Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί Σύμπαν μας πρέπει να έχει γεννηθεί μέσα σε μια μαύρη τρύπα



Μια μικρή αλλαγή στη θεωρία της βαρύτητας σημαίνει ότι το σύμπαν μας κληρονόμησε το βέλος του χρόνου από τη μαύρη τρύπα στην οποία γεννήθηκε.





"Ως εκ τούτου, στο δικό μας σύμπαν μπορεί να είναι το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας υπάρχουν σε ένα άλλο σύμπαν." Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα Nikodem Poplawski στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα σε ένα αξιοσημείωτο έγγραφο σχετικά με τη φύση του χώρου και την προέλευση του χρόνου.

Η ιδέα ότι η νέα σύμπαντα μπορούν να δημιουργηθούν μέσα σε μαύρες τρύπες και ότι η δική μας μπορεί να έχει τις ρίζες της με αυτόν τον τρόπο ήταν η πρώτη ζωοτροφές της επιστημονικής φαντασίας για πολλά χρόνια. Αλλά μια σωστή επιστημονική παραγωγή της έννοιας έχει προκύψει ποτέ.

Σήμερα Poplawski παρέχει μια τέτοια παραγωγή. Λέει ότι η ιδέα ότι οι μαύρες τρύπες είναι οι κοσμικές μητέρες των νέων κόσμων είναι μια φυσική συνέπεια μιας απλής νέα υπόθεση σχετικά με τη φύση του χωροχρόνου.

Poplawski επισημαίνει ότι η πρότυπη απόκλιση της γενικής σχετικότητας δεν λαμβάνει υπόψη την εγγενή ορμή των σωματιδίων ενός δεύτερου γύρου. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη εκδοχή της θεωρίας, που ονομάζεται Αϊνστάιν-Cartan-Kibble-Sciama θεωρία της βαρύτητας, το οποίο κάνει.

Αυτό προβλέπει ότι τα σωματίδια με ακέραιο spin το μισό θα πρέπει να αλληλεπιδρούν, δημιουργώντας ένα μικρό απωστική δύναμη που ονομάζεται στρέψης. Σε κανονικές συνθήκες, στρέψη είναι πολύ μικρή για να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά όταν η πυκνότητα γίνει πολύ υψηλότερες από εκείνες στο πυρηνικό ζήτημα, γίνεται σημαντική. Συγκεκριμένα, λέει Poplawski, στρέψη εμποδίζει το σχηματισμό των ιδιαιτεροτήτων μέσα σε μια μαύρη τρύπα.


Αυτό είναι ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Πρώτον, έχει σημαντικές συνέπειες για τον τρόπο το Σύμπαν πρέπει να έχουν ωριμάσει, όταν ήταν κοντά στο ελάχιστο μέγεθος του.

Οι αστροφυσικοί έχουν καιρό γνωστό ότι το σύμπαν μας είναι τόσο μεγάλη που δεν θα μπορούσε να φθάσει το τρέχον μέγεθος του δίνεται ο ρυθμός της διαστολής που βλέπουμε τώρα. Αντίθετα, πιστεύουν ότι αυξήθηκε κατά πολλές τάξεις μεγέθους σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το Big Bang, μια διαδικασία γνωστή ως πληθωρισμός.

Το πρόβλημα με τον πληθωρισμό είναι ότι χρειάζεται μια πρόσθετη θεωρία για να εξηγήσει γιατί συμβαίνει και αυτό είναι άσχημο. Προσέγγιση Poplawski λύνει αυτό το πρόβλημα αμέσως. Λέει ότι στρέψης προκάλεσε αυτή την ταχεία διόγκωση.

Αυτό σημαίνει ότι το σύμπαν όπως το βλέπουμε σήμερα μπορεί να εξηγηθεί από μια ενιαία θεωρία της βαρύτητας, χωρίς επιπλέον παραδοχές για τον πληθωρισμό.



Ένα άλλο σημαντικό υποπροϊόν της προσέγγισης Poplawski είναι ότι καθιστά δυνατή για σύμπαντα να γεννηθεί μέσα τους ορίζοντες περίπτωση ορισμένων ειδών της μαύρης τρύπας.Εδώ, στρέψη εμποδίζει το σχηματισμό του μια ανωμαλία, αλλά επιτρέπει σε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ πυκνότητα ενέργειας για τη δημιουργία, η οποία οδηγεί στη δημιουργία των σωματιδίων σε μαζική κλίμακα μέσω της παραγωγής ζευγάρι που ακολουθείται από την επέκταση του νέου σύμπαντος.

Αυτό είναι ένα Big Bang τύπου εκδήλωση. "Μια τέτοια επέκταση δεν είναι ορατή για τους παρατηρητές έξω από τη μαύρη τρύπα, για τους οποίους η διαμόρφωση του ορίζοντα και όλοι οι μετέπειτα διεργασίες συμβαίνουν μετά άπειρο χρόνο», λέει ο Poplawski.

Για το λόγο αυτό, το νέο σύμπαν είναι ένα χωριστό κλάδο του χωροχρόνου και εξελίσσεται ανάλογα.

Παρεμπιπτόντως, αυτή η προσέγγιση προτείνει επίσης μια λύση σε ένα άλλο από τα μεγάλα προβλήματα της κοσμολογίας: γιατί ο χρόνος φαίνεται να ρέει προς μία κατεύθυνση, αλλά όχι στο άλλο, παρόλο που οι νόμοι της φυσικής είναι συμμετρικοί χρόνο.



Poplawski λέει ότι η καταγωγή του βέλους του χρόνου προέρχεται από την ασυμμετρία της ροής της ύλης μέσα στη μαύρη τρύπα του σύμπαντος από τη μητέρα. «Το βέλος του κοσμικού χρόνου ενός σύμπαντος μέσα σε μια μαύρη τρύπα στη συνέχεια θα καθοριστεί από τη στιγμή-ασύμμετρη κατάρρευση της ύλης μέσω του ορίζοντα γεγονότων", λέει.

Με άλλα λόγια, το σύμπαν μας κληρονόμησε το βέλος του χρόνου από τη μητέρα του.

Λέει ότι σύμπαντα κόρη μπορεί να κληρονομήσει άλλες ιδιότητες από τις μητέρες τους, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι δυνατό να ανιχνεύσει αυτές τις ιδιότητες, που παρέχει μια πειραματική απόδειξη της ιδέας του.

Θεωρίες των πάντων δεν παίρνουν πολύ περισσότερο φιλόδοξο από αυτό. Ψυχαγωγική πράγματα!

Ref: arxiv.org/abs/1007.0587 : Κοσμολογία Με στρέψης - Μια εναλλακτική λύση για τον κοσμικό πληθωρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου