Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ένας φωτογράφος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και απαθανατίζει αυτόχθονες που απειλούνται με εξαφάνιση από τον εκσυγχρονισμό.



Καζάκοι: Τρεις άνδρες από το Καζακστάν επάνω στα άλογα τους, μαζί με τους αετούς για το κυνήγι. Οι Καζάκοι κατάγονται από τουρκικές, μογγολικές και ινδο-ιρανικές φυλές.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ένα φιλόδοξο σχέδιο, ο Βρετανός φωτογράφος Τζίμι Nέλσον ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, επισκεπτόμενος 29 αυτόχθονες φυλές για να συλλάβει τον τρόπο ζωής τους, προτού αυτές χαθούν για πάντα.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα βιβλίο με τον τίτλο “Before They Pass Away” που περιέχει μια σειρά από πορτρέτα που καλύπτουν όλο τον πλανήτη, από τους Γκαούτσος της Αργεντινής έως τη φυλή Τσούκτσι (Chukchi) στη βόρειο Σιβηρία.

Ο Νέλσον φωτογράφησε αυτές τις φυλές χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή ηλικίας 50 ετών και κατάφερε να απαθανατίσει αυτούς τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους με εκπληκτική σαφήνεια.

Ντρόκπα: Μόνο 2.500 απόγονοι της φυλής αυτής ζουν σήμερα σε τρία χωριά μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και είναι γνωστοί για το έθιμο των δημόσιων φιλιών και της ανταλλαγής γυναικών-συζύγων.
Photo


Θιβετιανοί: Μια ομάδα νεαρών βουδιστών μοναχών του Θιβέτ με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.
photo


Στην ιστοσελίδα του, ο Νέλσον αναφέρει ότι στόχος του ήταν να κάνει μια εθνογραφική καταγραφή «ενός κόσμου που εξαφανίζεται με γρήγορους ρυθμούς».

Ξέρει βέβαια ότι το έργο του δεν θα σώσει αυτές τις φυλές από την εξαφάνιση και την απειλή από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ελπίζει όμως ότι θα τους βοηθήσει να κρατήσουν τις παραδόσεις τους και να διατηρήσουν ζωντανές τις φυλές τους.

«Θέλω να δείξω ότι αυτές οι φυλές είναι ήδη πλούσιες, ότι έχουν κάτι που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν. Θα ήθελα να τους δείξω ότι η δυτική σύγχρονη κοινωνία δεν είναι τόσο καθαρή και δεν αποτελεί πηγή έμπνευσης, όπως ο δικός τους πολιτισμός και αξίες και επομένως δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να επιδιώκουν» είπε ο Νέλσον στο Feature Shoot.

«Παρ’ όλο που γνωρίζω ότι οι φωτογραφίες μου δεν μπορούν να αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνιση των φυλών, ελπίζω ειλικρινά ότι βοηθούν στη συνειδητοποίηση ότι αν σεβαστούμε το φυσικό τους περιβάλλον και τον τρόπο ζωής τους, θα μπορούσαν να διατηρηθούν για παραπάνω χρόνο. Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα οπτικό ντοκουμέντο που να θυμίζει στις επόμενες γενιές, την ομορφιά ενός καθαρού και τίμιου τρόπου ζωής» πρόσθεσε ο Νέλσον. Ας δούμε μερικές από τις φωτογραφίες.


Χίμπα: Οι Χίμπα ζουν στις άγονες περιοχές της βόρειας Ναμίμπια στην Αφρική και καταφέρνουν να επιβιώνουν διατηρώντας κοπάδια από βοοειδή.
photo



Γυναίκα από τη φυλή των Μάορι της Νέας Ζηλανδίας.
photo



Μάορι: Τo τατουάζ είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού των Μάορι της Νέας Ζηλανδίας. Πιστεύεται πως μετανάστευσαν εκεί από την ανατολική Πολυνησία κατά το τελευταίο μέρος της 1ης χιλιετίας.
photo




Λαντάκ: Οι άνθρωποι της φυλής αυτής κατοικούν στις ψυχρές περιοχές της βόρειας Ινδίας, σε μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Τζαμού και Κασμίρ.
photo


Βανουάτου: Πολεμιστές των νησιών Βανουάτου στο νότιο Ειρηνικό, δυτικά των νησιών Φίτζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου