Η τοποθεσία ονομαζόταν κάποτε Πανέας / Paneas βρίσκεται στο σημερινό φυσικό καταφύγιο Banias.
(Είναι γνωστό ότι το κατάφυτο φυσικό καταφύγιο , μέρος της Αρχής Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ, υπήρξε ιερός χώρος για διαφορετικές θρησκείες κατά τη διάρκεια των χιλιετιών. Ο Έρλιχ εξηγεί ότι το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή ονομάζεται «Μπανιάς», που δηλώνει Παν.)
Μια επιγραφή στον ηφαιστειακό βωμό από βασάλτη δείχνει ότι ήταν αφιερωμένος στον Πάνα Ηλιοπολίτη, μια ελληνική θεότητα με τα χαρακτηριστικά του Πάνα και του Δία.
«Ο τοίχος είναι φτιαγμένος από μικρές απλές πέτρες και υπάρχει αυτή η μεγάλη μεγάλη πέτρα», είπε ο Adi Erlich από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα.
Το σκάλισμα ήταν τοποθετημένο στον τοίχο για να μην φαίνεται μέσα στην εκκλησία, πρόσθεσε.
Η επιγραφή αναφέρει επίσης ότι αφιερώθηκε από τον Αθηναίο, γιο του Σωσίπατρου της Αντιόχειας, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 200 μίλια βόρεια της τοποθεσίας.
Ο Avner Ecker του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, ο οποίος μετέφρασε την επιγραφή, είπε ότι αυτή η απόσταση θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει τη σημασία της πόλης για τη λατρεία του Πάνα, ή ίσως ο Αθηναίος απλώς ευχαριστούσε τον Παν Ηλιοπολίτη για ένα ασφαλές ταξίδι. «Ο εγγραφέας δεν ήταν επαγγελματίας», σημείωσε ο Ecker, καθώς το κείμενο ξεπερνά το πλαίσιο και τα γράμματα μικραίνουν καθώς το κείμενο τρέχει κάτω από την πέτρα.
Τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας του 7ου αιώνα στο φυσικό καταφύγιο Μπανιάς, Ισραήλ. Πίστωση: Αρχή Φύσης & Πάρκων Ισραήλ/ Αρχαιολογική ομάδα Μπανιάς |
ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΨΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου