Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Το φαίνομενο θαλάσσιος καπνός (sea smoke):



ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ SEA SMOKE ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 18/1/2021


 




 Τι είναι το φαίνομενο θαλάσσιος καπνός (sea smoke): :



Ο καπνός της θάλασσας , ο παγετός ,  ή ομίχλη ατμού  είναι ομίχλη που σχηματίζεται όταν πολύ κρύος αέρας κινείται πάνω από ζεστό νερό. Ο καπνός της Αρκτικής θάλασσας  είναι ο καπνός της θάλασσας που σχηματίζεται σε μικρά κομμάτια ανοιχτού νερού σε θαλάσσιο πάγο .

Σχηματίζεται όταν ένας ελαφρύς άνεμος πολύ κρύου αέρα αναμιγνύεται με ένα ρηχό στρώμα κορεσμένου ζεστού αέρα ακριβώς πάνω από το θερμότερο νερό. Ο θερμότερος αέρας ψύχεται πέρα ​​από το σημείο δρόσου και δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τόσο πολύ υδρατμούς , έτσι η περίσσεια συμπυκνώνεται . Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με το «ατμό» που παράγεται πάνω από ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ζεστό ρόφημα, ή ακόμα και ένα άτομο που ασκεί.

Ο καπνός της θάλασσας έχει ταραχώδη εμφάνιση και μπορεί να σχηματίζει σπειροειδείς κολώνες.  Συνήθως δεν είναι πολύ υψηλό και οι παρατηρήσεις στα πλοία συνήθως βλέπουν πάνω του (αλλά τα μικρά σκάφη μπορεί να έχουν πολύ κακή ορατότητα) επειδή η ομίχλη περιορίζεται στο στρώμα ζεστού αέρα πάνω από τη θάλασσα. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί στήλες καπνού στη θάλασσα ύψους 20-30 m (70-100 ft). 

 Επειδή αυτός ο τύπος ομίχλης απαιτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αέρα, είναι ασυνήθιστο σε εύκρατα κλίματα, αλλά είναι συχνό στην Αρκτική και την Ανταρκτική .






ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ :

https://el.wikipedia.org/wik

https://www.argolikeseidhseis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου