Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Εντοπίστηκαν μετακινούμενα αέρια αμμωνίας κάτω από τα πολύχρωμα νέφη στην ατμόσφαιρα του Δία

Το ραδιόφωνο χάρτη της περιοχής (άνω χάρτη) δείχνει σύνθετη upwellings και downwellings της αέριας αμμωνίας, που διαμορφώνουν τα πολύχρωμα στρώματα σύννεφο δει στο περίπου αληθινό χρώμα Hubble παρακάτω χάρτη. Φωτογραφία: Michael H. Wong, Imke de Pater (UC Berkeley), Robert J. Σολτ (Παν Μελβούρνη.). Οπτική: NASA, ESA, AA Simon (GSFC), ΜΗ Wong (UC Berkeley), και GS Orton (JPL-Caltech)


Αστρονόμοι στις ΗΠΑ μελέτησαν με ραδιοτηλεσκόπια την ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία, και δημιούργησαν τον πιο ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα «ραδιο-χάρτη» της.










Αυτό που, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτεται για τον γίγαντα αερίου είναι ότι κάτω από τα -ορατά και με γυμνό μάτι- στροβιλιζόμενα πολύχρωμα νέφη, κηλίδες και λωρίδες, κρύβονται αόρατα συνεχώς μετακινούμενα αέρια αμμωνίας.




Οι παρατηρήσεις

Αυτό το gif δείχνει οπτικές εικόνες της επιφάνειας σύννεφα που περιβάλλει τον ισημερινό του Δία - όπως την περίφημη μεγάλη κόκκινη κηλίδα - εναλλάσσονται με νέες λεπτομερείς εικόνες απο ραδιό-εκπιμπές της βαθιάς ατμόσφαιρα (έως 30χλμ κάτω από τα σύννεφα). Credit: Ραδιόφωνο: Robert J. Σολτ (Παν Μελβούρνη.), Imke de Pater και Michael H. Wong



Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια αστρονομίας Ίμκε ντε Πάτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», χρησιμοποίησαν την Πολύ Μεγάλη Συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων Καρλ Γιάνσκι (Karl Janski Very Large Array) του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ραδιοαστρονομίας (NRAO) στο Νέο Μεξικό.

Τα ραδιοτηλεσκόπια μέτρησαν τις ραδιο-εκπομπές από την ατμόσφαιρα του Δία, στη γκάμα ραδιοσυχνοτήτων 4 έως 18 gigahertz ή σε μήκος κύματος 1,7 έως επτά εκατοστών. Μπόρεσαν έτσι να «δουν» σε βάθος έως 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια των νεφών του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, μία ανεξερεύνητη περιοχή, όπου σχηματίζονται αυτά τα νέφη και όπου η ατμοσφαιρική πίεση είναι οκταπλάσια από αυτή της Γης.

Η μελέτη αυτού του είδους θα είναι χρήσιμη και σε άλλους πλανήτες και εξωπλανήτες στο μέλλον. «Στην ουσία, δημιουργήσαμε μια τρισδιάστατη εικόνα του αερίου αμμωνίας στην ατμόσφαιρα του Δία, αποκαλύπτοντας τις ανοδικές και καθοδικές κινήσεις στο εσωτερικό αυτής της ταραχώδους ατμόσφαιρας», δήλωσε η Πτερ.

Οι παρατηρήσεις αυτές είναι επίκαιρες εν όψει της άφιξης στο Δία, στις 4 Ιουλίου, του σκάφους Juno της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο, μεταξύ άλλων, θα μετρήσει την ποσότητα του νερού στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Θα προσπαθήσει επίσης να «δει» ακόμη πιο βαθιά στο εσωτερικό του αεριώδους γίγαντα, έως τον πετρώδη πυρήνα του - αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο. Αμμωνία είχε εντοπισθεί στο Δία αρχικά το 1995, όταν το σκάφος Galileo είχε «βουτήξει» μέσα στην ατμόσφαιρά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου