Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Σωτήριος ιστός αράχνης


Το απίστευτο φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2010 και καταγράφηκε ως μία από τις πλέονασυνήθιστες συμπεριφορές στο ζωικό βασίλειο.


 Στην επαρχία Σίντυ του Πακιστάν οι κάτοικοι είχαν πληγεί από τρομερές υδατοπτώσεις, οι βροχές με κατακλυσμιαία μορφή αναστάτωσαν με πρόδηλους κινδύνους το βιος τους. Μέσα σε μία εβδομάδα οι κρουνοί των μουσώνων έβρεξαν υετό μιας δεκαετίας,
ενόσω τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσίαζαν στης TV τη νωχέλεια, στα χλιδάτα σαλόνια μας, ένα ακόμη ντοκιμαντέρ -νομίζαμε. Οι συνάνθρωποί μας στο ασιατικό έδαφος καταρρακώνονταν μέσα στην χειμαρώδη απελπισία, κι εμείς χάσκαμε ψιλοαδιάφοροι. Οι πλημμύρες που συνέτρεξαν ήταν καθοριστικές για τα σπαρτά, μα κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει όσα έβλεπαν τα μάτια τους.

Ενόσω το καιρικό σύμπτωμα κορυφωνόταν οι περιοχές που υπέστησαν τις φοβερές νεροποντές είχαν την έκταση περίπου της Αγγλίας. Αχανή εδάφη είχαν μετατραπεί πλέον σε μια λασπώδη μάζα και πέρα από το οικονομικό κραχ που επηρέασε περισότερους από 20 εκατ. πολίτες, χάθηκαν περισσότερες από 2.000 ψυχές παρασυρμένες από το οργισμένο υγρό στοιχείο.




Εκείνες ακριβώς τις στιγμές που ο άνθρωπος παραδίνονταν στο ανηλεές χτύπημα, αμέτρητες μικρές αρχνούλες έκαναν το παν για να αγκιστρωθούν στην επιβίωση. Με εξαντλητικούς ρυθμούς εργάζονταν αδιάκοπα για να τυλίξουν σε έναν πληθωρικό ιστό μεγάλα δένδρα πέρα ως πέρα. Χωρίς να έχουν επιδείξει ποτέ στο παρελθόν ανά την υφήλιο ανάλογη τεχνοτροπία, τα ζωύφια αποφάσισαν να κτίσουν, χιλιοστό-χιλιοστό, ένα καταφύγιο ζωής, τιτάνιο για τα μεγέθη τους, πρωτόγνωρο ως συμπεριφορά.

Τεράστια δένδρα με δεκάμετρα κλαριά μετατράπηκαν σε ζωντανά κουκούλια. Αποικίες ολόκληρες με μιλιούνια από τα οκτάποδα αρθρόποδα μετέτρεψαν τις παγίδες θανάτου που συνήθως στήνουν, σε μία απίστευτη ασπίδα ζωής, μια αδιάβροχη κουβέρτα ελπίδας.










Το παράδειγμα εύγλωττο, η μίμηση για τα εξελιγμένα θηλαστικά φαντάζει αδύνατη. Με συνεργατικότητα, με αφοσίωση, με αυταπάρνηση, ακατανόητα πώς συνεννοημένες, μικρές μικρότερες μεγάλες αράχνες έδωσαν πάσα ικμάδα τους για την κοινή σωτηρία. Χωρίς γκρίνιες, δίχως κόμματα και τραπεζίτες, άνευ εθνοσωτήριων ρητορειών από χείλη φαύλων, έσκυψαν στον αγώνα για να γυρίσει ο ήλιος τους. Δεν χρειάστηκαν σοφίες και πολυσπουδαγμένοι αναλυτές για να αντιληφθούν πως το ακαριαίο σύνθημα είναι στο ΜΑΖΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου