Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Σοβιετικοί επιστήμονες ζωντανεύουν μηχανικά το κομμένο κεφάλι σκύλου




Picture

Το βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις ένα χρόνο πριν από την είσοδο της Αμερικής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1941, παρουσιάστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Αμερικανο-Σοβιετικής φιλίας.











Το πρώτο μέρος της ταινίας, το οποίο γυρίστηκε το 1928, δείχνει τα πειράματα του σοβιετικού επιστήμονα Σεργκέι Σεργκέιεφ Μπρουόνενκο, ο οποίος δημιούργησε μια συσκευή για την τεχνητή κυκλοφορία με το αίμα των θερμόαιμων ζώων.

Πλάνα από το Σοβιετικό Γραφείο Κινηματογράφου δείχνουν κάποιους σοβιετικούς επιστήμονες που συνδέουν το κεφάλι ενός σκύλου με μια μηχανή.

Το μηχάνημα φαίνεται να είναι ικανό να κυκλοφορεί το αίμα γύρω από τον εγκέφαλο και να αποκαθιστά τις βασικές λειτουργίες του.

Η συσκευή ονομαζόταν 'autojector' και αποτελείτο από δύο μηχανικά λειτουργούμενες αντλίες διαφράγματος με ένα σύστημα βαλβίδων.

Και αργότερα στο βίντεο, οι ίδιοι επιστήμονες χρησιμοποιούν την τεχνική για την αναζωογόνηση ενός σκύλου που ήταν κλινικά νεκρός για τουλάχιστον δέκα λεπτά.



http://www.igata.gr/i-128148-science









Ανέφεραν ότι «η απομονωμένη κεφαλή αντιδρούσε δυνατά στο περιβάλλον, άνοιξε το στόμα της και ακόμα κατάπιε ένα κομμάτι τυρί που είχε τοποθετηθεί».

«Η απομονωμένη κεφαλή ζει για ώρες ακόμη και αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα», σημειώνει ο αφηγητής της ταινίας.

«Το κεφάλι αντιδρά επίσης στο φως και στον ήχο».

Το πείραμα επιδείχθηκε επίσης στον A. V. Lunacharsky, Ρώσο Υπουργό Παιδείας, και σε αρκετούς διεθνείς επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Haldane από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Αντίστοιχα πειράματα έχουν διεξαχθεί με πνεύμονες και καρδιές.

Το 1934 ο Bryukhonenko προσπάθησε να αναβιώσει έναν άνδρα που είχε αυτοκτονήσει μόλις τρεις ώρες νωρίτερα.

Το σώμα του νεκρού άνδρα άρχισε βραδέως να θερμαίνεται και τα βλέφαρά του τρεμόπαιξαν, αλλά η αναζωογόνηση διήρκεσε μόλις δύο λεπτά καθώς οι πειραματιστές απενεργοποιούσαν τις αντλίες.
​Οι επιστήμονες «τρομοκρατήθηκαν» από αυτό που είχαν κάνει, γράφει το Salon, και μετά, ο Bryukhonenko πειραματίστηκε μόνο με σκύλους.

Υπάρχει κάποια αμφισβήτηση ως προς την εγκυρότητα του βίντεο, με κάποιους ισχυρισμούς ότι η ταινία ήταν μια προπαγανδιστική προσπάθεια από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να κάνουν τους Σοβιετικούς να φαίνονται τεράστιοι για τους Ναζί που πολεμούσαν.

Είναι πιθανό, ωστόσο, ότι η ταινία να είναι γνήσια, δεδομένου ότι τέτοιου είδους πειράματα δεν θα ήταν αδύνατα στη δεκαετία του 1930 και του 1940.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά τα αρχικά πειράματα του Brukhonenko, ένας αμφιλεγόμενος νευροχειρουργός σχεδιάζει να αναζωογονήσει ανθρώπινα πτώματα σε νέα πειράματα «Frankenstein».



Picture

Ο Δρ Sergio Canavero, διευθυντής της Ομάδας Προχωρημένης Νεροδιαμόρφωσης του Τορίνο και οι συνεργάτες του, πιστεύουν ότι μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση ανθρώπινων κεφαλών.

Έχουν ετοιμάσει σχέδια για να ελέγξουν αν είναι δυνατόν να επανασυνδεθεί ο νωτιαίος μυελός ενός κεφαλιού σε άλλο σώμα με δοκιμές που θα τονώνουν το νευρικό σύστημα σε φρέσκα ανθρώπινα πτώματα με ηλεκτρικούς παλμούς.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να κόψει πρώτα το νωτιαίο μυελό και στη συνέχεια να το επισκευάσει πριν χρησιμοποιήσει ηλεκτρική ή μαγνητική διέγερση για να «αναζωογονήσει» τα νεύρα και ακόμη και την κίνηση στο πτώμα.

Σε άρθρο για τη Διεθνή Χειρουργική Νευρολογία, ο Δρ Canavero και ο συνάδελφοί του από τη Νότια Κορέα και την Κίνα επέστησαν παραλληλισμούς με την περίφημη ιστορία του Φρανκενστάιν, όπου η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για να αναζωογονήσει το φανταστικό τέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου