Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Νορβηγία: Μνημείο για τις μάγισσες που κάηκαν το Μεσαίωνα



Επίσημη συγνώμη για 91 μάγισσες που κάηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αποτελεί το μνημείο που φτιάχτηκε στο χωριό Vardø.


Το μικρό χωριό γνωστό και ως πρωτεύουσα των μαγισσών της Νορβηγίας βρίσκεται στο βόρειο άκρο της χώρας πολύ κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Στην Ευρώπη οι διώξεις κατά της μαγείας είχαν ως αποτέλεσμα το μαρτυρικό θάνατο 40.000 ανθρώπων. Στο Vardø μεταξύ τους 1593 και του 1962 έγιναν οι δίκες περίπου 140 ατόμων με την κατηγορία της μαγείας.

Από αυτούς τουλάχιστον 91 καταδικάστηκαν στην πυρά και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Παρότι το νούμερο φαίνεται μικρό αν λάβει κανείς υπόψη την αραιή κατοίκηση της χώρας θα καταλάβει πως πρόκειται για μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ιστορικό Liv Helene Willumsen, εκείνη την εποχή επικρατούσε η θεωρία ότι το "κακό" βρίσκεται στο Βορρά και ότι η πύλη της Κόλασης βρίσκεται εκεί. Μόλις το 2011 τα θύματα των διώξεων αναγνωρίστηκαν επισήμως ως τέτοια. Το μνημείο κατασκευάστηκε στο σημείο που πιστεύεται ότι γίνονταν οι εκτελέσεις. Φέρει την υπογραφή δύο πασίγνωστων καλλιτεχνών, του αρχιτέκτονα Peter Zumthor και της Louise Bourgeois.


ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου