Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Μεγάλη ηλιακή έκλαμψη, κατηγορίας Χ1.6 κατευθύνεται προς τη Γη!



























Η ηλιακή κηλίδα 2158 παρήγαγε μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη σήμερα το απόγευμα (10ης Σεπτεμβρίου) μεγέθους x1.6 στις 17:45 UTC (20.45 ώρα Ελλάδος).
Η έκλαμψη συνδέθηκε με μια ράδιο εκπομπών τύπου II με μια εντυπωσιακή εκτιμώμενη ταχύτητα 3750 km / s.

Νέες εικόνες δείχνουν μια γρήγορη κίνηση, πλήρη φωτοστέφανο. Η στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME) που παρήχθη θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τον πλανήτη μας.


Αρχικά φαίνεται να επηρεάζονται οι ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ - ΜΕΞΙΚΟ και ενδεχομένως τις επόμενες ώρες και η Κεντρική Ευρώπη.


Από την ηλιακή έκλαμψη ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις ραδιομεταδόσεις, στο δορυφορικό σήμα και στις επικοινωνίες γενικότερα 


γεωμαγνητικές καταιγίδες, θύελλες











Η AR2158 των ηλιακών κηλίδων είναι η μεγάλη σκοτεινή περιοχή προς το κέντρο του ΉλιουNASA / SDO
Click to enlarge


Οι εκρήξεις από τον ήλιο

Μια ηλιακή έκλαμψη είναι μόνο ένα είδος έκρηξης από τον ήλιο.Απελευθερώνει έντονο φως, μαζί με κάποια ακτινοβολία που αποτελείται από τα πρωτόνια και τα άλλα φορτισμένα σωματίδια.

Συχνά σχετίζεται με φωτοβολίδες είναι μια ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη γνωστή ως στεφανιαία μαζική εκτίναξη ( CME ). Σε αυτή την περίπτωση, καθώς με την ακτινοβολία, μία γιγάντια φούσκα αερίου βγαίνει από τον ήλιο.

Το Solar και Heliospheric Observatory ( SOHO ) έχει συλληφθεί CME, που απελευθερώνονται από δύο ηλιακές εκλάμψεις.

Η σημερινή ηλιακή έκλαμψη παρήγαγε μια γρήγορη κίνηση στεφανιαία μαζική εκτίναξη. NASA / ESA / SOHO
Click to enlarge



Έξαρση της Τρίτης, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως M4-φωτοβολίδα, παράγεται ένα φωτεινό CME που αλιεύονται ροής έξω από τον ήλιο σε περίπου 1.000 km / s. Ενώ η σημερινή έξαρση ήταν απίστευτα γρήγορη κίνηση , επιτάχυνση μαζί με όσο 3.750 χιλιομέτρων / s.
Καταιγίδες από ένα διαφορετικό είδος

Η ακτινοβολία που απελευθερώνεται από την ηλιακή έκλαμψη και αντίστοιχα CME ρέει προς τα κάτω προς τη Γη για να παράγει μια ηλιακή καταιγίδα ακτινοβολίας.

Ευτυχώς, το μαγνητικό πεδίο η ατμόσφαιρα της Γης μπλοκάρουν αυτήν την ακτινοβολία, γι 'αυτό δεν κάνει το δρόμο της προς τα κάτω για να μας ή να επηρεάσει τους επιβάτες του αεροπλάνου.

Ακόμη και οι αστροναύτες επί του ISS είναι με ασφάλεια μέσα στην μαγνητόσφαιρα της Γης και μόνο στην περίπτωση που δεν μεσα, υπάρχουν οι προστατευόμενες περιοχές στο διαστημικό σκάφος, όπου οι αστροναύτες μπορούν να ξεπεράσουν τη θύελλα.



Αλλά καταιγίδες ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει τους δορυφόρους εκτός από την μαγνητόσφαιρα, προκαλώντας ζημιές σε ηλεκτρονικά συστήματα, τη μνήμη και την απεικόνιση τους.

Για εμάς στη Γη, όλη αυτή η ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να φέρει μια όμορφη aurora που παράγεται από την γεωμαγνητική δραστηριότητα καταιγίδα.

Η CME που απελευθερώνεται από έξαρση της Τρίτης δεν κατευθύνεται αμέσως στη Γη, έτσι μόνο ένα κλάσμα από αυτά θα μας φτάσουν.


ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:http://theconversation.com

                                        http://enimerosifylis.blogspot.gr/2014/09/16.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου