Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Κάτι «μαγικό» φαίνεται ότι συμβαίνει τις μέρες του χειμερινού ηλιοστασίου στον Τύμβο Καστά, στο εμβληματικό μνημείο της Αμφίπολης.




Σύμφωνα με τη μελέτη ιδιώτη ερευνητή αρχαιοαστρονομίας, που επαληθεύεται κι από την ανασκαφική ομάδα του Τύμβου, το μνημείο είχε κατασκευαστεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο και προσανατολισμό, ώστε τις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου -και μόνο αυτές- το φως του ηλίου να εισέρχεται μέσα στον τύμβο και να «λούζει» ολόκληρο το μνημείο, μέχρι και την τελευταία αίθουσα





Είναι από τις εξαιρετικά σπάνιες φορές που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και παρατηρήσεις, συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μνημείο του ελλαδικού χώρου. Το φαινόμενο συμβαίνει σε σπουδαία μνημεία όπως το Stonehedge της Αγγλίας, όπου κάθε χρόνο αυτές τις μέρες συρρέουν πλήθη κόσμου για να το παρατηρήσουν, οι πυραμίδες της Αιγύπτου και άλλα.


Πρόκειται για ένα στοιχείο που βοηθάει τους αρχαιολόγους να κατανοήσουν περισσότερο τον ρόλο του Τύμβου Καστά, ο οποίος υπερβαίνει αυτόν ενός μεγάλου ταφικού μνημείου, αλλά σύμφωνα με θεωρήσεις θα μπορούσε να αποτελεί και εμβληματικό χώρο λατρευτικών εκδηλώσεων.

Η «ηλιολατρεία», άλλωστε, αποτελεί κάτι κοινό για τους αρχαίους πολιτισμούς σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.


Στον Τύμβο Καστά, σύμφωνα με την έρευνα του Θανάση Φουρλή, ο οποίος μελέτησε πάρα πολλές ώρες τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής και την αρχαία αστρονομία, τα οποία συνέδεσε με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τους χάρτες και τις φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει το υπουργείο Πολιτισμού.
 Με ακριβείς μαθηματικούς υπολογισμούς και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, διαπίστωσε ότι οι ακτίνες του ηλίου, την ανατολή του χειμερινού ηλιοστασίου, αφού αρχικά «χαιρετούν» τον περίφημο λέοντα που βρισκόταν στην κορυφή, στη συνέχεια πλημμυρίζουν όλους τους εσωτερικούς χώρους του τύμβου.

  


Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Φουρλής έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έρευνες, κάποιες εκ των οποίων τις έχει παρουσιάσει στο Πολυτεχνείου του Μιλάνο. Είναι επίσης μέλος στην Ιταλική Εταιρεία Αρχαιοαστρονομίας.

    


  


Οι υπολογισμοί αυτοί του Θανάση Φουρλή έχουν προταθεί σε συνέδρια αρχαιοαστρονομίας και αρχαιολογίας της Ιταλίας, όπου διέμενε μέχρι πρόσφατα ο ερευνητής, στη συνέχεια όμως επιβεβαιώθηκαν και από την ανασκαφική ομάδα.

 


Δείτε τη συνέντευξη του Θανάση Φουρλή στο iefimerida.gr:


Ο γνωστός αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, υπεύθυνος στις ανασκαφές για την αρχιτεκτονική του μνημείου, παρατήρησε το φαινόμενο μέσα στις ταφικές αίθουσες και παρουσίασε μάλιστα τα συμπεράσματά του και εντυπωσιακές φωτογραφίες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιστημονικό συνέδριο.





«Τις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου το φως μπαίνει μέχρι το εσωτερικό του τύμβου μέχρι και τις Καρυάτιδες. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο τύμβος κατασκευάστηκε και για κάποιες εκδηλώσεις τις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου.


Ο βασικός του χαρακτήρας είναι ένα στρατιωτικό ηρώο, όμως αυτός μετασχηματίζεται στο πέρασμα του χρόνου. Ο αρχικός χαρακτήρας του χώρου θα λέγαμε ότι είναι Δελφικός (λατρεία Απόλλωνα και Διονύσου) και στη συνέχεια γίνεται Ελευσίνιος. 
Ο χαρακτήρας αυτός καταργήθηκε όταν έγινε η ταφή στον τελευταίο θάλαμο, άγνωστο το γιατί», αναφέρει ο Μιχάλης Λεφαντζής στην ομιλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου