Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Έλληνας θρύλος της NSA Λάμπρος Καλλίμαχος


Λάμπρος στον Παρθενώνα, Αθήνα, Ελλάδα

Η απίστευτη ιστορία του Λάμπρου Καλλίμαχου, του παγκοσμίου φήμης φλαουτίστα, που εξελίχθηκε σε αυθεντία της κρυπτολογίας.









O Λάμπρος Καλλίμαχος γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1910 στη Γκεζιρα , ένα μικρό νησί του Νείλου κοντά στο Κάιρο. Η οικογένειά του μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν εκείνος ήταν 4 ετών. Στο γυμνάσιο του Asbury Park του Νιου Τζέρσευ ο νεαρός Λάμπρος δείχνει να έχει μία έφεση στις θετικές επιστήμες. Ωστόσο μετά την αποφοίτηση του από το λύκειο, ο πατέρας του που ήταν δημοσιογράφος, τον προτρέπει να σπουδάσει στη Νομική και έτσι εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιού Τζέρσεϋ.





 Όπως αποδείχθηκε, ο τομέας αυτός δεν τον ενδιέφερε και γρήγορα τον απέρριψε. Σε ηλικία 19 ετών ξεκινά να παρακολουθεί μαθήματα φλαόυτου στη φημισμένη Σχολή Julliard της Νέας Υόρκης. Ολοκληρώνει τις σπουδές του ως φλαουτίστας το 1933. 
Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στην Ευρώπη. Την πρώτη του συναυλία την πραγματοποίησε την άνοιξη του 1935 στο Μόναχο όπου και είχε αναδειχθεί ως μαέστρος του φλαούτου (Meister-floetist). Κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων χρόνων, πραγματοποίησε συναυλίες σε όλες σχεδόν τις ευρωπαικες πρωτεύουσες.


Μάλιστα στις 29.11.1937 έδωσε στο "Ολύμπια" του Παρισιού ρεσιτάλ που άφησε εποχή. 
Σε ηλικία μόλις 27 ετών ο Καλλίμαχος ανάγκασε ακόμη και τους πιο δύσπιστους να υποκλιθούν στο ταλέντο του και όλοι πλέον αναγνώριζαν στο πρόσωπο του έναν από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του φλάουτου στον κόσμο. 
Πρωτόπαιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του 1937, ενώ εμφανίστηκε δύο φορές στο Carnegie Hall, στη Νέα Υόρκη Την ίδια χρονιά ο Καλλίμαχος διορίζεται καθηγητής στη διάσημη ακαδημία Mozarteum του Σάλτζμπουργκ ενώ παράλληλα συνεχίζει να περιοδεύει σε Ευρώπη και Η.Π.Α Ξαφνικά και λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ο Καλλίμαχος, που στο μεταξύ απέκτησε δική του οικογένεια, συνειδητοποίησε ότι το επάγγελμα του φλαουτίστα δεν θα του εξασφάλιζε μια άνετη διαβίωση. Μέσα σε «μία νύχτα» παράτησε μία λαμπρή καριέρα στο χώρο της κλασσικής μουσικής και αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τη μουσική στην κρυπτανάλυση.
Στις ΗΠΑ ο Λάμπρος Καλλίμαχος αποκάλυψε ένα άγνωστο μέχρι τότε πάθος του. Ως μανιώδης ερασιτέχνης κρυπτολόγος, υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό το 1941 και εισήλθε στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία. Μετά τη βασική εκπαίδευση, έγινε επικεφαλής του Τμήματος Γλώσσας στο Fort Monmouth διδάσκοντας Ιταλικά και Κρυπτανάλυση. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εκπαίδευσης Αξιωματικών το 1942. Τους επόμενους μήνες ανέπτυξε μια νέα σειρά μαθημάτων Κρυπτολογίας μαζί με τον διάσημο κρυπτολόγο Γουίλιαμ Φρίντμαν.



Το 1943 μετατίθεται στο Νέο Δελχί ως βοηθός Αξιωματικός Σημάτων των Μυστικών Υπηρεσιών. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διορίστηκε στην ASA (Army Security Agency) ως βοηθός του Φρίντμαν. Το 1952 με τη συγκρότηση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, της διαβόητης NSA οι δύο άνδρες τοποθετούνται σε νευραλγικές θέσεις και αναλαμβάνουν την εκπαίδευση της ελίτ των κρυπταναλυτών της NSA. Το πρόγραμμα έχει την κωδική ονομασία "CA-400"

Τα μαθήματα διαρκούσαν οκτώ ώρες ημερησίως και διεξάγονταν πέντε ημέρες την εβδομάδα, για δεκαοκτώ εβδομάδες. «Η μόνη αποδεκτή δικαιολογία για να απουσιάσει κάποιος από τα μαθήματα αυτά ήταν μόνο αν ήταν νεκρός!» τόνιζαν με νόημα οι επικεφαλής της NSA. Ο Καλλίμαχος δίδαξε σε 32 συνεδρίες της τάξης CA-400, τις οποίες παρακολούθησαν 270 στελέχη της υπηρεσίας. Οι απόφοιτοι της τάξης CA-400 γίνονταν μέλη της Κοινωνίας Νταντί (Dundee Society), η οποία επίσης επινοήθηκε από τον ίδιο. Το όνομα Dundee ο Καλλίμαχος το εμπνεύστηκε από τη μάρκα ενός άδειου βάζου μαρμελάδας Dundee, το οποίο χρησιμοποιούσε ως μολυβοθήκη στο γραφείο του. Αν και ο σκοπός αυτής της ομάδας ήταν μυστικός η Κοινωνία Dundee φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της Κρυπτολογίας στην NSA.

24 χρόνια στην υπηρεσία της NSA

Ο Καλλίμαχος υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας της κρυπτολογικής λογοτεχνίας. Έγραψε πάνω από 40 βιβλία, μονογραφίες και άρθρα. Επιπλέον, βοήθησε στον σχηματισμό του επιστημονικού περιοδικού και της τεχνικής εφημερίδας της NSA, Technical Journal, το 1955, και την υπηρέτησε ως τεχνικός σύμβουλος των δημοσιεύσεων για το υπόλοιπο της καριέρας του. Πολλά άρθρα του σχετικά με τους κώδικες και τους αλγόριθμους κρυπτογράφησης δημοσιεύτηκαν στην Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Βιβλίων (World Book Encyclopedia), στην Εγκυκλοπαίδεια Collier, καθώς και στην Εγκυκλοπαίδεια Britannica.

Στον Καλλίμαχο απονεμήθηκε το Βραβείο Κρυπτολογικής Λογοτεχνίας της NSA το 1975 "για τη διακεκριμένη και τη διαρκή συμβολή του στη βιβλιογραφία της κρυπτογραφίας - ως ο πιο παραγωγικός συγγραφέας τεχνικών άρθρων, μονογραφιών και επιστημονικών εγχειριδίων, ως τεχνικός σύμβουλος σε φιλολογικό περιοδικό και υπέρμαχος της κρυπτογραφικής ιστορίας και της λογοτεχνίας". 
Τιμήθηκε με το βραβείο των Εξαίρετων Υπηρεσιών του Πολίτη (Exceptional Civillian Service Award) της NSA, στις 24 Αυγούστου 1976. Ήταν μια αναγνώριση για τις "άκρως επαγγελματικές του ικανότητες, την εμπνευσμένη ηγεσία και την προσωπική αφοσίωση στην προώθηση της αποστολής της Υπηρεσίας".
Μέχρι το τέλος της καριέρας του, ο Καλλίμαχος ήταν ένας από τους ζωντανούς θρύλους της NSA, σεβαστός από τους μαθητές του ως δάσκαλος, συγγραφέας, πολύγλωσσος γλωσσολόγος αλλά και παγκοσμίου φήμης φλαουτίστας Ο Καλλίμαχος, μετά από 24 χρόνια καριέρας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Υπηρεσία στα τέλη του 1976 λόγω ασθένειας, αλλά παρέμενε πάντα διαθέσιμος να συμβουλεύσει τον αντικαταστάτη του, Bruce Fletcher, στην τάξη CA-400. Απεβίωσε στις 28 Οκτωβρίου 1977.
Η βιογραφία του υπάρχει στην Αίθουσα Τιμής (Hall of Honor) της NSA από το 2003.

https://www.nsa.gov/public_info/_files/cryptologic_spectrum/legacy_lambros_callimahos.pdf
Κείμενο του Λάμπρου Καλλίμαχου
από τα εμπιστευτικά έγγραφα της NSA
που αποχαρακτηρίστηκαν
(επιλέξτε την παραπάνω εικόνα για να δείτε όλο το αρχείο η εδώ)







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου