Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Οι μεγαλύτεροι &βαθύτεροι κρατήρες σε λίμνη βρέθηκαν στη Neuchatel
























Τέσσερις γιγαντιαίοι κρατήρες βρέθηκαν τυχαία στο λασπωμένο δάπεδο μιας από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελβετίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Ερευνητές μελετώντας τη λίμνη Neuchatel για ενδείξεις αρχαίων σεισμών εντόπισαν κρατήρες στη βορειοδυτική ακτή της λίμνης κοντά στα όρη Jura. 
  


Ο μεγαλύτερος κρατήρας έχει 160 μέτρα πλάτος και βάθος περίπου 30 μ. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους και βαθύτερους κρατήρες που βρέθηκαν ποτέ σε λίμνες της Γης,είπαν οι ερευνητές. 

Οι γιγαντιαίοι κρατήρες είναι παρόμοιοι σε μέγεθος και δημιουργήθηκαν από την έκρηξη αερίου-μεθανίου σύμφωνα με ερευνητές από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης.

 Η ομάδα χρησιμοποιούσε πλοίο με σόναρ για να αναζητήσει τα ιζήματα που είχαν διαταραχθεί από τους σεισμούς.
Οι Ελβετικές Άλπεις κατά καιρούς έχουν ταρακουνηθεί από σεισμούς .

Οι επιστήμονες διερευνούν επίσης τον κίνδυνο των σεισμών και κατολισθήσεων-που προκαλούν τσουνάμι σε αλπικές λίμνες. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα τσουνάμι αφάνισαν χωριά κατά μήκος των ακτών και των λιμνών της Γενεύης και της Λουκέρνης, τα τελευταία 1.500 χρόνια. 


 
Οι επιστήμονες έπεσαν τυχαία επάνω σε ένα τεράστιο χαρακτηριστικό που ονόμασαν Chez-le-Bart κρατήρα ("Τρελός κρατήρας»). Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς διαμορφώθηκαν οι κρατήρες, αλλά οι λάκκοι εμφανίζονται περιστασιακά να εξαπλώνονται, ίσως βίαια, αναφέρουν οι ερευνητές.

Εκρήξεις λάσπης πιθανόν άφησαν πίσω διακριτικά στρώματα από ιζήματα που μοιάζουν με ηφαιστειακές ροές λάβας.
 Οι δευτερογενείς επιπτώσεις συνέβησαν τουλάχιστον τέσσερις φορές τα τελευταία 12.000 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη.
 Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου λάσπης στο ''Τρελό κρατήρα'' συνέβη 1.600 χρόνια πριν.
Σήμερα, ο κρατήρας είναι γεμάτος με πολτό από υγρή λάσπη. Το μείγμα νερού και ιζημάτων κρύβει ένα βαθύ ρήγμα που διαπερνά σχεδόν 60 μέτρα κάτω προς το υποκείμενο βράχο. Το νερό αναβλύζει μέσα από τη ρωγμή που κρατά τη λάσπη σε κίνηση.
 Η ομάδα διεξήγαγε λεπτομερείς έρευνες του νερού και ιζημάτων μέσα και γύρω από τους κρατήρες.
 Τα αποτελέσματα δείχνουν αυτά τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που συνδέονται με το καρστικό σύστημα των βουνών Jura, χαρακτηρίζεται από ένα υπόγειο δίκτυο με ασβεστολιθικά σπήλαια και ρωγμές
 Ο ίδιος ασβεστόλιθος κρύβεται κάτω από τη λίμνη, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα υπόγεια ύδατα αναβλύζουν στους κρατήρες μέσω ρωγμών στο ασβεστολιθικό πέτρωμα. Τουλάχιστον ένα κρατήρας επικαλύπτει άμεσα ένα μεγάλο ενεργό ρήγμα. 

Για παράδειγμα, το νερό στο εσωτερικό του ''Τρελού κρατήρα'' είναι 8,4 βαθμούς Κελσίου, αλλά το γύρω νερό της λίμνης είναι πιο κρύο. 

Πηγή- Geophysical Research Letters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου