Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Στην Κρήτη οι αρχαιότερες πατημασιές προγόνων του ανθρώπου






Οι αρχαιότερες γνωστές πατημασιές προγόνων του ανθρώπου, οι οποίες είχαν αρχικά ανακαλυφθεί στην Κρήτη το 2002, έχουν ηλικία 6,05 εκατομμυρίων ετών, είναι δηλαδή περίπου 0,35 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

   


Τα απολιθωμένα ίχνη όρθιας βάδισης ανακαλύφθηκαν στην ακτή στο χωριό Τράχηλος, κοντά στο Καστέλι Κισσάμου της δυτικής Κρήτης.

Οι ερευνητές από Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Αγγλία και Αίγυπτο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», με επικεφαλής τους Ούβε Κίρσερ και Μαντελάιν Μπέμε του Κέντρου Σένκεμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, χρησιμοποίησαν γεωφυσικές και μικροπαλαιοντολογικές μεθόδους για να κάνουν ακριβή χρονολόγηση.

«Τα ίχνη είναι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα από τα ίχνη που αποδίδονται στον Αυστραλοπίθηκο αφαρένσις (Λούσι) από το Λαέτολι της Τανζανίας», δήλωσε ο δρ Κίρσερ.

Οι πατημασιές της Κρήτης έχουν περίπου την ίδια ηλικία με τα απολιθώματα (όχι πατημασιές) του είδους Orrorin tugenensis από την Κένυα, που βάδιζε όρθιος.

Πριν έξι εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη συνδεόταν με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Πελοποννήσου.

Όπως ανέφερε η δρ Μπέμε, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια σύνδεση ανάμεσα στον δημιουργό των ιχνών βάδισης και στον πιθανώς προ-άνθρωπο Γκρεκοπίθηκο».

Πριν μερικά χρόνια είχαν βρεθεί στην Αττική τα απολιθώματα ενός άγνωστου προ-ανθρώπινου είδους (Graecopithecus freybergi), τα οποία χρονολογούνται πριν από περίπου 7,2 εκατομμύρια χρόνια.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει επίσης πρόσφατη έρευνα των ίδιων Γερμανών επιστημόνων του Τίμπινγκεν, σύμφωνα με την οποία πριν έξι εκατομμύρια χρόνια η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή χωρίζονταν από την υγρή Ανατολική Αφρική από μια σχετικά στενή έκταση της Σαχάρας.

Η γεωχημική ανάλυση του εδάφους της ακτής της Κρήτης, ηλικίας έξι εκατ. ετών, δείχνει ότι σκόνη της ερήμου από τη Βόρεια Αφρική είχε μεταφερθεί εκεί από τους ανέμους.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι πρόσφατες παλαιοανθρωπολογικές έρευνες δείχνουν πως ο αφρικανικός πίθηκος Σαχελάνθρωπος δεν βάδιζε όρθιος σε δύο πόδια, ενώ ο Orrorin tugenensis της Κένυας, ο οποίος έζησε πριν από 6,1 έως 5,8 εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε ο αρχαιότερος προ-άνθρωπος στην Αφρική, ο οποίος πιθανώς εξελίχτηκε ανεξάρτητα από έναν Ευρωπαίο προ-άνθρωπο, όπως εκείνον της Κρήτης.

Στη μελέτη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Αθανάσιος Αθανάσιου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στην Αθήνα και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης δρ Χαράλαμπος Φασουλάς.
Έχουν κλαπεί δέκα πετρώματα

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 ορισμένα από τα αποτυπώματα από τα απολιθωμένα ίχνη βάδισης που είχαν βρεθεί το 2002 από Πολωνό παλαιοντολόγο, αφαιρέθηκαν από άγνωστους δράστες.
 
  


H κλοπή είχε διαπιστωθεί από πολίτη που επισκέφθηκε το σημείο ο οποίος και ενημέρωσε τις Αρχές.

Στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης διαπίστωσαν ότι είχαν αφαιρεθεί δέκα από τα περίπου 40 πετρώματα.
--------------------------------------------



Οι εξελικτικοί έρχονται αντιμέτωποι με μια διαμάχη 1 , 2 με την ανακάλυψη «ανθρώπινων» απολιθωμάτων που φέρεται ότι έγιναν πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια στον Τράχηλο στο νησί της Κρήτης στη Μεσόγειο.

Γιατί μια διαμάχη; Επειδή σύμφωνα με το εξελικτικό σενάριο εκείνη την εποχή οι ανθρώπινοι πρόγονοί μας βρίσκονταν μόνο στην Αφρική, είχαν πόδια σαν τους πιθήκους αλλά δεν περπατούσαν όρθια παρά πολύ αργότερα στην ιστορία. πριν από περίπου 3,6 εκατομμύρια χρόνια. 3

  



Τα ίχνη βρέθηκαν το 2002 από τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Gerard Gierliński. 4 Οι δύο ιχνηλάτες επιφάνειες σαρώθηκαν με λέιζερ για να παραχθεί μια τρισδιάστατη εικόνα και κατασκευάστηκε επίσης ένα εκμαγείο σιλικόνης. Έγιναν επίσης διάφορες μετρήσεις. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κομμάτια κατασκευάστηκαν από έναν «ανθρωποειδές» και σημείωσαν ότι ο δημιουργός του ίχνους «δεν είχε νύχια και ήταν δίποδος, πελματιαία, πενταδάκτυλος και έντονα ανταξονικός». 1

Για τον λαϊκό, αυτό σημαίνει ότι τα αποτυπώματα ήταν πιο πιθανό να έχουν γίνει από ανθρώπινα πόδια από οποιοδήποτε άλλο πλάσμα.…

Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση επειδή το ανθρώπινο πόδι παρουσιάζει εκπληκτικό σχέδιο μεταξύ των 26 οστών του, όπως η ικανότητα να απορροφά τους κραδασμούς και να κάμπτεται στο μέσο του ποδιού και να σπρώχνεται. 

Και όπως είπε ένας από τους συγγραφείς:
«Τα ανθρώπινα πόδια έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό σχήμα, διαφορετικό από όλα τα άλλα ζώα της ξηράς. Ο συνδυασμός μιας μακριάς σόλας, πέντε κοντών ποδιών προς τα εμπρός χωρίς νύχια και ενός hallux («μεγάλο δάχτυλο») που είναι μεγαλύτερο από τα άλλα δάχτυλα, είναι μοναδικός»

Παρά το συμπέρασμα ότι τα κομμάτια είναι πιθανότατα ανθρώπινα, οι συγγραφείς συνεχίζουν να προειδοποιούν:
… αναφέρουμε ένα παράδειγμα των προκλήσεων της εξαγωγής τέτοιων συμπερασμάτων όταν οι συνέπειες έρχονται σε αντίθεση με τις συμβατικές απόψεις για την ανθρώπινη εξέλιξη…

Η φράση «οι συνέπειες έρχονται σε αντίθεση με τις συμβατικές απόψεις για την ανθρώπινη εξέλιξη» είναι ένα βασικό σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη, επειδή οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε πρόταση ότι οι προκλήσεις αποδεκτές «γεγονός» αντιμετωπίζονται με καχυποψία — τουλάχιστον.

Όπως παρατήρησε ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη:
«Αν η ερευνητική κοινότητα της ανθρώπινης προέλευσης θα δεχτεί τα απολιθώματα ως πειστικές αποδείξεις της παρουσίας ανθρωπίνων στο Μειόκαινο της Κρήτης, μένει να φανεί»

             erevnw.blogspot.com




ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου