Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Τυνησία: Μυστήριο με λίμνη που «γεννήθηκε» στην έρημο!





Μία μυστηριώδης λίμνη «γεννήθηκε» από το πουθενά στην έρημο της Τυνησίας, προσφέροντας στιγμές δροσιάς στους ντόπιους, οι οποίοι ωστόσο ενδέχεται να κινδυνεύουν από… ραδιενέργεια!



Οι ζωές εκατοντάδων ανθρώπων που συρρέουν μαζικά στην αυτοσχέδια παραλία λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα που μαστίζουν την περιοχή, ίσως βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της λίμνης-θαύματος!

Και αυτό γιατί η Gafsa (όπως ονομάστηκε από την ομώνυμη περιοχή), η οποία ανακαλύφθηκε τυχαία από βοσκούς – σύμφωνα με τους ειδικούς - ενδέχεται να ανήλθε στην επιφάνεια του εδάφους λόγω πτώσης των βράχων που τη σκέπαζαν από σεισμό. Κάτι που πιθανότατα την κάνει ραδιενεργή (και καρκινογόνο), καθώς η περιοχή αυτή στην Κεντρική Τυνησία είναι το «σπίτι» της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας και πλούσια σε φωσφορικά κοιτάσματα!

«Μερικοί λένε ότι είναι ένα θαύμα, ενώ άλλοι τη θεωρούν κατάρα», ανέφερε ο Lakhdar Souid, ένας Τυνήσιος δημοσιογράφος, στη γαλλική τηλεόραση, συμπληρώνοντας:
«Τις πρώτες ημέρες, το νερό ήταν πεντακάθαρο και κρυστάλλινο. Τώρα είναι πράσινο και γεμάτο φύκια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ανακυκλώνεται».

Παρά το φόβο πάντως ότι η λίμνη ενδέχεται να είναι πλούσια σε βλαβερές χημικές ουσίες και τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από τα φύκια, εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν σε αυτή μια… χαραμάδα δροσιάς, ελέω καύσωνα και θερμοκρασιών που φθάνουν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Η περιοχή είναι σίγουρα εντυπωσιακή και υπάρχουν πολλά μεγάλα βράχια, ιδανικά για καταδύσεις, ωστόσο το νερό είναι στάσιμο με πολλά πράσινα φύκια, που σημαίνει ότι το είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη και μετάδοση ασθενειών», καταλήγει ο δημοσιογράφος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου