Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Τί Είναι η Μουσική για τον Άνθρωπο και πώς Επηρεάζει την Υγεία μας

  



Μπορείτε να φανταστείτε ένα πολιτισμό χωρίς μουσική; Αδύνατο, θα σκεφτείτε. Η ιστορία έχει δείξει πως κάθε κουλτούρα που έχει περάσει από αυτό τον πλανήτη, έχει χρησιμοποιήσει τη μουσική σε θρησκείες, σε γιατρικά, σε τελετουργίες και στη γενικότερη απόλαυση της ζωής.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και στα οφέλη που έχει στην υγεία.


1. Η μουσική κάνει καλό στην καρδιά.

«Υπάρχει κάτι στη μουσική -κυρίως στη ζωντανή της μορφή- που συναρπάζει και ενεργοποιεί το σώμα».

- Joanne Loewy, Music and Medicine.

Λένε πως η μουσική κάνει καλό στο πνεύμα, άλλα τι συμβαίνει με την καρδιά; Έχουν γίνει πολλά πειράματα, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο εντυπωσιακά, πάνω στα οφέλη της μουσικής στην αντιμετώπιση ασθενειών.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης παρατηρήθηκαν καρδιοπαθείς που ανάρρωναν από εγχείρηση καρδιάς. Μερικοί από αυτούς άκουγαν σονάτες για πιάνο του Μότσαρτ για μισή ώρα κάθε μέρα. Αυτή η ομάδα ασθενών ήταν εκείνη που είχε χαμηλότερους παλμούς και πίεση σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουσαν καθόλου μουσική κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους.

2. Είμαστε μουσικά όντα.

Ένα από τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις αν θες να μάθεις για τη δύναμη της μουσική, είναι το Musicophilia από τον Dr. Oliver Sacks. Μια από τις πληροφορίες που μας δίνει, είναι πως η μουσική και οι δυνατοί ρυθμοί της καταναλώνουν μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας από ότι η γλώσσα που μιλάμε! Με την ειδικότητα του νευρολόγου, έχει μελετήσει εκτεταμένα το ρόλο της μουσικής στη ζωή μας.

Στον ιστότοπό του, ο Dr. Sacks εξηγεί πως όταν συναντάει ανθρώπους που πάσχουν από αφασία (έχουν χάσει την ικανότητα της ομιλίας), πάντα τους τραγουδάει το “Happy Birthday”. Με αυτό τον τρόπο κάνει μια εισαγωγή στη θεραπεία που θα ακολουθήσεις, μιας και πολλοί ασθενείς με αφασία μπορούν να τραγουδήσουν.

3. Η μουσική μπορεί να φέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Ασθενείς που υπέφεραν από αδυσώπητους πόνους, βρήκαν ανακούφιση ακούγοντας μουσική. Η κλασσική μουσική δείχνει πως είναι η καλύτερη επιλογή και ο Μότσαρτ με τον Μπαχ οι κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά. Η μουσική διαλογισμού μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά η μέταλ και η τέκνο μουσική σε ανθρώπους που δεν είναι ακροατές, μπορούν να φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

4. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της παχυσαρκίας.

Η μουσική που στέλνει μηνύματα στο υποσυνείδητο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να ελέγξουν το βάρος τους. Τέτοιου είδους μουσική απευθύνεται στη μνήμη και μπορεί να ενισχύσει τα μηνύματα που αφορούν ποια φαγητά πρέπει να αποφεύγεις.



5.
Η μουσική βοηθά τα πρόωρα γεννημένα μωρά.

Η κλινική Beth Israel Medical Center κούραρε πάνω από 250 πρόωρα μωρά με μία ειδική μορφή μουσικοθεραπείας. Διάλεξαν μουσική που μοιάζει με τους ήχους που παράγονται στην κοιλιά της μητέρας. Η γκάμα ήταν μεγάλη και συμπεριλάμβανε από νανουρίσματα μέχρι και ήχους κρουστών. Η επιλογή των κομματιών έγινε με προσοχή ούτως ώστε να ταιριάζει με τους χτύπους της καρδιάς των μωρών και τη συχνότητα των αναπνοών τους.

6. Η μουσική μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την εκμάθηση.

Υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα γύρω από το φαινόμενο Μότσαρτ, το οποίο έδειξε πως μια ομάδα μαθητών απέδωσαν καλύτερα ενώ άκουγαν συγκεκριμένο κομμάτι του. Αρκετοί μαθητές και φοιτητές δήλωσαν πως η μουσική τους βοηθάει στη συγκέντρωση, ενώ λιγότεροι ήταν εκείνοι που είπαν πως χρειάζονται ησυχία.

7. Το να παίζεις ένα μουσικό όργανο βοηθάει τις κινητικές ικανότητες.

Πολλοί ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικές βλάβες μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, είδαν βελτιώσεις στη λειτουργικότητα τους μαθαίνοντας να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο. Η εκμάθηση στίχων και μελωδιών, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, τους βοήθησε πολύ στην διαχείριση παρορμήσεών τους αλλά και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους.

8. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους.

Πολλοί ηλικιωμένοι συχνά υποφέρουν από μοναξιά και στοιχεία κατάθλιψης, ειδικότερα όταν καταλήγουν σε γηροκομεία. Η μουσική βοήθησε ασθενείς που έπασχαν από Αλτσχάιμερ να συγκεντρωθούν στην πραγματικότητα, έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα, και τους κρατούσε ήρεμους χωρίς να έχουν διάθεση ανήσυχης κινητικότητας. Ερευνητές επίσης σημείωσαν, πως εκείνοι από τους ηλικιωμένους που εξακολουθούν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, είναι σε καλύτερη σωματική και συναισθηματική κατάσταση, συγκριτικά με αυτούς που δεν παίζουν κάποιο.

9. Η μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τη θλίψη σου.

Για εκείνους που νιώθουν πεσμένοι, να ξέρουν πως υπάρχει μια ιαματική ιδιότητα κατά την ακρόαση μουσικής. Δε χρειάζεται να ακούσετε κάτι χαρούμενο απαραίτητα! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, βρήκαν πως η επιλογή θλιμμένης μουσικής από ανθρώπους που νιώθουν θλίψη, δεν συνδέεται απαραίτητα με την πτώση της διάθεσής τους. Αντιθέτως, αν εκείνοι την βρίσκουν όμορφη, μπορεί να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από όποια άσχημα συναισθήματα μπορεί να έχουν.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσετε μουσική για να σας δώσει κίνητρα στο γυμναστήριο ή για να χαλαρώσετε, να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ή να σας βοηθήσει με το άγχος, τότε να ξέρετε πως παράλληλα έχετε δωρεάν θεραπεία. Και μη φοβάστε, δεν υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες!




  






Την μουσική την συναντάμε σε όλους τους πολιτισμούς.

Σύμφωνα με αμέτρητες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, τμήματα του εγκεφάλου μας μπορούν να ενεργοποιηθούν στο άκουσμα της μουσικής.

Επιπλέον βοηθάει στην αύξηση της συγκέντρωσης και βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης (μέθοδος sonatal).

Όλα αυτά δείχνουν ότι η μουσική μπορεί έυκολα να χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες ως ένα ξεχωριστό εργαλείο σε εναλλακτικές θεραπείες (μουσικοθεραπεία).

Η μουσική έχει τη δύναμη να μας προκαλέσει συγκίνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ακούγοντας κανείς μουσική, λόγω απελευθέρωσης της ντοπαμίνης αρχίζει και νιώθει ευχαρίστηση.

Υπάρχει μερίδα ανθρώπων που νιώθουν όμορφα ακούγοντας heavy metal και υπάρχουν άνθρωποι που τρελαίνονται για κλασσική μουσική!

Αυτή η τόσο μεγάλη απόσταση στο είδος της μουσικής ονομάζεται μουσικό αποτύπωμα και αρχίζει απο την εμβρυϊκή κιόλας περίοδο.

Ο εγκέφαλος είναι περίπλοκος. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τη μουσική για να χαλαρώσει από μία στρεσογόνα ημέρα – άλλος για να μπορέσει να επικοινωνήσει (αυτισμός) και άλλος για να μείνει ξύπνιος σε ένα μακρυνό ταξίδι!
Μουσική & Υγεία

Έχει βρεθεί ότι:
Η μουσική αυξάνει την συγκέντρωση

Η μουσική δημιουργεί συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα και προκαλεί διαφορετικά επίπεδα εγρήγορσης, που εξαρτώνται από το τι σκοπεύουμε να κάνουμε.

Αν αισθανόμαστε αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι, “ενθαρρύνουμε” τον εγκέφαλό μας να παράγει αργά Α εγκεφαλικά κύματα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, παράγει Β-εγκεφαλικά κύματα ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι σε χρονοβόρες εργασίες.
Η μουσική αυξάνει την αντοχή

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αντοχής περίπου κατά 15%, βοηθώντας ταυτόχρονα να μειωθεί η προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Η καλύτερη επιλογή για την άσκηση είναι τραγούδια με ρυθμό που να ταιριάζει στην ένταση της άσκησης που πραγματοποιούμε – για παράδειγμα αν κάνουμε jogging η παρακάτω συλλογή στο Spotify θα βοηθήσει σημαντικά…




Η μουσική συμβάλλει σε καλύτερη ψυχική υγεία:

Η μουσική είναι βοηθητική στη θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσω της μουσικής καθώς δυσκολεύονται να βρουν τις σωστές λέξεις.
Η μουσική συμβάλλει στη μείωση του στρες

Η μουσική μας βοηθά όταν νιώθουμε αγχωμένοι. Το να ακούμε το αγαπημένο μας κομμάτι είναι πολύ καταπραϋντικό και μας βοηθάει να αποβάλουμε το άγχος μας.
Η μουσική βοηθά στην ανάρρωση ασθενών

Η μουσική έχει θετικό αντίκτυπο σε ασθενείς με μακροχρόνιες ασθένειες, όπως καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο κ.α.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση της καρδιακής πίεσης. Ένας από τους λίγους, ίσως και ο μόνος που χρησιμοποιεί στην Ελλάδα την μουσική κατά την διάρκεια των χειρουργείων του είναι ο κος Δρίτσας – γνωστός Καρδιοχειρουργός και Μουσικοθεραπευτής στο Ωνάσειο όπου υποστηρίζει θερμά τα οφέλη της μουσικοθεραπείας.

Είναι πολύ σημαντικό σε χειρουργεία καρδιάς να βοηθάμε την καρδιά να δουλεύει στο… “ρελαντί”, ειδικά στις αίθουσες ανάνηψης, χρησιμοποιώντας την μουσική χωρίς λόγια, καθότι η ύπαρξή τους μπορεί να προκαλέσει συγκίνηση και είναι κάτι που δεν το θέλουμε σε αυτές τις περιπτώσεις!
Μουσική & Παιδιά

Η μουσική έχει αναγνωριστεί κατά καιρούς από πολλούς επιστημονικούς κλάδους για τις πολλαπλές θεραπευτικές της ιδιότητες!

Μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του πόνου και του άγχους, καθώς και μπορεί να επιδρά θετικά σε λειτουργίες του εγκεφάλου και στη μάθηση, στη φυσική δραστηριότητα και στο συντονισμό των κινήσεων, στην παραγωγικότητα και στη δημιουργικότητα, στη χαλάρωση και στον ύπνο, στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση αρνητικών συναισθημάτων.

Όλες αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής ισχύουν τόσο για τους ενήλικους, όσο και για τα παιδιά!

Τα παιδιά κατανοούν τη γλώσσα της μουσικής ενστικτωδώς και έχουν μια φυσική αγάπη για τη μουσική.

Από πολύ μικρή ηλικία παρατηρούμε τα παιδιά να κουνιούνται στο ρυθμό της και να προσπαθούν να συντονιστούν στους ήχους της.

Κουνάνε χεράκια, ποδαράκια και δείχνουν χαρούμενα όταν ακούν τους αγαπημένους τους ήχους!

Αγαπούν ιδιαίτερα τα τραγούδια που έχουν ρυθμό και ενέργεια, και πολύ εύκολα μπορούν τέτοια τραγούδια να αλλάξουν άμεσα τη διάθεση τους.

Ο χορός, τα παλαμάκια και το τραγούδι ψυχαγωγούν και προσφέρουν απόλαυση στα παιδιά!

Η μουσική όμως δεν δίνει μόνο ενέργεια. Η απαλή μουσική μπορεί να ηρεμήσει ένα παιδί από το κλάμα, και το νανούρισμα μπορεί να χαλαρώσει και να συντροφεύσει το παιδί την ώρα του ύπνου.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στη μουσική διεγείρει συνολικά τη νοημοσύνη και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Η μουσική αλληλεπιδρά με το μυαλό και το σώμα, βοηθά τα παιδιά ψυχικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, καθώς και στη σωματική τους ανάπτυξη.

Ο κλασικός μουσικοσυνθέτης και δάσκαλος Cambell, τονίζει ότι η μουσική έχει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η μουσική μπορεί και διεγείρει τον εγκέφαλο, τα συναισθήματα και το σώμα ταυτόχρονα. Μπορεί και δομεί τον τρόπο που μαθαίνουν και επικοινωνούν τα παιδιά, προσφέρει πολλά θετικά στην ομιλία, στην κίνηση και στην έκφραση των παιδιών – στοιχεία σημαντικά για την ανάπτυξή τους.

Αν και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις θετικές επιδράσεις της κλασικής μουσικής, ο Cambell τονίζει πως υπάρχει χώρος για όλα τα είδη μουσικής στη ζωή μας, αρκεί αυτή να μην ακούγεται σε μεγάλες εντάσεις.

Ακούγοντας μουσική τα κατάλληλα χρονικά διαστήματα και τις κατάλληλες ώρες, η επίδρασή της μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργή!

Σε καταστάσεις πίεσης ή έντονου στρες, η κατάλληλη μουσική μπορεί να απελευθερώσει το άγχος και τον πόνο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη την ώρα του ύπνου ή την ώρα του δημιουργικού παιχνιδιού, και μπορεί να βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει.

Η μουσική στη βιβλιογραφία θεωρείται “μαγική”, γιατί μπορεί και φτάνει ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα νευροδιέγερσης του εγκεφάλου.

Η μουσική παιδεία βοηθά στην εστίαση της προσοχής και βελτιώνει την ικανότητα αλληλεπίδρασης με τον κόσμο.

Μία μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που δυσκολεύονταν στον συγχρονισμό, είχαν επίσης δυσκολία στο να εστιάσουν την προσοχή τους κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων.

Όσο όμως βελτιωνόταν η μουσική ικανότητα των παιδιών, τόσο βελτιωνόταν και η προσοχή τους.

Επιπλέον, η ικανότητα συγχρονισμού έχει βρεθεί να συνδέεται με την απόδοση των παιδιών στα γνωστικά τεστ. Τα παιδιά που λαμβάνουν μουσική παιδεία από νωρίς, τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο.

Η μουσική βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν ρυθμό, κίνηση και να αποκτήσουν την αντίληψη του χώρου και του χρόνου.

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά του δημοτικού που μαθαίνουν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, επωφελούνται ιδιαίτερα στη συνολική ανάπτυξη του λόγου και της κίνησης, στη γλώσσα και στη μαθηματική αντίληψη.

Η μουσική στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας!
Μουσική για Εγκύους & Έμβρυα

Η αίσθηση της ακοής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στο έμβρυο, γύρω στους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.

Έρευνες υποστηρίζουν, μάλιστα, πως τα νεογέννητα μπορούν να αναγνωρίσουν τη μουσική που οι γονείς τους έπαιζαν για αυτά όταν ήταν στη μήτρα και ότι, εφόσον αυτή η μουσική χαλαρώνει τη μητέρα, το ίδιο μπορεί να κάνει και για αυτά.

Το αυτί του εμβρύου δέχεται πολλά ερεθίσματα, εσωτερικά και εξωτερικά του μητρικού σώματος.

Οι θόρυβοι του εντέρου της μητέρας, λόγω της μικρής απόστασης, του φτάνουν ιδιαίτερα έντονοι.

Ο καρδιακός της χτύπος ρυθμίζει τον χρόνο του εμβρύου και η επιτάχυνσή του εξαιτίας μιας δυσφορίας ή ενός φόβου, δεν μπορεί βέβαια να περάσει απαρατήρητη.

Και η φωνή της μητέρας φτάνει στο έμβρυο εσωτερικά και αμέσως μετά τον τοκετό το μωρό την αναγνωρίζει.

Τα εξωτερικά ακουστικά ερεθίσματα είναι πολυάριθμα: η φωνή του πατέρα, ενός αδελφού, όλων όσων τριγυρίζουν τη μητέρα, η μουσική,οι θόρυβοι του περιβάλλοντος.

Όσοι ασχολούνται με την προγεννητική ζωή, αλλά κυρίως οι μητέρες συμφωνούν σε ό,τι αφορά τις μουσικές προτιμήσεις του εμβρύου: χαλαρώνει με όλα τα μελωδικά είδη μουσικής και διαμαρτύρεται έντονα όταν ο ήχος είναι πολύ δυνατός, απότομος, για παράδειγμα, δείχνει να αγαπάει τον Μότσαρτ και τον Βιβάλντι και να μην εκτιμά τον Βάγκνερ και τη ροκ μουσική.

Αν η μέλλουσα μητέρα εργάζεται σε χώρο με ηχορρύπανση, η ζεί πολύ κοντά σε αεροδρόμιο, το έμβρυο δεν αντιδρά σε αυτούς τους θορύβους όπως θα έκανε αν τους άκουγε σποραδικά.

Η αντίδραση του στον θόρυβο είναι μια ένδειξη πως ήδη κατέχει κάποια ικανότητα προσαρμογής.

Το συνεχές άκουσμα της ανθρώπινης φωνής κατά τη διάρκεια της κύησης βοηθάει το παιδί ήδη από τη μήτρα να συνηθίζει και να αποτυπώνει τους ήχους, τους τόνους και τους ρυθμούς της μητρικής γλώσσας.

Άρα οι γονείς, μιλώντας στο μωρό μέσα στην κοιλιά, εκτός από μια γλυκιά επαφή μαζί του, του προσφέρουν και τα πρώτα εφόδια γα την εκμάθηση της γλώσσας.

Το μωρό χαλαρώνει πιο εύκολα όταν ακούει ένα νανούρισμα που η μαμά του τραγούδαγε στην εγκυμοσύνη. Αυτό επιβεβαιώνει πως το έμβρυο ακούει και αποτυπώνει τα ακουστικά ερεθίσματα.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Journal of Clinical Nursing, μάλιστα, διαβάζουμε ότι:

“…οι μέλλουσες μαμάδες που ακούν μελωδίες όπως νανουρίσματα, κλασική μουσική αλλά και με ήχους της φύσης εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα στρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.”

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι γυναίκες που δεν ακούν τέτοια μουσική υποφέρουν από στρες – δεν χάνετε κάτι να το δοκιμάσετε, απολαμβάνοντας έτσι στιγμές χαλάρωσης μαζί με την κοιλίτσα σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο αποτελεί αντικείμενο συνεχών ελέγχων, συζητήσεων, γύρω από τη σωματική του ανάπτυξη και υγεία.

Η μέλλουσα μητέρα επισκέπτεται ειδικούς, δέχεται συμβουλές, προσέχει τη διατροφή της, προσπαθεί να κόψει βλαβερές συνήθειες και να αποκτήσει καινούργιες ωφέλιμες, ώστε το παιδί που θα φέρει στον κόσμο να είναι γερό και υγιές.




   





ΠΩΣ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ:


* Τραγουδώντας επικοινωνεί στο σώμα η ′′ σωστή ′′ ενέργεια που αυξάνει τη ζωντάνια μας ·
* Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού στον ανθρώπινο εγκέφαλο, γίνονται ειδικές χημικές ουσίες που μας βοηθούν να αισθανόμαστε ειρήνη και χαρά.
* Το τραγούδι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του λαιμού, η οποία έχει ευεργετική επίδραση στις φωνητικές χορδές, αμυγδαλές και πολυάριθμες λεμφαδένες στο λαιμό και επομένως αυξάνει σημαντικά την τοπική ανοσία (με άλλα λόγια σπάνια κρυολογούμε).
* Η βελτίωση της προσφοράς αίματος κατά τη διάρκεια του τραγουδιού οδηγεί στην εντατικοποίηση εγκεφαλικής δραστηριότητας: αρχίζει να λειτουργεί πιο έντονα, βελτιώνεται η μνήμη, οποιαδήποτε πληροφορία είναι πιο εύκολο να γίνει αντιληπτή
* Το τραγούδι είναι πολύ χρήσιμο για πνευμονοπάθειες, καθώς λειτουργεί ως αναπνευστική γυμναστική που προάγει την ανάπτυξη θώρακος, σωστή αναπνοή και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των οξεών πνευμονικών συνθηκών
* Με τακτικά τραγούδια, το επίπεδο ανοσοσφαιρίνης και υδροκορτιζόνης, που είναι σημάδια καλής ανοσίας, αυξάνεται στο σώμα.
* Έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι που αντιμετωπίζουν τον τραυλισμό μέσω τραγουδιού και βοηθούν στη βελτίωση της λεξίας ·
* Το τραγούδι χρησιμοποιείται ακόμα και στην καταπολέμηση του υπέρβαρου: μερικές φορές υπερβολικά γεμάτοι άνθρωποι είναι διαθέσιμοι όταν νιώθουν ένα αίσθημα πείνας αντί να φάνε να τραγουδήσουν δύο ή τρία τραγούδια.
Προσοχή, κορίτσια! Το τραγούδι βελτιώνει την παροχή αίματος στην περιοχή του κεφαλιού και γενικά αναζωογονεί το σώμα, βελτιώνεται η κατάσταση του δέρματος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προτείνουν να τραγουδούν τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα, εξισώνοντας το τραγούδι με φυσικές ασκήσεις



ΠΗΓΕΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου