Αν προσπαθήσουμε να φανταστούμε την ακριβή θέση μας στο σύμπαν θα μας φανεί πολύ δύσκολο. Το να χαρτογραφηθεί όμως η θέση αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επιστήμονες.
Προσπαθώντας οι ειδικοί να καταλάβουν τον ακριβή αριθμό των γαλαξιών, κατέληξαν στην άποψη ότι υπάρχουν περίπου 100 – 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο γνωστό σύμπαν, αλλά το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο, διότι όλα όσα ξέρουμε για το σύμπαν δεν είναι παρά μονάχα ένα κλάσμα απ ότι υπάρχει στην πραγματικότητα εκεί έξω.
Έτσι, μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να χαρτογραφήσει τη συμπαντική γειτονιά μας συλλέγοντας δεδομένα για περισσότερους από 8.000 γαλαξίες που βρίσκονται κοντά στο δικό μας. Εργάστηκαν πολύ σκληρά και για να πάρουν μια ιδέα του κοσμικού χάρτη που μας περιβάλλει, χαρτογράφησαν ξέχωρα την θέση του κάθε γαλαξία με τις κινήσεις του στο διάστημα.
Εκείνο που ανακάλυψαν είναι ότι ο δικός μας Γαλαξίας είναι μέρος ενός γιγάντιου συστήματος που κόβει την ανάσα. Ενός συστήματος που «κρατά» μαζί μια σειρά από διαφορετικούς γαλαξίες, γι αυτό ονομάστηκε «Υπερσμήνος» γνωστό και ως «Super Cluster».
Ίσως όμως η ακόμη μεγαλύτερη ανακάλυψη είναι το γεγονός ότι εντόπισαν «κάτι» στο σύμπαν, που τραβάει τον Γαλαξία μας μαζί με άλλους γαλαξίες προς «αυτό» με μια εκπληκτική ταχύτητα 22 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα! Αυτή η άγνωστη δύναμη γνωστή πλέον ως «Μεγίστη Έλξη» (Great Attractor) έλκει τον Γαλαξία μας κι οτιδήποτε γύρω από αυτόν, προς ένα συγκεκριμένο σημείο στο διάστημα, το οποίο εντοπίζεται περίπου 250 έτη φωτός μακριά. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η Έλξη είναι μια «βαρυτική ανωμαλία» που βρίσκεται στο κέντρο του Υπερσμήνους Λανιακέας (Laniakea).
Επιπλέον αυτό που προστίθεται στο όλο μυστήριο είναι ότι, η Έλξη αυτή συμβαίνει επίσης να βρίσκεται προς μια κατεύθυνση στον ουρανό, που ονομάζεται «Ζώνη της Αποφυγής». Προς εκείνη την κατεύθυνση υπάρχει τόσο πολύ σκόνη και αέρια που οι δορυφόροι και τα τηλεσκόπια δεν μπορούν να δουν καθαρά μακριά.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν το σύμπαν είναι ανυπολόγιστα τεράστιο και εμείς δεν είμαστε παρά μόνο ένα μικρό σύστημα που ταξιδεύει στο διάστημα με μια απίστευτα γρήγορη ταχύτητα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου