Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Το ρολόι της Μεγάλης Άρκτου.

Η γραμμή που ενώνει τον Πολικό Αστέρα με τα δύο αστέρια της Μεγάλης Άρκτου (Ντουμπέ και Μεράκ), είναι ο ωροδείκτης.




Πάμε να δούμε πως μπορούμε να βρούμε την ώρα, με την βοήθεια του Πολικού αστέρα και της Μεγάλης Άρκτου, το βράδυ. Εννοείτε πως θα πρέπει να έχουμε καθαρό ουρανό και να βρούμε/βλέπουμε και τον Πολικό αστέρα και την Μεγάλη Άρκτο.


Αφού βρούμε τον Πολικό Αστέρα, φανταζόμαστε γύρω του ένα ρολόι/κύκλο, με κέντρο τον ίδιο τον ΠΑ. Το ρολόι αυτό όμως, είναι 24ώρο και όχι 12ώρο, όπως τα χειρός που έχουμε, καθώς και η μέτρηση γίνεται με αντίθετη φορά, από την φορά των δεικτών του ρολογιού (χειρός), δηλαδή αριστερόστροφα. Έτσι έχουμε κάθε 15 μοίρες και από μία ώρα. Ο ωροδείκτης, αυτού του περίεργου ρολογιού, είναι η νοητή γραμμή που ενώνει τον Πολικό Αστέρα, με τα δύο αστέρια της Μεγάλης Άρκτου, Ντουμπέ και Μεράκ, όπως και στην φωτογραφία. Και τώρα τα δύσκολα…

Αφού ενώσουμε τα σημεία και δούμε σε ποια ώρα πέφτει ο ωροδείκτης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τα εξής. Αν η ημερομηνία είναι 6 Μαρτίου, τότε η ώρα που βλέπουμε σε αυτό το ρολόι, είναι η κανονική. Αν όμως έχουμε διαφορετική ημερομηνία, τότε θα πρέπει να κάνουμε τον παρακάτω υπολογισμό.



Ώρα = Ώρα Άρκτου – ( 2 X αριθμός μηνών μετά την 6 Μαρτίου )

Μπερδευτήκατε; Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα.




Η Άρκτος μας δείχνει ότι η ώρα είναι 10 το βράδυ (22:00) και έχουμε 6 Μαρτίου. Τότε η κανονική ώρα, είναι και αυτή 22:00. Αν όμως η ημερομηνία ήταν πχ 7 Ιουλίου τότε: Ώρα = 22 – ( 2 * 4 ) καθώς από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο, έχουμε διαφορά 4 μηνών, άρα η ώρα θα είναι: 22 – 8 = 14, δηλαδή 14:00 το μεσημέρι. Προσθέτουμε και μία ώρα, λόγω θερινής ώρας, οπότε είναι κανονικά 15:00 το μεσημέρι.

(Το παράδειγμα είναι τυχαίο, γι’ αυτό μας βγήκε στο μεσημέρι, που λογικά δεν θα είναι ορατός ούτε ο Πολικός Αστέρας, ούτε η Μεγάλη Άρκτος). Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε ότι, το ρολόι αυτό, μπορεί να έχει +/- 30 λεπτά διαφορά, από την κανονική ώρα, καθώς και να μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε μία ώρα, αν είμαστε στην Θερινή ώρα.


Το είδαμε εδώ:https://lykawn.wordpress.
Πηγή:
http://www.timeanddate.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου