Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Πρόστιμο 72 εκατ. δολ. στην Johnson & Johnson για πρόκληση θανάτου από καρκίνο λόγω χρήσης προϊόντων της


 Tο Δικαστήριο του Μιζούρι εξέδωσε απόφαση η αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson να καταβάλει αποζημίωση στην οικογένεια στην οικογένεια μιας γυναίκας, ο θάνατος της οποίας από καρκίνο των ωοθηκών φέρεται να συνδέεται με την χρήση προϊόντων της.

Το ποσό των 72 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ως αποζημίωση στην οικογένεια μιας γυναίκας από τις ΗΠΑ, ο θάνατος της οποίας από καρκίνο των ωοθηκών φέρεται να συνδέεται με την χρήση προϊόντων της εταιρείας, όπως το ταλκ για μωρά και το αφρόλουτρο «Shower to Shower».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αφού μεταξύ άλλων, εμπλέκει ένα διαδεδομένο προϊόν που χρησιμοποιείται σε μωράκια, σε ολόκληρο τον κόσμο!

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δικαστήριο του Μιζούρι διέταξε την Johnson & Johnson να καταβάλει στην οικογένεια της Ζακλίν Φοξ το τεράστιο αυτό ποσό, ενώ την ίδια ώρα σε βάρος της εταιρείας εκκρεμούν περισσότερες από 1.000 παρόμοιες υποθέσεις. Πρόκειται για αγωγές που έχουν γίνει από πολίτες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με σκοπό να αυξήσει τις πωλήσεις της, δεν ενημέρωσε τους καταναλωτές ότι τα προϊόντα που παράγει.

Η Jackie Fox, η οποία ζούσε στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, χρησιμοποιούσε για περισσότερα από 35χρόνια το ταλκ για μωρά της Johnson & Johnson και το αφρόλουτρο «Shower to Shower» για την γυναικεία υγιεινή. Ωστόσο, πριν από τρία χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών και πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο στην ηλικία των 62 ετών.

Έπειτα από τρεις ολόκληρες εβδομάδες, οι ένορκοι στο δικαστήριο του Μιζούρι έκριναν το βράδυ της Δευτέρας ότι η Johnson & Johnson είναι ένοχη για απάτη, αμέλεια και συνωμοσία.

«Η Johnson & Johnson γνώριζε από τη δεκαετία του 1980 τους κινδύνους, αλλά προτίμησε να πει ψέματα στους καταναλωτές», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας, Τζιρ Μπίσλι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Johnson & Johnson δηλώνει… απογοητευμένη!

H εκπρόσωπος της εταιρείας, Carol Goodrich, ανέφερε ότι η Johnson & Johnson είναι «απογοητευμένη» με την έκβαση τς συγκεκριμένης υπόθεσης, τονίζοντας πως η ασφάλεια και η υγεία των καταναλωτών είναι η «μεγαλύτερη ευθύνη» της εταιρείας.

«Συμπάσχουμε με την οικογένεια της γυναίκας αλλά πιστεύουμε ότι η ποιότητα του ταλκ που χρησιμοποιούμε, υποστηρίζεται από δεκαετίες επιστημονικών ερευνών», ανέφερε.

Το βρετανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο υποστηρίζει ότι είναι ακόμη αβέβαιη η σύνδεση της χρήσης των προϊόντων με ταλκ και του καρκίνου των ωοθηκών.
ΠΗΓΗ

Ωστόσο σύμφωνα με επίσης με το βρετανικό κέντρο για τον καρκίνο των ωοθηκών, «Ovacome», το 2003, το σύνολο 16 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν για την ασθένεια σε 12.000 γυναίκες έδειξε πως η χρήση του ταλκ αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών κατά ένα τρίτο. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2013 σε συνολικά 18.000 γυναίκες.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου