Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η Τουρκία προκαλεί την μοίρα της ή πιέζει το ΝΑΤΟ;

 Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πλήττουν στόχους των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία για τρίτη ημέρα σήμερα μετά την επίθεση που σημειώθηκε το πρωί σε ένα συνοριακό φυλάκιο, δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Σήμερα το συνοριακό μας φυλάκιο στην περιοχή Χατάι στη μεθόριο με τη Συρία δέχθηκε επίθεση. Ρίφθηκαν ανταποδοτικά πυρά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Ταντζού Μπιλγκίτζ.

Νωρίτερα σήμερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να πέσει η πόλη Αζάζ στη βόρεια Συρία στα χέρια της κουρδικής πολιτοφυλακής Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζεται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Η Τουρκία είναι "σοκαρισμένη" από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που βάζουν την Άγκυρα στο ίδιο καλάθι με τους κούρδους αντάρτες των YPG, δήλωσε εξάλλου ο Μπιλγκίτζ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόταν στα σχόλια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, ο οποίος κάλεσε τόσο την Τουρκία, όσο και τους Κούρδους της Συρίας να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της "κοινής απειλής" που θέτουν οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος οι οποίοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Συρίας.

Ο Μπιλγκίτζ είπε ακόμη πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει άδεια για να πολεμήσει εναντίον "οιωνδήποτε τρομοκρατικών οργανώσεων" και μεταβίβασε τη διαμαρτυρία της για τα σχόλια του Κίρμπι στις αρχές των ΗΠΑ.

Davutoglu: Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η Αζάζ στα χέρια των Κούρδων της Συρίας

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η Αζάζ στη βόρεια Συρία να πέσει στα χέρια της κουρδικής πολιτοφυλακής Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) και η οργάνωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την "πιο σκληρή αντίδραση" αν προσπαθήσει να προσεγγίσει ξανά την πόλη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει προς την Ουκρανία, ο Νταβούτογλου είπε πως οι μαχητές των YPG θα είχαν πάρει τον έλεγχο της Αζάζ και της πόλης Ταλ Ριφάατ νοτιότερα, αν το τουρκικό πυροβολικό δεν τους είχε βομβαρδίσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

"Στοιχεία των YPG εκδιώχθηκαν από την περιοχή γύρω από την Αζάζ. Αν προσεγγίσουν πάλι θα δουν την πιο σκληρή αντίδραση. Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η Αζάζ", είπε ο Νταβούτογλου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η Τουρκία θα "αχρηστεύσει" τη συριακή αεροπορική βάση Μέναγ αν οι YPG δεν αποσυρθούν από την περιοχή, την οποία κατέλαβαν από σύρους αντάρτες. Ο Νταβούτογλου προειδοποίησε τις YPG να μην κινηθούν ανατολικά της περιοχής Αφρίν ή δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι βοηθά "τζιχαντιστές, μισθοφόρους" να εισέλθουν στη Συρία


Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι βοηθά "νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις και ένοπλους μισθοφόρους" να εισέλθουν παράνομα στη Συρία προκειμένου να ενισχύσουν μονάδες της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στις μάχες.

"Η Μόσχα εκφράζει την πλέον σοβαρή ανησυχία της για τις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών σε σχέση με το γειτονικό κράτος", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου