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά των Μαριάνων νήσων (Mariana Islands).

Η τάφρος έχει 2.550 χιλιόμετρα μήκος και μέσο πλάτος μόλις 69 χιλιόμετρα φτάνοντας το μέγιστο βάθος στο σημείο Challenger Deep. Εάν το Έβερεστ, η υψηλότερη κορυφή της Γης σε ύψος 8.848 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, βρισκόταν στο βαθύτερο σημείο της τάφρου τότε θα ήταν 2.995 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. 
Το βαθύτερο σημείο της τάφρου δεν είναι το κοντινότερο σημείο στο κέντρο της Γης, καθώς η Γη δεν είναι τέλεια σφαίρα, με αποτέλεσμα πολλά σημεία του πυθμένα του αρκτικού ωκεανού να βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο της Γης.

Στο κάτω μέρος της τάφρου, όπου οι πλάκες συναντιούνται, η στήλη του νερού από πάνω ασκεί μια πίεση 1.086 bar, πάνω από χίλιες φορές την κανονική ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας.

Οι επιστήμονες έχουν κυκλοφορήσει τις πρώτες ηχογραφήσεις που λαμβάνονται από το βαθύτερο σημείο στην επιφάνεια της Γης, ​​Challenger Deep , στο κάτω μέρος στην τάφρο των ΜαριανώνΓεμάτο με παράξενους στεναγμους, χαμηλους βρυχους, και την περιστασιακή υψίσυχνο στριγκλιά, οι ηχογραφησεις ριχνουν σπάνιο φως στο σκοτεινό κόσμο που βρίσκεται εκει κατω.Ο Robert Dziak ωκεανογράφος  τις ΗΠΑ στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) λέει:Κατάλαβα ότι ακόμη και αν δεν μπορεσουμε να εξερευνήσουμε την τάφρο  για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορουμε να είμαστε σε θέση να την αφουγκράζομαστε 
Έτσι, η ομάδα του έριξε υδροφώνα τιτανιου κάτω στο Challenger Deep στο βαθύτερο σημείο της τάφρου, καθώς η   καταγραφή κράτησε για 23 ημέρες .

Παρακάτω είναι μερικά από τα περίεργα ήχους που ήρθε πίσω, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων των φαλαινών, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ένα μείγμα baleen και οδοντωτών (odontocete) φάλαινες:

Εδώ είναι πως ηχεί  όταν ένα πλοίο διέρχεται με 10,9 χιλιόμετρα (6,7 μίλια) πάνω από το κεφάλι σας:Και εδώ είναι ένας  σεισμός μέγεθους 5 ριχτερ κοντά στο Γκουάμ στις 16 Ιουλίου 2015:

Αυτό είναι κλήσεις μιας φάλαινας baleen του  πριν και μετά τον ίδιο σεισμό:


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου