Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ


 





















Όσοι γοητεύεστε απ’ την επιστήμη της αστρονομίας και επισκέπτεστε σχετικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, θα διαβάσατε μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση που εμφανίστηκε πριν από λίγες μόλις βδομάδες:

 Το 2022 ένα καινούργιο αστέρι θα φανεί στον ουρανό.



 Η λάμψη του θα είναι τόσο ισχυρή ώστε θα μπορούμε να το παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι στον αστερισμό του Κύκνου. 
Το καινοφανές αυτό αστέρι θα είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης δυο άλλων αστεριών που είναι σχετικά αμυδρά αλλά που θα αναλωθούν σε μια εκτυφλωτική έκρηξη την οποία οι επιστήμονες έχουν ήδη ονομάσει “boom star.” 
Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο είναι η διαπίστωση ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο θα είναι το πρώτο γεγονός αυτού του είδους που θα φωτίσει τον γήινο ουρανό ύστερα από 400 χρόνια. 
Η τελευταία φορά που ένα τέτοιο αστέρι έγινε ορατό χωρίς τη βοήθεια σύγχρονων τηλεσκοπίων, ήταν το 1604.
 Εκείνο το φαινόμενο είχε δημιουργηθεί από την έκρηξη μιας σουπερνόβας, ήταν δηλαδή ένα αστέρι που εξερράγη πολύ μακριά από εμάς και παρέμεινε ορατό κατά τη διάρκεια πολλών μηνών, στον αστερισμό του Οφιούχου. 
Τα υπολείμματά αυτού του τιτάνιου πυροτεχνήματος είναι ακόμα ορατά ως ένα όμορφο νεφέλωμα-δαχτυλίδι που μπορούν να παρατηρήσουν με τα τηλεσκόπια τους οι σημερινοί αστρονόμοι. 
Αν και εκείνος ο καινοφανής αστέρας ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 20.000 ετών φωτός από τη Γη, ήταν πολύ μακρινός για να επηρεάσει τη βιόσφαιρα του πλανήτη μας κατά οποιονδήποτε τρόπο, η εμφάνισή του άσκησε μια βαθύτατη ψυχολογική επίδραση πάνω στο ανθρώπινο είδος.
 Ούτε λίγο ούτε πολύ, προκάλεσε μια σειρά πολιτιστικών εξελίξεων που κατάφεραν να διαμορφώσουν τον ρου της ιστορίας κατά τρόπο πολύ ουσιαστικό.



Το φαινόμενο λοιπόν του 1604 έμεινε γνωστό ως η σουπερνόβα του Kepler. Ο Kepler, ένας διάσημος και πρωτοπόρος αστρονόμος της εποχής του, ασχολήθηκε συστηματικά με την παρατήρηση του καινούργιου αστεριού και οι σημειώσεις που κράτησε αποτελούν μέχρι και σήμερα μια πολύτιμη πηγή γνώσεων για τους σύγχρονους αστρονόμους. 
Ωστόσο δεν ήταν ο μόνος που γοητεύτηκε από την εμφάνιση της λαμπερής εκείνης σουπερνόβας. Τ
ο ίδιο έτος ο Γερμανός Θεολόγος Simon Studion δημοσίευσε ένα σύγγραμμα που είχε τον τίτλο Naometria.
 Ήταν ένα φιλοσοφικό δοκίμιο στο οποίο ερμήνευε το φαινόμενο με αστρολογικούς όρους και θεωρούσε ότι αποτελούσε ένα θεϊκό οιωνό ο οποίος προανήγγειλε τη γέννηση μιας καινούργιας εποχής Διαφωτισμού που θα επηρέαζε ολόκληρη την ανθρωπότητα. 
Ο Studion το συνέκρινε μάλιστα με το άστρο της Βηθλεέμ που είχε προαναγγείλει τη γέννηση του χριστιανικού Μεσσία. 
Υποστήριζε δε ότι αυτή η Νέα Εποχή που μόλις ξεκινούσε, θα χαρακτηριζόταν από μια ουσιαστική ανάπτυξη των επιστημονικών θρησκευτικών και κοινωνικών ελευθεριών που στέναζαν μέχρι τότε κάτω από το δίδυμο ζυγό μιας σκοταδιστικής εκκλησίας και των καταπιεστικών μοναρχικών καθεστώτων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
 Επιπρόσθετα, οραματιζόταν την ανάδυση μιας καινούργιας πολιτικής κατάστασης που θα βασιζόταν στην παρουσία κάποιας ισχυρής γυναίκας, μιας βασίλισσας, μια ιδέα εξαιρετικά ρηξικέλευθη για την εποχή της.

   

Λίγα χρόνια αργότερα, άρχισαν να κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, στους κύκλους των μορφωμένων λόγιων εκείνων των καιρών, κάποια παράξενα μανιφέστα.
 Ήταν γραμμένα στα Λατινικά, έβριθαν από Αλχημικούς και μυστικιστικούς συμβολισμούς και είχαν συνταχθεί από μια μυστική ομάδα-εταιρία που έγιναν γνωστοί ως «Ροδόσταυροι» (Rosicrucians) γιατί είχαν ως έμβλημα τους τον σταυρό και το ρόδο. 
Οι ισχυρισμοί των αινιγματικών εκείνων μανιφέστων θύμιζαν πολύ τις διακηρύξεις του Simon Studion. Υπονοούσαν μάλιστα ότι η πριγκίπισσα Ελισάβετ της Αγγλίας (η κόρη του βασιλιά James του Πρώτου) ήταν η γυναίκα που με κάποιο τρόπο θα ένωνε την Ευρώπη σε ένα είδος Αναγεννησιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Το 1613, η Ελισάβετ όντως παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο το Πέμπτο, πρίγκιπα του Palatinate, μιας περιοχής που σήμερα βρίσκεται στην Νοτιοδυτική Γερμανία. Στα Ροδοσταυρικά κείμενα εκείνος ο γάμος αναφερόταν συνθηματικά, κυρίως στην έκδοση του 1616, ως ο «Αλχημικός Γάμος» (The Alchemical Wedding.)
 Φαίνεται ότι εκείνη η μυστική οργάνωση ερμήνευσε το γάμο της Ελισάβετ, ο οποίος είχε σκοπό να παγιώσει μια συμμαχία ανάμεσα στην Αγγλία και τα Προτεσταντικά κράτη της Γερμανίας, ως την πρώτη κίνηση που θα οδηγούσε στη δημιουργία μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
 Ωστόσο το όλο εγχείρημα έληξε άδοξα το 1619 όταν στον Φρειδερίκο παραχωρήθηκε ο θρόνος της Βοημίας. 
Η Ελισάβετ και ο Φρειδερίκος βασίλευσαν για λίγους μόνο μήνες προτού χάσουν τα αξιώματά τους και δραπετεύσουν στις Κάτω Χώρες. 
Εξαιτίας της πολύ βραχύβιας βασιλείας της η Ελισάβετ έμεινε γνωστή ως η βασίλισσα του Χειμώνα (Τhe Winter Queen,) αλλά ο απόγονός της ο Willem-Alexander, έγινε βασιλιάς της Ολλανδίας και η σημερινή βασιλική οικογένεια αυτής της χώρας αποτελείται από τους καθαρόαιμους απογόνους του.
Εκτός από εκείνους τους πολιτικής φύσης ισχυρισμούς, οι Ροδόσταυροι υποστήριζαν, όπως ακριβώς και ο Studion στη Naometria του, ότι ξεκινούσε μια Νέα Εποχή Διαφωτισμού την οποία είχε προαναγγείλει εκείνο το καινούργιο αστέρι.
 Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα πολλές μυστικές εταιρίες και οργανώσεις οργανώθηκαν με βάση τις Ροδοσταυρικές διδαχές ενώ ακριβώς 300 χρόνια αργότερα το 1717 κάποιες από αυτές συγχωνεύτηκαν μεταξύ τους και οδήγησαν στη δημιουργία των σημερινών Ελευθεροτεκτόνων. (Freemasons.) Εξάλλου, ένα από τα πιο διάσημα Μασονικά σύμβολα είναι ο Πανεπόπτης Οφθαλμός, μια εικόνα που μπορεί να δει κανείς και στο Αμερικανικό δολάριο.

 Ο Πανεπόπτης οφθαλμός που στην ουσία απεικονίζει ένα μάτι στον ουρανό, με τις ακτίνες του να φωτίζουν τον επίγειο κόσμο, είναι μια μεταγενέστερη εκδοχή ενός συμβόλου που χρησιμοποιούσαν οι Ροδόσταυροι και το οποίο απεικόνιζε το νέο αστέρι του 1604 να ακτινοβολεί την επιρροή του πάνω στη Γη. 
Το καινούργιο αστέρι λοιπόν συμβόλιζε την έννοια της διανοητικής έρευνας και τα ιδανικά του Διαφωτισμού, ένα Ακαδημαϊκό κίνημα που θεωρούσε ότι η Λογική σκέψη είναι ως αξία ανώτερη από τους περιορισμούς της παράδοσης και του τυφλού θρησκευτικού σκοταδισμού.

 


Μια άλλη πολύ βίαιη και ευτυχώς πολύ λιγότερο επιτυχημένη ομάδα που επηρεάστηκε από τον καινοφανή αστέρα του 1604 ήταν μια μυστική οργάνωση Εγγλέζων Καθολικών που είχαν ως ηγέτη τους έναν πλούσιο γαιοκτήμονα ο οποίος ονομαζόταν Robert Catesby. 
Το 1605 ο Catesby πίστεψε ότι η Ελισάβετ, που τότε ήταν ακόμα παιδί, ήταν γραφτό να κυβερνήσει την Αγγλία και αποφάσισε να ενορχηστρώσει μια αιματηρή συνομωσία που θα της άνοιγε το δρόμο για τον Αγγλικό θρόνο.
 Το φιλόδοξο εκείνο σχέδιο περιλάμβανε τη δολοφονία του Εγγλέζου βασιλιά, των υπόλοιπων επίδοξων διεκδικητών του θρόνου και όλων των υπουργών του βασιλικού συμβουλίου. 
Ο Catesby σκόπευε να πετύχει το στόχο του με το να ανατινάξει το κτίριο του Κοινοβουλίου (The House of Parliament) αλλά το σχέδιο του ανακαλύφθηκε εγκαίρως και ο ίδιος εκτελέστηκε. Η ημέρα που σχεδίαζε να φέρει σε πέρας εκείνο το εγχείρημα, η Πέμπτη Νοεμβρίου, αποτελεί ακόμα και σήμερα εθνική επέτειος στην Αγγλία και γιορτάζεται με επιδείξεις πυροτεχνημάτων. 

Ονομάζεται η νύχτα του Guy Fawkes γιατί αυτό ήταν το όνομα του συνεργάτη του εν λόγω συνωμότη ο οποίος συνελήφθη καθώς περίμενε να του δοθεί η εντολή να ανατινάξει τα βαρέλια με το μπαρούτι που είχε κρύψει στα υπόγεια του Αγγλικού Κοινοβουλίου.




Για να γυρίσουμε πίσω στους Ροδόσταυρους, ένα από τα πιο μυστηριώδη μανιφέστα τους ήταν εκείνο που γράφτηκε το 1618 και είχε τον τίτλο Speculum Sophicum Rhodostauroticum,δηλαδή «Ο καθρέφτης της Σοφίας του Ρόδινου Σταυρού.» 
Πιστεύεται ότι γράφτηκε από τον Γερμανό Αλχημιστή Daniel Mögling, και απεκάλυπτε την ύπαρξη ενός «Αόρατου Κολλεγίου» μιας μυστικής ομάδας που την αποτελούσαν Ροδόσταυροι λόγιοι οι οποίοι είχαν θέσει ως στόχο τους την μετατροπή των μυστικιστικών πεποιθήσεων της Αλχημείας και της Αστρολογίας σε επιστήμες που θα βασίζονται στο πείραμα και στην παρατήρηση.

 Ένας αξιόλογος στοχαστής με μεγάλη επιρροή, ο Ουαλός φιλόσοφος Thomas Vaughan, μετέφρασε το συγκεκριμένο αλλά και άλλα Ροδοσταυρικά κείμενα από τα Λατινικά στα Αγγλικά και κατάφερε έτσι να συνεισφέρει στην υλοποίηση εκείνου του οράματος. 

Το «Αόρατο Κολλέγιο» απεικονιζόταν ως ένα κτίριο που βρισκόταν πάνω σε τροχούς, μια καθαρά συμβολική περιγραφή που υποδήλωνε ότι ως ομάδα δεν λειτουργούσε δογματικά, δηλαδή υπό την περιοριστική αιγίδα απόλυτων αξιωμάτων αλλά αποτελούσε αντίθετα μια συνάντηση και αλληλεπίδραση μυαλών. 
Πάνω από το παραπάνω κατασκεύασμα εμφανίζεται το αστέρι του 1604 να λάμπει στο αστερισμό του Οφιούχου, στον αστερισμό στον οποίο εμφανίστηκε. Πολλοί δε ισχυρίζονται μέχρι και σήμερα ότι ο γνωστός φιλόσοφος και πολιτικός Francis Bacon, ο εφευρέτης της σύγχρονης άλγεβρας Thomas Harriot, και ο καινοτόμος αρχιτέκτονας Inigo Jones ήταν μέλη εκείνου του Αόρατου Κολλεγίου. 
Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ιδέα της ύπαρξης μιας αφανούς κοινότητας σοφών ενέπνευσε τους πειραματικούς επιστήμονες του 17ου αιώνα, τον Robert Boyle για παράδειγμα, να προχωρήσουν στην ίδρυση της Βασιλικής Επιστημονικής Εταιρείας (the Royal Society) το1660.
 Αυτή η φημισμένη Ακαδημία που καλλιεργεί την ανάπτυξη της επιστήμης δραστηριοποιείται ακόμα και σήμερα και μέλη της υπήρξαν άτομα που προχώρησαν σε επιστημονικές ανακαλύψεις οι οποίες άλλαξαν τον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς ήταν ο Ισαάκ Νεύτωνας, ο Βenjamin Franklin, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Άλμπερτ Αινστάιν και ο σημερινός Stephen Hawking.


 


Από όλη αυτή τη συναρπαστική ιστορία δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι γνωστοί σε όλους πλέον Illuminati (Λέξη λατινικής προέλευσης που σημαίνει «Πεφωτισμένοι.») 
Οι Illuminati ήταν μια μυστική εταιρία γύρω από την οποία έχει δημιουργηθεί ένας από τους πιο δυναμικούς σύγχρονους μύθους. Γνωρίζουμε στα σίγουρα ότι αρχικά η οργάνωση ονομαζόταν Βαυαροί Illuminati και ότι ιδρύθηκε το 1776 από το Γερμανό φιλόσοφο Johann Adam Weishaupt με σκοπό να αντιταχθεί στη διαφθορά της κυβέρνησης και στη σκοταδιστική επίδραση που ασκούσε η θρησκεία στη δημόσια ζωή.
 Ο ιδρυτής της παραδεχόταν ανοιχτά ότι είχε εμπνευστεί από τα μανιφέστα των Ροδόσταυρων.
 Το κίνημα των Πεφωτισμένων υποτίθεται ότι βυθίστηκε στην αφάνεια απ’ όπου συνέχισε να δραστηριοποιείται παρασκηνιακά στις αρχές του 19ου αιώνα όταν επισήμως έπαψε να υπάρχει, ύστερα από ένα μπαράζ συλλήψεων και διώξεων των ιδρυτικών του στελεχών τα οποία βάρυνε η κατηγορία ότι είχαν πυροδοτήσει την Αμερικανική και την Γαλλική επανάσταση. 
 Υπάρχουν ωστόσο υποψίες ότι οι Illuminati ζουν και βασιλεύουν, ότι τα μέλη τους έχουν εισχωρήσει και ελέγχουν την διεθνή πολιτική και οικονομική ελίτ που κυβερνάει τον σύγχρονο κόσμο και ότι εργάζονται μεθοδικά και αδίστακτα για την εγκαθίδρυση μιας απειλητικής Νέας Τάξης Πραγμάτων….



Θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογεί για ώρες ατελείωτες ως προς το πώς θα είχαν εξελιχθεί οι επιστήμες οι τέχνες και το ανανεωτικό κίνημα του Διαφωτισμού αν δεν είχαν υποστηριχτεί από τα κινήματα που πυροδότησε η εμφάνιση της σουπερνόβας του 1604. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί το γεγονός ότι ο ψυχολογικός αντίκτυπος του καινοφανούς εκείνου αστέρα υπήρξε βαθύτατος. 
Οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από τα μανιφέστα των Ροδόσταυρων έθεσαν τις βάσεις για τη γέννηση της σύγχρονης επιστήμης που βασίζεται στο πείραμα και στην παρατήρηση και η οποία μας οδήγησε στη σύγχρονη κατανόηση του σύμπαντος και στη συγκλονιστική τεχνολογική ανάπτυξη των ημερών μας. Ίσως μάλιστα σε κάποιο εναλλακτικό σύμπαν όπου η σουπερνόβα του Κέπλερ δεν εξερράγη ποτέ, η Γαλλική επανάσταση και η δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να μην έχουν συμβεί και η ανθρώπινη ιστορία να έχει ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική διαδρομή. 
Ποιος ξέρει λοιπόν πως η νέα σουπερνόβα που θα φωτίσει το νυχτερινό ουρανό το 2022, από απόσταση 1,800 ετών φωτός αυτή τη φορά, θα μας επηρεάσει ψυχολογικά και τι κοινωνικές ανακατατάξεις θα προκαλέσει;

Έρικ Σμυρναίος

07/03/16
Ο Έρικ Σμυρναίος είναι κατά το ήμισυ Έλληνας και κατά το ήμισυ Φιλανδός, και γεννήθηκε στην Αγγλία το 1970, όπου και σπούδασε Νομικά. 
Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα όπου, στον ελεύθερο χρόνο του, αρέσκεται να γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα που κινούνται στο χώρο του φανταστικού. 

Παρά το ότι η μητρική του γλώσσα δεν είναι τα ελληνικά, τα έργα του είναι γραμμένα σε αυτή τη γλώσσα, την οποία ο ίδιος θεωρεί “την τελειοτέρα όλων των γλωσσών”. Κατά τα άλλα, του αρέσει ο κινηματογράφος φαντασίας, με ιδιαίτερη προτίμηση στο είδος του μεταφυσικού θρίλερ και της επιστημονικής φαντασίας, το διάβασμα, οι πεζοπορίες στα συναρπαστικά ελληνικά βουνά και η εξερεύνηση μυστηριακών τόπων, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φιλοδοξεί μια μέρα να πατήσει το πόδι του στον πλανήτη Άρη, αν κι έχει αποδεχτεί πλέον το γεγονός ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο. 
Τα τέσσερα βιβλία του Συγγραφέα :
 α) Η Κυρά Της Πόλης β) Δεσμοί Αίματος γ) Η Εκδίκηση της Κασσάνδρας.δ ) Κθούλου Φτού-νγκ



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου