Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Εξόριστα τα καλύτερα ελληνικά επιστημονικά «μυαλά» & 336 Έλληνες στους κορυφαίους του κόσμουΣτο τελευταίο του βιβλίο ο καθηγητής Πρόληψης Νοσημάτων Παθολογίας, Υγείας, Έρευνας, Πολιτικής και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Stanford, Π. Α. Ιωαννίδης, επαινεί τους νέους έλληνες επιστήμονες και συζητά τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι.


Σύμφωνα με τον βιβλίο του, ένα 3% περίπου από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς είναι Έλληνες, αν και ο επιστημονικός πληθυσμός στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 0,15% ή 0,20% από τον πληθυσμό διεθνώς. Εν τούτοις, αν και η Ελλάδα «παράγει» έναν μεγάλο αριθμό επιστημόνων κάθε χρόνο, εκτιμάται, ότι το 85% από αυτούς εργάζονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο, 336 Έλληνες βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν φύγει από την Ελλάδα. Ακόμη και οι ελάχιστοι που παραμένουν στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό μέρος της έρευνας και της εργασίας τους, έχει γίνει στο εξωτερικό. Εκτιμάται, ότι το 95% των δημοσιευμένων εργασιών από αυτούς τους 336 επιστήμονες έγινε στο εξωτερικό.

Τα καλύτερα ελληνικά επιστημονικά «μυαλά», έχουν εξοριστεί μαζικά από την Ελλάδα. Μόλις μία μικρή μειονότητα εξακολουθεί να ζει στην Ελλάδα, συχνά σε συνθήκες σκληρής εσωτερικής μετανάστευσης, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Οι κυριότεροι λόγοι που οι νεαροί έλληνες εγκαταλείπουν την Ελλάδα, είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων, υποδομών και υποστήριξης της επιστημονικής έρευνας. Επιπλέον και μείζονος σημασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό που κάνει τους έλληνες επιστήμονες να ζουν στο εξωτερικό, είναι η έλλειψη συλλογικού οράματος στην ελληνική κοινωνία και η μετριότητα που κυριαρχεί στην ακαδημαική, πολτιική και κοινωνική ζωή.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου