Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Roraima: Ένα βουνό με κορυφή...επίπεδη!

56 καταρράκτες και 52 λίμνες, που κόβουν την ανάσα



























Ονομάζεται Roraima Mountain, βρίσκεται στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας-Γουϊάνας και είναι το μεγαλύτερο επίπεδο βουνό στον κόσμο!

Το εντυπωσιακό αυτό βουνό είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Canaima το οποίο φημίζεται για τις ψηλές επίπεδες βουνοκορφές του. Το όρος Roraima έχει υψόμετρο 2.810 μέτρα και σχεδόν το σύνολο της επιφάνειάς του είναι καθαρός ψαμμίτης. Με την επίπεδη κορυφή του και τις βραχώδεις πλευρές του στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων, προκαλώντας δέος σε όποιον το αντικρίζει.
  

Τα επίπεδα βουνά του Εθνικού Πάρκου Canaima θεωρούνται από τους αρχαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς της Γης με ηλικίες που ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια έτη.
  
  
ΣΩΣ ΛΙΘΟΤΡΑΠΕΖΑ:Μοιάζει με τεράστιο πέτρινο τραπέζι στον ουρανό! Η επίπεδη επιφάνεια της κορυφής του έχει πλάτος 31 τετρ. χλμ.

Μάλιστα οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της περιοχής, έχουν δώσει συγκεκριμένη ονομασία στα βουνά αυτά. Τα ονομάζουν tepui και θεωρούν πως είναι οικίες των θεών.
Το όρος Roraima που είναι και το ψηλότερο της οροσειράς Pacaraima, ανακαλύφθηκε το 1596 από τον Άγγλο αριστοκράτη, συγγραφέα, ποιητή και εξερευνητή Sir Walter Raleigh. 





Το βουνό φιλοξενεί στις πλαγιές του σπάνια φυτά και πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας μοναδικά σε ολόκληρο το οροπέδιο. Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βουνού είναι οι εντυπωσιακοί καταρράκτες που σχηματίζονται στις πλαγιές του και κάποιοι από αυτούς συγκαταλέγονται στους υψηλότερους του κόσμου.

Το να ανέβει κανείς στην κορυφή του βουνού είναι μία μάλλον δύσκολη υπόθεση, καθώς απότομα βράχια, στενά μονοπάτια και επικίνδυνες πλαγιές καθιστούν δυσκολότερη την ανάβαση. Η προσέγγιση γίνεται μόνο από την πλευρά της Βενεζουέλας και μόνο με την συνοδεία εκπαιδευμένων οδηγών.



Το Roraima, σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, καλύπτεται από πυκνά σύννεφα που το κάνουν να μοιάζει περισσότερο εξωπραγματικό. Σίγουρα πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης και για ένα από τα πιο όμορφα μέρη του κόσμου!


https://www.pinterest.com/pin/49539664622316108/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου