Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), και συγκεκριμένα το Ντουμπάι, χρησιμοποιούν τεχνολογία σποράς σύννεφων για να προκαλέσουν τεχνητή βροχή. Αυτή η τεχνολογία είναι μια στρατηγική απάντηση στα προβλήματα λειψυδρίας της χώρας, τα οποία επιδεινώνονται από το εξαιρετικά ζεστό κλίμα και τις ξηρές συνθήκες. Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την εισαγωγή ουσιών στην ατμόσφαιρα που δρουν ως συμπύκνωση νεφών ή πυρήνες πάγου, οι οποίες μεταβάλλουν τις μικροφυσικές διεργασίες μέσα στο νέφος.
Ο στόχος είναι να αυξηθούν οι βροχοπτώσεις, αυξάνοντας έτσι την παροχή νερού. Το Ερευνητικό Πρόγραμμα των ΗΑΕ για την Επιστήμη Ενίσχυσης της Βροχής είναι μια σημαντική πρωτοβουλία στον τομέα αυτό, προσφέροντας διαχειριζόμενη επιχορήγηση βοήθειας σε επιλεγμένες ερευνητικές ομάδες. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε υπό την αιγίδα της Αυτού Υψηλότητας Σεΐχη Mansour bin Zayed Al Nahyan, στοχεύει στην τόνωση της επιστημονικής προόδου και στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας για την ενίσχυση της βροχής. Αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής καινοτομίας των ΗΑΕ και διοικείται από το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας.
Τα ΗΑΕ έχουν επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια σε έργα για τη βροχή, με το Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Η χώρα χρησιμοποιεί τεχνολογία σποράς νεφών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έχει αναπτύξει μια εξελιγμένη υποδομή για την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων δικτυωμένων μετεωρολογικών σταθμών, ενός ολοκληρωμένου δικτύου ραντάρ και εξειδικευμένων αεροσκαφών. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις εργασίες σποράς νεφών των ΗΑΕ είναι φυσικά άλατα, όπως χλωριούχο κάλιο και χλωριούχο νάτριο, τα οποία θεωρούνται αβλαβή. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητες οικολογικών ανισορροπιών, τα άλατα που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις σποράς νεφών των ΗΑΕ αναφέρεται ότι δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας και συζήτησης.
Τα ΗΑΕ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν έως και 300 αποστολές σποράς νεφών το 2024, με περαιτέρω έρευνα σε εξέλιξη για τη διερεύνηση φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών λύσεων στους παραδοσιακούς παράγοντες σποράς. Αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών της χώρας να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια των υδάτων κατά τη διάρκεια πρωτοφανούς κλιματικής αλλαγής και να στηρίξει την ανάπτυξη των καλλιεργειών.ΣΧΟΛΙΟ:
ΜΗΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ ΑΠΟ 2012 ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=454032571316483&set=a.145201382199605
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου