Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Δύο Εθνομάρτυρες της πατρίδας μας.. Η μία ένα μικρό κορίτσι η άλλη μία πολύτεκνη μητέρα:Ηρώ Κωνσταντοπούλου και Λέλα Καραγιάννη



Τον Σεπτέμβριο του 1944 εκτελέστηκαν δύο μεγάλες ηρωίδες του ελληνικού έθνους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους «δυνατούς»-δυνάστες της εποχής εκείνης..












Η μία ένα δεκαεφτάχρονο κορίτσι.. Η δεύτερη μία πολύτεκνη μητέρα..

Κοινό τους όραμα μία ελεύθερη Ελλάδα..

Μοναδική τους επιλογή ο αγώνας..

Ο λόγος για την Ηρώ Κωνσταντοπούλου, μαθήτρια του Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, η οποία άφησε πίσω της την ανεμελιά των εφηβικών της χρόνων και επικεντρώθηκε στην αντίσταση.

Δεν λύγισε μέχρι το τέλος…

Και το τέλος δεν άργησε να φανεί.. Η ανατίναξη ενός τραίνου που μετέφερε πυρομαχικά έμελλε να την οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα. Έτσι συνελήφθη στις 31 Ιουλίου 1944 και επί 4 μερόνυχτα υπέστη σκληρά βασανιστήρια, προκειμένου να προδώσει τους συνεργάτες της..

Μέχρι που στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944, μαζί με άλλους 49 κρατούμενους, οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Όταν ερωτήθη ένας Γερμανός στρατηγός «γιατί την σκοτώσατε; Ήταν μόλις 17 χρονών..», Εκείνος απάντησε «γιατί τέτοιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για εμάς».

Η ζωή της έγινε ταινία το 1981 με τίτλο «17 σφαίρες για έναν άγγελο, η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου»

Αναρωτιόμαστε εάν στο σχολείο, όπου φοιτούσε η Ηρώ, υπάρχει κάποιο μνημείο στο όνομά της, ως τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ηρωική της στάση..

Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1944, εκτελέστηκε η Λέλα Καραγιάννη, πολύτεκνη μητέρα που με την σειρά της δεν υπολόγισε τον κίνδυνο που διέτρεχε η οικογένεια της και δεν «προσκύνησε» τον εχθρό..

Κρησφύγετο του αγώνα της, το ίδιο της το σπίτι, στο οποίο εισέβαλε η Γκεστάπο συλλαμβάνοντας αυτήν και τα 5 παιδιά της..

Οι Γερμανοί όμως και σε αυτήν την περίπτωση δεν κατάφεραν τίποτα, αφού η Λέλα έμεινε άκαμπτη και δεν μαρτύρησε κανέναν από τους συνεργάτες της, γεγονός που εξόργισε το καθεστώς.

Αποτέλεσμα; Και η Λέλα Καραγιάννη στο εκτελεστικό απόσπασμα να εμψυχώνει μέχρι τελευταία στιγμή και τους υπολοίπους μελλοθάνατους..

Το 1947 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας.

Έτσι προστέθηκαν ακόμη δύο στους Εθνομάρτυρες της πατρίδας μας.. Η μία ένα μικρό κορίτσι.. Η άλλη μία πολύτεκνη μητέρα.. Και οι δύο όμως σήκωσαν το βάρος της ιστορίας και φάνηκαν αντάξιες των προκατόχων τους..






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου