Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ερευνητές κατάφεραν να αναπαραγάγουν τη φωνή απο τις τρομακτικές κούκλες του Τόμας Εντισον



Πριν λίγο καιρό, σήκωσε αντιδράσεις και ανησυχίες η παρουσίαση της Hello Barbie, της κούκλας που ηχογραφεί τα παιδιά που της μιλάνε και τους απαντάει ανάλογα χρησιμοποιώντας μία βάση δεδομένων. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι τις πρώτες κούκλες που μιλάνε δημιούργησε ο Τόμας Εντισον το 1890.




Τις κούκλες δημιούργησε και παρήγαγε η εταιρεία του Εντισον που δημιούργησε και τον φωνόγραφο, ωστόσο δε γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία στην αγορά. Και μπορεί οι ανατριχιαστικές φωνές τους να ήταν απλώς ένα πρώτο δειλό βήμα στην εξέλιξη των παιχνιδιών, όμως στην πραγματικότητα ήταν μια καινοτομία ορόσημο που καθόρισε την ιστορία και την τεχνολογία της ηχογράφησης, αν όχι και του παιχνιδιού.

Οι συλλέκτες Εντισον Ρόμπιν και Τζόαν Ρολφς έχουν δύο από αυτές τις σπάνιες κούκλες του Εντισον, οι οποίες για χρόνια κάθονταν σιωπηλές σε μία βιτρίνα, χωρίς να έχουν ποτέ ακούσει τη φωνή τους.

Πρόσφατα όμως ένα κυβερνητικό εργαστήριο ανέπτυξε την κατάλληλη μέθοδο για να αναπαράγει τις φωνές της κούκλας χωρίς να καταστρέψει την ηχογράφηση της.

Σύμφωνα με τους New York Times, η διαδικασία χρησιμοποιεί ένα μικροσκόπιο που δημιουργεί εικόνες από τις χαρακιές στην κασέτα με κάθε λεπτομέρεια. Με μεγάλη ακρίβεια, ένας υπολογιστής μετατρέπει τις χαρακιές σε ήχους. Ετσι οι σπάνιες αυτές κούκλες μπορούσαν να μιλήσουν ξανά.

«Ο φόβος μας ήταν ότι δεν θέλαμε να βλάψουμε αυτά τα αρχεία. Δεν θέλαμε να βάλουμε βελόνα πάνω τους. Τώρα έχουμε την τεχνολογία για να τις ακούσουμε με ασφάλεια» δήλωσε ο Τζέρι Φάμπρις, η επιμελητής του εργαστηρίου Τόμας Εντισον στο Γουέστ Ορεντζ. «Πρόκειται για ήχους από τα βάθη της ιστορίας που δεν περίμενα να ακούσω στη διάρκεια της ζωής μου» προσθέτει.

Οσο για το πώς ακούγονται αυτές οι κούκλες; Ας πούμε απλά ότι είναι κατανοητό γιατί τα μικρά κορίτσια του 1890 δεν τις ήθελαν ιδιαίτερα. Η φωνή τους δεν θυμίζει τόσο παιδικό παιχνίδι, όσο σάουντρακ ταινίας τρόμου. Αλλά αν το δούμε χρονολογικά και ιστορικά, αυτές οι κούκλες πραγματικά έχουν κάτι να πουν.

Ακούστε τις φωνές τους να τραγουδάνε ένα νανούρισμα , το Twinkle Twinkle Little Star και το There was a Little Girl


ΠΗΓΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου