Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Βρέθηκε αρχαίος ελληνικός ναός, με οδηγίες συναρμολόγησης.



Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός αρχαίου ελληνικού ναού που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Το πολυτελές κτίριο ανακαλύφθηκε στο Torre Satriano, κοντά στη νότια πόλη Potenza, στην Basilicata. Εδώ, προ-ρωμαϊκοί λαοί αναμειγνύονται με τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν κατά μήκος της νότιας ακτής και στη Σικελία από τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετά. Αυτό που είναι εντυπωσιακό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι βρήκαν επίσης οδηγίες για τον τρόπο κατασκευής του.

Γραμμένη σε λεπτομερείς κώδικες, η συλλογή με τις οδηγίες του βρέθηκε ανάμεσα στα ερείπια. Μοιάζει πολύ με την φυλλάδα οδηγιών της σουηδικής εταιρείας ειδών οικιακής επίπλωσης, ΙΚΕΑ. Διάφορα τμήματα της πολύπλοκης δομής ήταν αποτυπωμένα με κωδικοποιημένα σύμβολα που δείχνουν πως τα κομμάτια συνδυάζονται μαζί.

“Μέχρι στιγμής έχουμε αποκαλύψει 100 εγχάρακτα κομμάτια, όλα δε σχετίζονται με το σύστημα κατασκευής της στέγης. Οι επιγραφές αποκαλύπτουν επίσης ότι το παλάτι χτίστηκε από Έλληνες τεχνίτες που προέρχονται από τη σπαρτιατική αποικία του Τάραντα στην Απουλία” είπε ο Massimo Osanna, διευθυντής της σχολής αρχαιολογίας στο Basilicata University, στο Discovery News.


Το κτίριο αυτό είναι αρκετά σημαντικό . Η πολύπλοκη δομή διέθετε μεγάλους τοίχους και στο επάνω μέρος υπήρχε μια στέγη που ήταν καλυμμένη με κόκκινα και μαύρα διακοσμητικά στοιχεία. Το κτίριο είχε επίσης μια εντυπωσιακή στοά στην είσοδο. Διαζώματα διακοσμημένα με τερακότα τοποθετήθηκαν κατά μήκος της κεντρικής πλευράς του κτιρίου.

Τα διαζώματα χαρακτηρίζονται από μια επαναλαμβανόμενη σκηνή: μια μάχη μεταξύ δύο πολιτών-οπλιτών που δείχνουν ένοπλους Ελληνες με δόρατα και άλογα. Oδηγίες κατασκευής βρέθηκαν τόσο στα γείσα όσο και στις ζωοφόρους.

Στο κτίριο που μοιάζει πολύ με αντίστοιχο που βρέθηκε σε κοντινή πόλη ,βρέθηκαν αγάλματα με θέματα από την μυθολογία, όπως η Σφίγγα. Ακόμη και οι υδρορροές ήταν όμορφα διακοσμημένες. ‘Ενα από τα στολίδια της υδρορροής που είχε τοποθετηθεί στην οροφή έχει το σχήμα κεφαλιού λιονταριού.
----------------------------------------
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:http://maiandros.blog
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:http://dj1serg.uol.ua/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου