Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτυονία: Ζητάει παρέμβαση της Ελλάδας στις κινήσεις της Ρουμανίας κατά των Βλάχων της Αλβανίας


Επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια κ.α., απέστειλε η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτυονία, ζητώντας την προσοχή και την παρέμβαση της Ελλάδας, στη μεθοδική προσπάθεια της Ρουμανίας να προσεταιριστεί τους Βλαχόφωνους Έλληνες της Αλβανίας, ενόψει της πληθυσμιακής απογραφής στη γειτονική χώρα.
«Εν’ όψει της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, πληροφορηθήκαμε ότι σημειώνεται μία έντονη κινητικότητα από την πλευρά της Ρουμανίας με στόχο τους βλαχόφωνους Έλληνες τους οποίους προσπαθεί ν’ αποκόψει από την ρωμιοσύνη και να τους εντάξει στους απόδημους Ρουμάνους. Οι Βλάχοι/Αρμάνοι ουδέποτε αποτέλεσαν τμήμα της διασποράς του ρουμάνικου έθνους. Οι Βλάχοι/Αρμάνοι, πολίτες σήμερα της Αλβανίας, έχουν πατρίδα, έχουν τόπο καταγωγής και ιστορικής αναφοράς και αυτός είναι τα χώματα της ελληνικής Πίνδου» αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως: «Όταν η Ρουμανία, οι προαιώνιοι συνεργάτες της και οι περιθωριακοί τυχοδιώκτες στους οποίους στηρίζεται, κατάλαβαν ότι δεν μπορούν ν’ αποδείξουν άλλη καταγωγή για τους Βλάχους/Αρμάνους, που σήμερα είναι πολίτες της Αλβανίας πέρα από την αδιαμφισβήτητη ελληνική, ξεκίνησαν να παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, αυτό της υποτιθέμενης διάσωσης της «βλάχικης γλώσσας» στοχεύοντας στον συναισθηματισμό τους για την φθίνουσα πορεία της λόγω αλλαγής των συνθηκών ζωής».Στην ανακοίνωση η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτυονία αναφέρει τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια η Ρουμανία, με την ίδρυση και ενίσχυση ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Αλβανία, με στόχο τους βλαχόφωνους Έλληνες προκειμένου να τους προσεταιριστεί ως … Ρουμάνους, εκδίδοντας μάλιστα και «εγχειρίδιο εκμάθησης της αρομάνικης δηλ. «βλάχικης γλώσσας». Αναφέρει συγκεκριμένα :


“Το «Departamentul pentru Romanii de pretutindeni”, τμήμα του ΥΠ.ΕΞ. Ρουμανίας για τους απόδημους Ρουμάνους, ίδρυσε στην Αλβανία τη Μ.Κ.Ο.
“Harriet Martineau”, ενέργεια η οποία είναι αποδεκτή ως το σημείο, που διαχειρίζεται υποθέσεις των αποδήμων Ρουμάνων είναι δικαίωμά της.
Όμως με αυτό το πρόσχημα άρχισε το προσφιλές της παιχνίδι να μπερδεύει σκόπιμα τις έννοιες αρουμούν και ρουμούν με σκοπό να ξεγελάσει τους βλαχόφωνους της Αλβανίας.

Το εν λόγω τμήμα του ΥΠ.ΕΞ Ρουμανίας εξέδωσε ένα εγχειρίδιο εκμάθησης της αρομάνικης δηλ. «βλάχικης γλώσσας», την οποία θεωρεί διάλεκτο της ρουμανικής, με ρουμάνικο αλφάβητο και το μοιράζει στις βλαχόφωνες κοινότητες της ελληνική μειονότητας Αλβανίας, υποσχόμενη υποτροφίες και χρηματοδοτήσεις για σπουδές στην Ρουμανία σε όσους δηλώνουν «βλάχικης/αρομάνικης» καταγωγής. 

Η κίνηση αυτή ανακαλεί στη μνήμη μας κάτι ανάλογο, που συνέβη στις αρχές του 20ου αιώνα όταν μοίραζε χρυσές λίρες στους βλαχόφωνους της Πίνδου για να στέλνουν τα παιδιά τους στα ρουμάνικα σχολεία και όχι στα Ελληνικά!».

Ζητώντας την παρέμβαση της Ελλάδας, η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτυονία, επισημαίνει πως η Ρουμανία έχει δικαίωμα ν’ ασχολείται με τους Ρουμάνους του εξωτερικού. «Όταν όμως προσπαθεί να παραπλανήσει Βλάχους/Αρμάνους και να τους εντάξει στην δική της διασπορά, αυτό δεν είναι ούτε δικαίωμά της ούτε και θεμιτό και αυτό προσπαθεί να πετύχει μοιράζοντας αυτό το βιβλίο σε βλαχόφωνους της Αλβανίας.


Με το συγκεκριμένο βιβλίο κανείς δεν θα μάθει τα βλάχικα των προγόνων του αλλά στην ουσία ρουμάνικα και είναι πρόφαση για δημιουργία βλάχικης/αρομάνικης μειονότητας στην Αλβανία κατά το πρότυπο γειτονικής χώρας δηλαδή διάσπαση της Ελληνικής μειονότητας σε ελληνόφωνους και βλαχόφωνους, άρα εξασθένιση της δύναμης του Ελληνισμού!
Ουδέποτε υπήρξε έθνος Βλάχων/Αρμάνων, ούτε κράτος» τονίζει η ανακοίνωση.

Η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία, με έδρα το Μέτσοβο, αποτελεί τριτοβάθμιο όργανο με μέλη συλλόγους Βλάχων απ’ όλο τον κόσμο και βασικό κορμό την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, με στόχο είναι να φέρει εγγύτερα το σύνολο των Ελλήνων βλαχόφωνης καταγωγής της υφηλίου, δημιουργώντας μονιμότερους δεσμούς με το μητροπολιτικό κέντρο και κοιτίδα του βλαχόφωνου ελληνισμού, την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου