Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Κι άλλο «αρχαίο προσωπείο εξωγήινου» από την Θράκη, 7.000 χρόνων!


 



«Αρχαίο προσωπείο εξωγήινου» από την Θράκη, 7.000 χρόνων:
Του Γιώργου Λεκάκη
Η προϊστορική πήλινη «μάσκα» ή ειδώλιο, από την 5η χιλιετία π.Χ. που βρέθηκε στον προϊστορικό οικισμό Αλυκή / Salt Pit κοντά στην Προβατία / Provadiya - Solnitsata της βορειοανατολικής Βουλγαρίας συγκρίνεται με «έναν εξωγήινο με μια διαστημική στολή» στα τοπικά μέσα ενημέρωσης…
Είναι όντως ένα «παράξενο» προσωπείο, αλλά όχι γι’ αυτούς που γνωρίζουν τον αρχαίο θρακικό πολιτισμό: Παρόμοια προϊστορικά ειδώλια έχουν ευρεθεί:
- στον Έβρο,
- την ΝΑ. Βουλγαρία (στο Kapitan Andreevo, του 5000 π.Χ. επίσης από τον καθηγητή κ. Βασίλη Νικολόφ, επίσης με «τριγωνικά» χαρακτηριστικά προσώπου - γνωστό ως «η θεά με τα κουλουριασμένα μαλλιά»),
- την ΒΔ. Βουλγαρία
(στην πόλη Telish, επίσης μυστηριώδες προϊστορικό τεχνούργημα, χωρίς λογική εξήγηση, της 5ης χιλιετίας π.Χ. - οικισμός που έχει δώσει την μεγαλύτερη γνωστή συλλογή στον κόσμο από πηλό Χαλκολθικής εποχής με ένθρονα ειδώλια, με τριγωνικά κεφάλια με στυλιζαρισμένα χαρακτηριστικά).

  


Στερείται στόματος, αλλά διαθέτει ανθρώπινα και ζωικά χαρακτηριστικά! Ευρέθη σε έναν οικισμό, από τους αρχαιότερους της Ευρώπης!
Χρονολογείται στην Ύστερη Χαλκολιθική εποχή.
Η έρευνα διεξάγεται με επί κεφαλής τον καθηγητή Vasil Nikolov (Εθνικό Ινστιτούτο και Μουσείο Αρχαιολογίας στη Σόφια), και αναπληρωτή επί κεφαλής της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.


   



Η προϊστορική μάσκα έχει περίπου τριγωνικό σχήμα, η πίσω πλευρά είναι βαθουλωμένη και πιθανώς στυλιζαρισμένα αυτιά με μικρές τρύπες.
Το ότι δεν έχει στόμα, δεν είναι τυχαίο και φέρει τον δικό του συμβολισμό.
Κοιτάζοντας μέσα στα μάτια του προσωπείου, κάποιος αισθάνεται δύναμη, ανωτερότητα, σοφία. Είναι περίεργο ότι όταν αυτή η εικόνα προβάλλεται από διαφορετική γωνία, ο θεατής έχει και διαφορετικά συναισθήματα.

  




Συνδέεται κατηγορηματικά με την αρσενική αρχή.

Στην Θράκη, στη θέση όπου είναι σήμερα η Provadiya - Solnitsata εγκαταστάθηκαν κατά την Νεολιθική εποχή, μερικοί από τους πρώτους αγρότες του κόσμου!

Ήρθαν να ανακαλύψουν και να χρησιμοποιήσουν την τεράστια κωνική αποθήκη αλατιού, που ευρίσκεται τώρα περίπου 13 μέτρα κάτω από το επίπεδο του αναχώματος του οικισμού που εκτίθεται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές!
Περίπου 1.250 χρόνια μετά την έναρξη της εξόρυξης αλατιού βράχου στην προϊστορική πόλη Provadiya - Solnitsata, το κλίμα άλλαξε, οι πηγές αλατιού στέγνωσαν και η κάποτε ζωντανή προϊστορική κοινότητα διαλύθηκε από εσωτερικές συγκρούσεις.
Οι Θράκες κάτοικοι της προϊστορικής πόλης Solnitsata έκτισαν και τα πρώτα τείχη φρουρίων της Ευρώπης από πέτρα, για να προστατεύσουν τα πλούτη τους, που είχαν συσσωρευτεί από τη μεγάλη παραγωγή αλατιού πριν από περίπου 6.700 χρόνια! Τα αρχικά τείχη του φρουρίου του προϊστορικού οικισμού Provadiya - Solnitsata, ήταν πολύ παχειά - πλάτους 3 έως 4 μέτρων!
Το 2016, πολλά χρυσά αντικείμενα ηλικίας 6.500 ετών ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Salt Pit, μαζί με πολλά άλλα ευρήματα, και τον Σεπτέμβριο του 2015, με την ανακάλυψη ενός χρυσού κοσμήματος 6.300 ετών η περιοχή είδε διεθνή πρωτοσέλιδα! 

Έχω ξαναπεί πως οι Θράκες είναι οι πρώτοι χρυσοχόοι του κόσμου!
Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2016, ο κ. Νικολόφ ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός πηγαδιού 6.400 χρόνων, όπου η αρχαιολογική ομάδα έφτασε στο νερό, σε βάθος 8 μέτρων!
Στην αρχαία Θράκη θα βρούμε μερικούς από τους πρώτους μεγάλους οικισμούς του ελληνικού / ευρωπαϊκού πολιτισμού, που εμφανίζεται στα νυν εδάφη της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Κάτω Κοιλάδας του Δούναβη και Μαύρης Θάλασσας / Πόντου.
Αυτός ο θρακικός προϊστορικός πολιτισμός είχε τον αρχαιότερο χρυσό στον κόσμο, μορφές προ-αλφαβητικής γραφής, κ.ά.
Ο υψηλού επιπέδου χαλκολιθικός πολιτισμός (Αινολιθικός / ελληνικός Aeneolithic, Copper Age), είναι επίσης γνωστός, μεταξύ άλλων, και για τον αρχαιότερο χρυσό θησαυρό στον κόσμο: Τον χρυσό θησαυρό της Βάρνας, ο οποίος ανακαλύφθηκε 40 χλμ. ανατολικά της πόλης Αλυκής / Salt Pit, στην Χαλκολιθική Νεκρόπολη της Βάρνας, κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, στον Θρακικό Πόντο.

ΠΗΓΗ: Bulgarian National Radio, Provadiya – Solnitsata Prehistoric Settlement Facebook Page, Aib, 15 Νοεμβρίου 2020, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.11.2020.
https://www-segnidalcielo-it.translate.goog/bulgaria-archeologi-trovano-una-maschera-aliena-di-6-000-anni-in-un-sito-archeologico/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=nui,op,sc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου