Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Εκεχειρία τέλος


















Αρνείται η Χαμάς οποιαδήποτε παράταση της εκεχειρίας που έληξε σήμερα το πρωί σημειώνοντας ότι το Ισραήλ δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα της παλαιστινιακής πλευράς, μεταξύ των οποίων την επαναλειτουργία του λιμανιού της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, λίγο πριν την εκπνοή της ισχύος της εκεχειρίας. Εντολή στο στρατό να απαντήσει με σφοδρότητα στην εκτόξευση ρουκετών έδωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και σύμφωνα με μαρτυρίες ακολούθησε ισχυρή έκρηξη στην πόλη της Γάζας.


"Αρνούμαστε να παρατείνουμε αυτήν την εκεχειρία, είναι η τελική απόφαση, το Ισραήλ δεν έχει προτείνει τίποτε", δήλωσε ο ένας από τους αξιωματούχους της Χαμάς. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνέχισαν και χθες τις συνομιλίες στο Κάϊρο, που διεξάγονται με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, σε μια προσπάθεια να υπάρξει διαρκής εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός.

"Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η μάχη έχει τελειώσει", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. "Ολα εξαρτώνται από το αν θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Θεωρώ ότι οφείλουμε να βρούμε μία ειρηνική λύση, εάν μπορούμε", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι "το Ισραήλ δεν έχει τίποτε εναντίον του λαού της Γάζας" και ότι "θέλει να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από την τρομακτική τυραννία" της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα, δήλωσε ότι η πρώτη απαίτηση της παλαιστινιακής πλευράς είναι η κατασκευή λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας και συνοδεύεται από την απαίτηση για "πραγμαιτκό τερματισμό της πολιορκίας", αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, που αποσύρθηκαν από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα, παραμένουν σε ετοιμότητα κατά μήκος των συνόρων. Από την 8η Ιουλίου και την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης με στόχο την καταστροφή των τούνελ και τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών, 1.890 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ σύμφωνα με τη Unicef, το 73% των θυμάτων είναι άμαχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου