Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Επιστήμονες κλωνοποίησαν τους πρώτους χοίρους για μεταμοσχεύσεις οργάνων σε ανθρώπους

 







Ιάπωνες ανέπτυξαν επιτυχώς τρία γενετικά τροποποιημένους χοίρους που θα χρησιμοποιηθούν για λόγους μεταμόσχευσης οργάνων και κυττάρων σε ανθρώπους για πρώτη φορά στη χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη δοτών και δωρεών οργάνων.

Όπως ανακοίνωσε, ωστόσο, η εταιρεία PorMedTec, που συνεργάστηκε για το επιστημονικό αυτό αποτέλεσμα με το Διεθνές Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων του πανεπιστημίου Μεϊτζί, η ασφάλεια τέτοιων ξενομεταμοσχεύσεων (σ.σ xenotransplants, οι ετερόλογες μεταμοσχεύσεις οργάνων, ιστών ή κυττάρων σε ένα δέκτη από ένα γενετικά μη ταυτόσημο δότη, κοινώς από ζώα σε ανθρώπους) χρήζει περαιτέρω διερεύνησης μέσω δοκιμών σε ζώα.


Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν μέλη της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας eGenesis, κλωνοποίησε τα χοιρίδια, που γεννήθηκαν την Κυριακή, χρησιμοποιώντας κύτταρα που έφεραν 10 διαφορετικά τροποποιημένα γονίδια ώστε να είναι ανθεκτικά στην απόρριψη από τον ανθρώπινο οργανισμό, ανέφερε η PorMedTec σε ανακοίνωσή της.








Όταν επιβεβαιωθεί πως αναπτύσσονται, οι χοίροι θα δοθούν σε επιστημονικά ινστιτούτα της Ιαπωνίας για ερευνητική χρήση σε μεταμοσχεύσεις οργάνων σε άλλα ζώα – όπως οι πίθηκοι.

«Ευελπιστώ να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να αναλογιστούμε τις προκλήσεις των μεταμοσχεύσεων ανθρώπινων οργάνων» σημείωσε ο ιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας της PorMedTec, Χιρόσι Ναγκασίμα.

Αυτή τη στιγμή, στην Ιαπωνία περίπου 16.000 άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής για λήψη μοσχεύματος, ενώ μόλις το 3% αυτών εξασφαλίζει μόσχευμα ετησίως, σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα.




Οι ξενομεταμοσχεύσεις δοκιμάζονται εδώ και δεκαετίες, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς τα ανθρώπινα ανοσοποιητικά συστήματα απορρίπτουν το ξένο μόσχευμα. Τώρα, οι επιστήμονες εστιάζουν στα όργανα χοίρων που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση ώστε να μοιάζουν περισσότερο με ανθρώπινα – και να αποσοβείται η απόρριψη.

Τα τελευταία χρόνια, νεφροί από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έχουν μεταμοσχευθεί προσωρινά σε εγκεφαλικά νεκρούς δότες προκειμένου να δοκιμαστεί η λειτουργία τους. Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και δύο μεταμοσχεύσεις καρδιάς από χοίρους – αν και μέσα σε λίγους μήνες κατέληξαν αμφότεροι οι λήπτες.

Πηγή: Kyodo/ΝΗΚ
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου