Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Βρέθηκαν τρία αρχαία αγαλματίδια 5.000 ετών σε κέντρο καταγραφής προσφύγων

 Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τρία αγαλματίδια από τη Μεσοποταμία, ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών, βρέθηκαν εγκαταλειμμένα σε ένα κέντρο καταγραφής μεταναστών στη Σλοβενία, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της χώρας.

Τα αλαβάστρινα αγαλματίδια είχαν βρεθεί το φθινόπωρο όμως οι αρχές δεν προέβησαν σε καμία ανακοίνωση νωρίτερα επειδή το τμήμα αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου της Σλοβενίας ήθελε πρώτα να τα εξετάσει.

Αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν αυθεντικά, σύμφωνα πάντα με τους εμπειρογνώμονες του Μουσείου, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην αστυνομία που την αντιμετωπίζει ως λαθρεμπόριο πολιτιστικών αγαθών, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών, ο Μίραν Σαντλ.

Ένας ειδικός του Μουσείου, ο Πέτερ Τουρκ, εκτίμησε ότι τα αγαλματίδια είναι ηλικίας 5.000 ετών και προέρχονται πιθανότατα από κάποιον αρχαίο ναό στη Συρία ή το Ιράκ, όπου άκμασε ο σουμεριακός πολιτισμός. Πιθανολογεί επίσης ότι προέρχονται από κάποια παράνομη ανασκαφή.

Η Unesco είχε καταγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο τη λεηλασία αρχαιοτήτων «σε βιομηχανική κλίμακα» που διαπράττεται στη Συρία και το Ιράκ. Τα έσοδα από την παράνομη πώληση αρχαίων αντικειμένων προορίζονται κατά κύριο λόγο για τη χρηματοδότηση του τζιχάντ.

Τα αγαλματίδια βρέθηκαν στις 4 Νοεμβρίου σε μια σκηνή, στο κέντρο καταγραφής του Γκρούσκοβιε, στα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία. Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη Σλοβενία από τα μέσα Νοεμβρίου με σκοπό να φτάσουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου