Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Το Βόρειο Σέλας μετακινείται!


















Το Βόρειο Σέλας είναι η ορατή απόδειξη ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης αλληλεπιδρά με τα φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο, έχει επίκεντρο τους μαγνητικούς πόλους της Γης και είναι ορατό σε σχεδόν κυκλική περιοχή γύρω τους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά «μυστικά» για το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Το Βόρειο Σέλας δημιουργείται όταν τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια ρέουν έξω από την ηλιακή επιφάνεια και χτυπάνε στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Δεδομένου ότι ακολουθούν τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου, τα περισσότερα από αυτά εισάγουν ατμοσφαιρικά αέρια σε ένα δακτύλιο γύρω από τους μαγνητικούς πόλους, όπου οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου έρχονται μαζί.

Ο αέρας αποτελείται κυρίως από άτομα αζώτου και οξυγόνου (κυρίως οξυγόνου). Οταν τα φορτισμένα σωματίδια χτυπάνε εκεί, αποκτούν ενέργεια. Τελικά χαλαρώνουν, απελευθερώνοντας φωτόνια σε συγκεκριμένα μήκη κύματος. Τα άτομα οξυγόνου εκπέμπουν πράσινο και μερικές φορές κόκκινο φως, ενώ το άζωτο περισσότερο πορτοκαλί.

Είναι ορατά από το Διάστημα. Οι δορυφόροι που βρίσκονται στην τροχιά της Γης μπορούν να δουν και να φωτογραφίσουν το Βόρειο Σέλας. Για την ακρίβεια είναι αρκετά φωτεινό, ώστε να εμφανίζεται έντονα ακόμα κι αν το κοιτάζουμε από άλλο πλανήτη.

Περιστασιακά το φαινόμενο είναι ορατό πιο μακριά από τους πόλους από το συνηθισμένο. Σε περιόδους υψηλής ηλιακής δραστηριότητας, το νότιο όριο τους μπορεί να φτάσει ως την Οκλαχόμα και την Ατλάντα.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολο τώρα από ό, τι πριν από έναν αιώνα να δούμε τα όρια του Βόρειου Σέλας, λόγω της φωτορύπανσης των πόλεων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου