Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ισχυρός σεισμός 8,3 Ρίχτερ «χτύπησε» τη Χιλή



Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε λίγο πριν από τις 02.00 (ώρα Ελλάδος) την πρωτεύουσα Σαντιάγκο της Χιλής. 


Το επίκεντρο του σεισμού, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ήταν στη θαλάσσια περιοχή έξω από τη Χιλή κοντά στην πόλη Ιλλαπέλ και είχε εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρων.

















Από την ένταση του σεισμού και τις τεράστιες υλικές ζημιές σε κτήρια και σπίτια μια γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ 15 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο δήμαρχος της πληγείσας περιοχής.

«Ένα άτομο πέθανε όταν ένα τούβλο έπεσε από ένα εστιατόριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι γυναίκα. Υπάρχουν 12-15 τραυματίες», δήλωσε ο δήμαρχος της Ιλλαπέλ, Ντένις Κορτέζ σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με την El Comercio και αναμεταδίδει το Russia Today.

Στο μεταξύ σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγκο. Κτήρια ταλαντεύτηκαν και οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους, όπως άλλωστε κατέγραψαν και οι κάμερες ασφαλείας σε διάφορες περιοχές.

Δείτε στο βίντεο του CNN Χιλής, τα πρώτα πλάνα από το σφοδρό χτύπημα του «Εγκέλαδου»















Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός των 8,3 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί 11 μετασεισμοί, άνω των 5,5 Ρίχτερ, με μεγαλύτερο τα 7 Ρίχτερ, στις 20:18 τοπική ώρα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό EMSC.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μεγάλων κυμάτων στις ακτές της Χιλής και του Περού μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς και την Χαβάη με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός σε όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.














Τα πρώτα κύματα που προκάλεσε ο σεισμός έχουν εισβάλλει στην πόλη Κονκόν, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για κύματα ύψους 4,5 μέτρων στην πόλη Κοκίμπο.







Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής στην ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου