Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι του αγάλματος του Ηρακλή άπο το Ναυάγιο των Αντικυθήρων:

 


Ποια άλλα σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα;;Ένα τεράστιο μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής γενειοφόρου μορφής το οποίο ανήκει στο άγαλμα του Ηρακλή των Αντικυθήρων, που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι ανάμεσα στα εντυπωσιακά νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. 

Πρόκειται για τη δεύτερη περίοδο της έρευνας που πραγματοποίησε η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα στο εντυπωσιακό ναυάγιο που χρονολογείται από το 2ο τέταρτο του 1ου αιώνα και στο οποίο ανακαλύφθηκε, κατά το παρελθόν, ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαίο τέχνεργο, το οποίο λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων.


Παράλληλα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο ανθρώπινα δόντια που βρέθηκαν προσκολλημένα πάνω σε συμπαγές συσσωμάτωμα με ίχνη χαλκού. Αναλύοντας το γενετικό υλικό οι ειδικοί θα θα εξάγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με το φύλο και την ηλικία του ανθρώπου στον οποίον ανήκαν.Επιπλέον, βρέθηκε μια μαρμάρινη βάση με ένα άγαλμα από το οποίο σώζονται μόνο τα δύο γυμνά κάτω άκρα ανδρικής μορφής. Το συγκεκριμένο έργο ωστόσο είναι καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα θαλάσσιου επίπαγου (κρούστας) οπότε δεν είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά του.

Η υποβρύχια αρχαιολογικό έρευνα έφερε επίσης στο φως πολλά αντικείμενα από την εξάρτηση του πλοίου μεταξύ των οποίων ο μολύβδινος στύπος ξύλινης άγκυρας, καρφιά από σίδερο και χαλκό, και πολλά ακόμη η ακριβής ταυτότητα των οποίων θα προκύψει μετά ειδική ακτινογραφία στην οποία θα υποβληθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου