Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Σιβηρία: Ανακαλύφθηκαν δύο ακόμη τεράστιοι κρατήρες!


Και το μυστήριο καλά κρατεί καθώς δύο ακόμη γιγάντιοι κρατήρες, παρόμοιοι με αυτόν στο Yamal (γνωστό και ως «τέλος του κόσμου») ανακαλύφθηκαν στη Σιβηρία.


Οι ειδικοί αδυνατούν να εξηγήσουν λογικά την προέλευση των τεράστιων κρατήρων, την ίδια ώρα που μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής κάνουν λόγο για πυραύλους άγνωστης προέλευσης, αλλά και για έκπτωτους αγγέλους!


Η μία από τις τρύπες ανακαλύφθηκε κοντά στην προηγούμενη, ενώ η δεύτερη στη χερσόνησο Taymyr, ανατολικά του Kransoyark, από εκτροφείς ταράνδων. Και μπορεί να είναι μικρότερες σε μέγεθος, ωστόσο προκαλούν την ίδια σύγχυση στους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους Siberian Times, διάφορες θεωρίες θέλουν τις τρύπες να δημιουργούνται «από μετεωρίτες, αδέσποτα βλήματα, εξωγήινους ή κάποιο εκρηκτικό κοκτέιλ μεθανίου-φυσικού αερίου», ωστόσο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο… φάρσας από κάποιον που θέλησε να «πειράξει» τους απανταχού συνωμοσιολόγους, δίνοντάς τους τροφή για συζητήσεις!

Οι ορθολογιστές πάντως πιστεύουν πως το πιθανότερο αίτιο δεν είναι άλλο από «το λιώσιμο των πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, το οποίο απελευθερώνει μεθάνιο που ακολούθως εκρήγνυται», περιμένοντας ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνών.

Από την πλευρά της, η Anna Kurchatova από το Επιστημονικό Κέντρο Ερευνών της Αρκτικής ανέφερε ότι η αρχική τρύπα πιθανόν να προκλήθηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ευνοώντας τη δημιουργία ενός μείγματος από νερό, αλάτι και φυσικό αέριο το οποίο πυροδότησε μια υπόγεια έκρηξη.


Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η πρώτη τρύπα σχηματίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 μετά από μία δυνατή φωτεινή λάμψη. Πιστεύεται πως έχει βάθος 230 μέτρων, ενώ μια παγωμένη λίμνη βρίσκεται στον πυθμένα της.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως από τη συγκεκριμένη περιοχή προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό του φυσικού αερίου με το οποίο εφοδιάζεται η Ευρώπη…


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου