Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Τεράστια σύγκρουση μετεωρίτη-Σελήνης κατέγραψαν οι αστρονόμοι



Η λάμψη από την έκρηξη ήταν τόσο δυνατή, που ήταν ορατή και και από τη Γη

Τη στιγμή, που ένας αστεροειδής συντρίβεται στην επιφάνεια της Σελήνης, κατέγραψαν οι Ισπανοί αστρονόμοι τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Ο μετεωρίτης είχε μέγεθος ψυγείου και η λάμψη από την έκρηξη - που κράτησε 8 δευτερόλεπτα - ήταν τόσο δυνατή, που ήταν ορατή και από τη Γη.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 ο Χοσέ Μαρία Μαδιέδο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουέλβα, παρατηρούσε με δύο τηλεσκόπια τη Σελήνη όταν διέκρινε μια λάμψη στη Θάλασσα των Νεφών (Μάρε Νούμπιουμ στα λατινικά), έναν κρατήρα αποτελούμενο από στερεοποιημένη λάβα. Η λάμψη ήταν τόσο φωτεινή όσο ο πολικός αστέρας και ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού από τη Γη, σύμφωνα με τη βρετανική Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία (RAS) που ανακοίνωσε το γεγονός αυτό στο μηνιαίο ενημερωτικό έντυπό της.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ισπανού αστρονόμου και των συναδέλφων του, ο αστεροειδής είχε βάρος περίπου 400 κιλά και διάμετρο μεταξύ 60-140 εκατοστών ενώ η ταχύτητά του, τη στιγμή της πρόσκρουσης, έφτανε τα 60.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Λόγω της μεγάλης ταχύτητάς του ο αστεροειδής εξαερώθηκε τη στιγμή της σύγκρουσης, δημιουργώντας έναν κρατήρα διαμέτρου 40 μέτρων. Η λάμψη που παρατηρήθηκε στη Γη οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίας που προκλήθηκαν κατά την πρόσκρουση.

Σε αντίθεση με τον δορυφόρο της, η Γη προστατεύεται από την ατμόσφαιρά της και οι μετεωρίτες παρόμοιου μεγέθους με αυτόν που έπληξε τη Σελήνη καίγονται προτού να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Δείτε το σπάνιο φαινόμενο στο βίντεο του Πανεπιστημίου της Ουέλβα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου