Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Ανακάλυψη που θυμίζει «Εξολοθρευτή»: Ρομπότ αλλάζει μορφή από στερεά σε υγρή και αντίστροφα.
 Η επιστημονική φαντασία των ρομπότ γίνεται πραγματικότητα! Ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που αλλάζει μορφή από στερεή σε υγρή και αντίστροφα, όπως στην ταινία «Εξολοθρευτής» με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Σύμφωνα με τη «Science Daily», το νέο ρομπότ που κατασκεύασαν οι επιστήμονες παραπέμπει στον «Εξολοθρευτή». Είναι εύκαμπτο, αλλά αδύναμο και οι κινήσεις είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

«Το να δίνουμε στα ρομπότ τη δυνατότητα να εναλλάσσονται μεταξύ υγρής και στερεάς κατάστασης, τους προσδίδει μεγαλύτερη λειτουργικότητα», δήλωσε ο Σένφενγκ Παν, επικεφαλής της μελέτης και μηχανικός στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Όσοι έχουν δει την ταινία «Εξολοθρευτής» θυμούνται το ρομπότ που άλλαζε μορφές, τελικά, όμως, οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν τη φαντασία – πραγματικότητα.

Η ομάδα των επιστημόνων δημιούργησε το νέο υλικό «ενεργομαγνητικής μεταβατικής μηχανής στερεής-υγρής φάσης» ή Magnetoactive solid-liquid phase transitional matter (MPTM) – ενσωματώνοντας μαγνητικά σωματίδια σε γάλλιο, ένα μέταλλο με πολύ χαμηλό σημείο τήξης (29,8 °C). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το MPTM θα μπορούσε να έχει πολύ συγκεκριμένες μηχανολογικές και ιατρικές εφαρμογές.


«Τα μαγνητικά σωματίδια εδώ έχουν δύο ρόλους», εξήγησε ο Καρμέλ Μαζίντι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Ο ένας είναι πως κάνουν το υλικό να ανταποκρίνεται σε ένα εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο, οπότε μπορείτε, μέσω επαγωγής, να θερμάνετε το υλικό και να προκαλέσετε την αλλαγή φάσης. Αλλά τα μαγνητικά σωματίδια δίνουν επίσης στα ρομπότ κινητικότητα και την ικανότητα να κινούνται ανταποκρινόμενα σε αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο».

Ρομπότ: 
Τι μπορούν να καταφέρουν

Η ομάδα δοκίμασε την κινητικότητα και την αντοχή του νέου υλικού σε διάφορα πλαίσια. Με τη βοήθεια ενός μαγνητικού πεδίου, τα ρομπότ υπερπήδησαν κενά, σκαρφάλωσαν σε τοίχους και μπορούσαν να διαχωριστούν για να μετακινήσουν συνεργατικά άλλα αντικείμενα πριν συνδυαστούν ξανά και στερεοποιηθούν.


Από τη βιοϊατρική πλευρά, η ομάδα χρησιμοποίησε τα ρομπότ για να αφαιρέσει ένα ξένο αντικείμενο από ένα στομάχι μοντέλο και να παραδώσει φάρμακα κατ' απαίτηση στο ίδιο στομάχι. Επιδεικνύουν επίσης πώς το υλικό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έξυπνα ρομπότ συγκόλλησης για τη συναρμολόγηση και επισκευή ασύρματων κυκλωμάτων (με τη διαρροή σε δυσπρόσιτα κυκλώματα και ενεργώντας τόσο ως συγκόλληση όσο και ως αγωγός) και ως μια γενική μηχανική «βίδα» για τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων σε σκληρά για να φτάσουν τα κενά (με τήξη στην υποδοχή της βίδας με σπείρωμα και στη συνέχεια στερεοποίηση, δεν απαιτείται πραγματικό βίδωμα.)


«Οι μελλοντικές εργασίες θα πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βιοϊατρικό πλαίσιο», δήλωσε ο Μαζίντι. «Αυτά που δείχνουμε είναι απλά μια επίδειξη, αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να δούμε πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για χορήγηση φαρμάκων ή αφαίρεση ξένων αντικειμένων», κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου