Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη στις 27 Μαΐου

 Ένας μεγάλος αστεροειδής, ο Asteroid 7335 (1989 JA), διαμέτρου περίπου 1,8 χιλιομέτρων, θα περάσει σε σχετικά κοντινή, αλλά ασφαλή, απόσταση από τη Γη στις 27 Μαΐου.

Ο αστεροειδής αυτός είναι ένας απο τους μεγαλύτερους που έχουν εντοπιστεί να πλησιάζει τον πλανήτη Γη, έχοντας υπερδιπλάσιο μέγεθος από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.Είχε ανακαλυφθεί το 1989 και είναι ένας από τους 2.265 διαστημικούς βράχους που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεωρεί “δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς”.

Ο αστεροειδής θα κάνει στο τέλος Μαΐου την κοντινότερη του διέλευση από τη Γη από τότε που ανακαλύφθηκε, ενώ δεν θα ξαναπλησιάσει τόσο πολύ τουλάχιστον έως το 2914.

Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση τουλάχιστον δεκαπλάσια (4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από εκείνη της Σελήνης από τη Γη. Η διέλευση του θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του από αστρονόμους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Ο εντοπισμός του θα γίνει καλύτερα στο νότιο ουρανό κοντά στον αστερισμό της Ύδρας.Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αστεροειδής ταξιδεύει με 47.200 mph (76.000 km/h)
περίπου . Ο αστεροειδής δεν θα κάνει άλλη  κοντινή πτήση παρά μόνο στις 23 Ιουνίου 2055, όταν θα περάσει ακόμη πιο μακριά από τη Γη, ή περίπου 70 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Αυτός ο αστεροειδής είναι ένας από ένα από τα 29.000 αντικείμενα κοντά στη τ
ροχιά της Γης (NEO) που η NASA παρακολουθεί κάθε χρόνο. Τα NEO αναφέρονται σε οποιοδήποτε αστρονομικό αντικείμενο που διέρχεται περίπου 30 εκατομμύρια μίλια (48 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από την τροχιά της Γης, σύμφωνα με τη NASA. Η πλειοψηφία αυτών των αντικειμένων είναι εξαιρετικά μικρά. Το 7335 (1989 JA) μετρά μεγαλύτερο από το 99% περίπου των NEO που ακολουθεί η NASA, είπε ο οργανισμός.

Το 7335 (1989 JA) ταιριάζει επίσης σε μια κατηγορία αστεροειδών που ονομάζεται Apollo-class — η οποία αναφέρεται σε αστεροειδείς που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο ενώ διασχίζουν περιοδικά την τροχιά της Γης, ανέφερε προηγουμένως το Live Science. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν περίπου 15.000 τέτοιους αστεροειδείς.

Η NASA παρακολουθεί στενά NEO όπως αυτό και πρόσφατα ξεκίνησε μια αποστολή για να ελέγξει εάν δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς θα μπορούσαν κάποια μέρα να εκτραπούν από μια πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Τον Νοέμβριο του 2021, η NASA εκτόξευσε ένα διαστημόπλοιο που ονομάζεται Double Asteroid Redirection Test (DART), το οποίο θα συγκρουστεί μετωπικά στον αστεροειδή Dimorphos πλάτους 525 ποδιών (160 μέτρα) το φθινόπωρο του 2022. Η σύγκρουση δεν θα καταστρέψει τον αστεροειδή, αλλά μπορεί να αλλάξει ελαφρώς την τροχιακή διαδρομή του βράχου, ανέφερε προηγουμένως το Live Science.


                     https://erevnw.blogspot.com/2022/05/27.html

ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

https://vervetimes.com

https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου