Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

17χρόνια μετά ο Οτσαλάν σέρνει την Ελλάδα στα δικαστήρια

otsalan1

Αύριο το πρωί αρχίζει στο Διοικητικό πρωτοδικείο της Αθήνας, η εκδίκαση της υπόθεσης που έχει καταθέσει εναντίον του Ελληνικού κράτους, 17 χρόνια μετά, ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για την παράδοσή του στους Τούρκους το 1999.

Η υπόθεση συγκλόνισε το πανελλήνιο, την Τουρκία, αλλά και την Κύπρο, λόγω του πλαστού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε στον Οτσαλάν και σε αυτό αναγραφόταν το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου.


Ο ηγέτης των Κούρδων, είχε προδοθεί στο Ναϊρόμπι της Κένυας και είχε παραδοθεί στις τουρκικές αρχές, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις και πλήθος διαδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.

Στην Αθήνα, είχαν παραιτηθεί τρεις υπουργοί: Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάκης Α. Παπαδόπουλος και Φ. Πετσάλνικος.

Ο Κούρδος ηγέτης είχε “χαθεί” μέσα από την ελληνική πρεσβεία και μετά από λίγες ώρες η Άγκυρα τον εμφάνιζε σε βίντεο να οδεύει κρατούμενος κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προς την απομόνωσή του.



Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ και το βιβλίο «Τελευταίο Πραξικόπημα» του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, η CIA παρέδωσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο Ναϊρόμπι, λίγη ώρα μετά αφού τον είχε παραλάβει από την ελληνική πρεσβεία.

Το 2008 οι δικηγόροι του Οτσαλάν κατέθεσαν αγωγή κατά της Ελλάδας, με σκοπό όπως υποστηρίζουν “να αναδειχτεί η παράβαση της νομιμότητας από το ελληνικό κράτος, να φανούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η παράδοση του Α. Οτσαλάν, να μαθευτεί πώς έγινε αυτό το έγκλημα σε βάρος του, να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη”. Το ποσό που διεκδικούν είναι συμβολικό, καθώς περισσότερη σημασία έχει η αναγνώριση της προδοσίας.
Για την υπόθεση ενδεχομένως να κληθεί να καταθέσει ο γνωστός δημοσιογράφος του Ράδιο Πρώτο Λάζαρος Μαύρος, το διαβατήριο του οποίου βρέθηκε στα χέρια του Οτσαλάν.

Ο γνωστός δημοσιογράφος είχε ερωτηθεί τότε, ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Κούρδων, ποια ήταν η σχέση του με τον Αμπτουλλάχ Οτσαλάν και πώς βρέθηκε στα χέρια του Κούρδου ηγέτη κυπριακό διαβατήριο, πάνω στο οποίο αναγραφόταν το όνομα του;

Ο Λάζαρος Μάυρος απάντησε τότε αλλά και πρόσφατα σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό sigmalive ότι είχε χάσει το διαβατήριό του. Προσωπικά είχε αναφέρει, δεν τον γνώρισε (Οτσαλάν) αλλά τον γνώριζαν άλλοι που βρίσκονταν στη επιτροπή αλληλεγγύης. Δεν τον ήξερε τον άνθρωπο. Τις καλές εποχές τους πείραζα κιόλας διότι έβλεπε έντονα προσωπολατρικά φαινόμενα.



Παραθέτουμε αυτούσια την συγκλονιστική αναφορά – έκθεση του τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι της Κένυας, κυρίου Κωστούλα για την υπόθεση των διαβατηριων

ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1999
Περί ώρα 13.00, διευθυντής διπλωματικού γραφείου υπουργού κ. Βασίλης Παπαϊωάννου επεκοινώνησε τηλεφωνικά με πρεσβεία και εζήτησε υπογράφοντα.
Υπογράφοντος απουσιάζοντος σε UNEP (σημείωση: από 1 έως και 5 Φεβρουαρίου, συνεδρίασε σε Ναϊρόμπι Εκτελεστικό Συμβούλιο UNEP – Ναϊρόμπι είναι έδρα UNEP και Habitat, οποίων προΐσταται βοηθός γενικός γραμματέας ΟΗΕ κ. Κλάους Τόπφερ, Γερμανός), κ. Παπαϊωάννου συνομίλησε με συνεργάτη μου κ. Διακοφωτάκη, γραμματέα πρεσβείας Α’, και του είπε εξής:
«Ό, τι ακολουθεί είναι ειδικού χειρισμού. Πρόσεχε. Σημείωνε ό,τι λέω. Θα έρθει ένα αεροπλάνο. Μεριμνήσετε για παραλαβή του. Δεν γνωρίζομε ώρα αφίξεως, ειδοποιηθεί αμέσως πρέσβυς».
Συνεργάτης μου ερώτησε περί τίνος πρόκειται και έλαβε απάντηση ότι «αν γνωρίζετε τι συμβαίνει πέριξ της Ιταλίας, θα καταλάβετε». Κ. Παπαϊωάννου είπε, τέλος, ότι θα καλέσει εκείνος εκ νέου πρεσβεία, ευθύς ως έχει νεώτερα.
Συνεργάτης μου επικοινώνησε αμέσως μαζί μου με ασύρματη επικοινωνία. Έτσι διέκοψα συμμετοχή μου σε εργασίες UNEP και επέστρεψα σε πρεσβεία περί ώρα 14.00.
Μαζί με συνεργάτη μου εκτιμήσαμε ότι αεροπλάνο επρόκειτο μεταφέρει κάποιον αξιωματούχο Σέρβο ή Σερβοβόσνιο, οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα. Σημειώνω ότι ημέρες εκείνες, σύμφωνα με διεθνή Τύπο, επέκειτο βομβαρδισμός Κοσσυφοπεδίου από ΝΑΤΟ.
Κ. Παπαΐωάννου επεκοινώνησε εκ νέου με πρεσβεία περί ώρα 16.00 και είπε σε υπογράφοντα εξής:
«Αεροπλάνο πρόκειται αφιχθεί Ναϊρόμπι μεταξύ 00.00 και 01.00 πρωινή, επομένης 2 Φεβρουαρίου. Αεροσκάφος είναι τύπου Falcon 900, call sign 9 Μ ΒΑΒ. Ονόματα επιβατών έχουν ως εξής:
1 Κος Αρίστος Αριστείδου, κάτοχος υπ’ αριθμόν C 110226 κυπριακού διαβατηρίου, ημερομηνία γεννήσεως 10.6.1949.
2 Κος Ayaz Ibrahim, κάτοχος υπ’ αριθμόν 76315983 σουηδικού διαβατηρίου, ημερομηνία γεννήσεως 1.1.1959.
3 Κος Berivan Gungor, κάτοχος γερμανικής ταυτότητος υπ’ αριθμόν 5031665406, γεννηθείς 3.12.1981.
4 Κος Μαύρος Λάζαρος, γεννηθείς 9.8.1953, κάτοχος υπ’ αριθμόν C 015918 κυπριακού διαβατηρίου.
5 Κος Σάββας Καλεντερίδης, κάτοχος υπ’ αριθμόν Κ 392127 ελληνικού διαβατηρίου.
Κος Καλεντερίδης δεν πρόκειται αποβιβασθεί αλλά επιστρέψει αμέσως Ελλάδα.
Μεριμνήσατε για παραλαβή τους σε επίπεδο γραμματέως πρεσβείας καθώς και για φιλοξενία τους, περίπου μία εβδομάδα για σαφάρι. Κανονίστε τους λιοντάρια και τίγρεις, έξοδα σας αποσταλούν».
Υπογράφων ερώτησε αν στοιχεία αυτά επαρκούσαν για αποστολή ρηματικής διακοινώσεως σε εδώ ΥΠΕΞ για άδεια υπερπτήσεως, κλπ. Κ. Παπαϊωάννου απήντησε ότι θα επικοινωνούσε εκ νέου με πρεσβεία και ό,τι εν πάση περιπτώσει πρεσβεία έπρεπε ενεργήσει ταχύτερο δυνατόν για εξασφάλιση άδειας υπερπτήσεως, προσγειώσεως, κλπ. Κατά γνώμη του και γνώμη μας, λόγω προκεχωρημένης ώρας και εδώ ρυθμών εργασίας, διακοίνωση έπρεπε γίνει ταχύτερο δυνατόν. Επιφυλάχθηκε μας δώσει πλείονα στοιχεία αργότερα.
Σε συνέχεια επικοινωνίας αυτής, πρεσβεία απέστειλε ρηματική διακοίνωση (ΑΠ 1069/1/ΑΣ 103/1.2.99) σε εδώ ΥΠΕΞ ζητώντας άδεια υπερπτήσεως προσγειώσεως, κλπ., βάσει ανωτέρω στοιχείων και προβάλλουσα ως λόγο ταξιδίου τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου