Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Θρυλικό υποβρύχιο-φάντασμα ανακαλύφθηκε κοντά στις ακτές της Χαβάης



Η Εθνική Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, εντόπισαν σε βάθος περίπου 6 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ανοικτά της Χαβάης, το κουφάρι ενός θρυλικού Ιαπωνικού μέγα -υποβρυχίου, το οποίο είχε εξαφανιστεί "μυστηριωδώς'' το 1946.










Το 122 μέτρων πλοίο κατηγορίας « Sen - Toku » ήταν από τα μεγαλύτερα μη πυρηνικά υποβρύχια που είχε κατασκευαστεί και ανακαλύφθηκε τυχαία στα τέλη Αυγούστου στη νοτιοδυτική ακτή του Oahu .










Το υποβρύχιο, I-400, ήταν ίσως το πιο καινοτόμο της εποχής του, καθώς ήταν ικανό να πραγματοποιήσει μιάμιση φορά το γύρο του κόσμου χωρίς ανεφοδιασμό.


Επιπλέον,έφερε και τρία μικρά βομβαρδιστικά με τα οποία μπορούσε να καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη μέσα σε λίγα λεπτά από την ανάδυση του στην επιφάνεια, ενώ μέχρι τότε, τα υποβρύχια χρησιμοποιούνταν μόνο για να καταστρέφουν πλοία.








" Ήρθαμε εδώ ψάχνοντας για άλλα πράγματα και τελικά καταλήξαμε σε αυτήν την φοβερή ανακάλυψη. Είναι σαν να παρακολουθείτε ένα καρχαρία σε κατάσταση ηρεμίας'', δήλωσε ο ερευνητής Τζιμ Ντελγάδο.

"Το Ι-400 και τα «αδελφάκια» του(Ι-401 και Ι-402) είχαν επινοηθεί από τον Ισορόκου Γιαμαμότο, τον Ιάπωνα ναύαρχο, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. Με τα συγκεκριμένα υποβρύχια μάλιστα, σκόπευε να επιτεθεί και σε μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις των ΗΠΑ αλλά και στην διώρυγα του Παναμά", συμπλήρωσε ο Ντελγάδο.

Στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ αιχμαλώτισαν το Ι-400 μαζί με άλλα τέσσερα ιαπωνικά υποβρύχια και τα έφεραν στο Περλ Χάρμπορ για επιθεώρηση.

Η Σοβιετική Ένωση ζήτησε πρόσβαση στα υποβρύχια, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ όμως δεν ήθελε να πέσει μια τέτοια τεχνολογία στα χέρια των Σοβιετικών, γι' αυτό αποφάσισε να τα βυθίσει, το 1946.

Από τότε, το Ι-400 αποτελούσε ένα "πλοίο-φάντασμα" και ένα από τα μεγαλύτερα μυστήριο της στρατιωτικής ιστορίας.


ΒΙΝΤΕΟ:



ΠΗΓΕΣ:
http://eandt.theiet.org/news
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου